Δεκασέλιδο αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Δεκασέλιδο αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου τέσσερις Παλαιστίνιες καλλιτέχνιδες –η ποιήτρια Κάρολ Σανσούρ, η συγγραφέας Νάιμα Χασάν, η συγγραφέας Φατένα αλ Γόρα,και η δημιουργός ταινιών Σουχέιρ Ισμαΐλ Φαράτζ– μιλούν στον Αντώνη Ρηγόπουλο για το  «τι σημαίνει να είσαι γυναίκα» την ώρα που εξελίσσεται μια γενοκτονία.

Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Τσέχωφ, Άλμπι, Λόρκα και Ουίλιαμς παρουσιάζουν γυναίκες που αμφισβητώντας τον παραδοσιακό τους ρόλο, διεκδικούν θέση ανάμεσα στις εξεγερμένες της αρχαιότητας και τραβούν πέρα από αυτές. Ο Ηρακλής Λογοθέτης γράφει για τις ηρωίδες του θεάτρου που άφησαν εποχή.

«Γυναίκες μάς καθόρισαν, γυναίκες μάς καθορίζουν και οφείλουμε υποκλινόμενοι να πούμε ότι σήμερα οι γυναίκες-δημιουργοί καθορίζουν την τέχνη και τη σκέψη του 21ου αιώνα, προαναγγέλλοντας την τέχνη και τη σκέψη του 22ου», σημειώνει ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης στο γυναικών εγκώμιο που υπογράφει αυτή την εβδομάδα.

Από την «Αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας» της Μαίρης Γουόλστονκραφτ έως το «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» της Μπερναντίν Εβαρίστο, η Έμυ Ντούρου επιλέγει μερικά από τα σπουδαιότερα δοκίμια και μυθιστορήματα για τη χειραφέτηση.

Ρωξάνδρα Στούρτζα, Ευανθία Καΐρη, Μαίρη Σέλλεϋ, Δούκισσα της Πλακεντίας. Εζησαν σε λάθος εποχή. Αφανείς ηρωίδες πριν και μετά την Ελληνική Επανάσταση γίνονται podcast από τη σκηνοθέτιδα Αναστασία Κουμίδου και διαγωνίζονται στo Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Γράφει η Κατερίνα Αγγελιδάκη.

Η σκηνοθέτρια Μπέτσι Σέκτερ γύρισε ντοκιμαντέρ για την Γκλόρια Γκέινορ και το διάσημο τραγούδι της «I will survive», που εξελίχθηκε σε σύμβολο χειραφέτησης για μια ολόκληρη γενιά. Γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

Η Κατερίνα Αγγελιδάκη προτείνει τηλεοπτικές σειρές που έγραψαν ιστορία καθώς έδειξαν τον κόσμο μέσα από τα γυναικεία μάτια αποδομώντας τα πατριαρχικά κλισέ.

«Ο Ηλίας Λογοθέτης οπουδήποτε κι αν έπαιζε –θέατρο, σινεμά ή τηλεόραση– έπλαθε μοναδικούς χαρακτήρες και κέρδιζε την αγάπη του κοινού». Ο Αντώνης Μποσκοΐτης αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό μέσα από ιστορίες από τα παρασκήνια των ρόλων-σταθμών του.

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης άκουσε τον νέο δίσκο του Γιάννη Κότσιρα «Παράθυρο στο άπειρο» (Minos EMI ) ο οποίος περιλαμβάνει δέκα τραγούδια σε μουσική Μανόλη Ανδρουλιδάκη και στίχους Αλκη Αλκαίου.

Έφυγε κι ο δεύτερος Διόσκουρος του ιταλικού σινεμά, Πάολο Ταβιάνι. Ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης γράφει για τους αδελφούς Ταβιάνι, που χάρισαν στο κοινό μερικές από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές ταινίες.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα των 1.000.000 υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού – Πώς να συμμετέχετε

Ο Τριαντόπουλος «δίνει» την Πυροσβεστική για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών

Μαρία Καρυστιανού: «Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί;» – Απάντηση «γροθιά» σε Τριαντόπουλο,Καραμανλή, Μπακογιάννη,Μητσοτάκη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter