Δένδιας – Μητσοτάκης: Δυο «ξένοι» στο ίδιο κόμμα!

Δένδιας – Μητσοτάκης: Δυο «ξένοι» στο ίδιο κόμμα!

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να διατυμπανίζει ότι είναι ενιαία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως την πρωτιά στις εκλογές την έχει στο τσεπάκι… αλλά η αλήθεια δεν είναι αυτή!

Η «βόμβα» που τοποθέτησε εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ο νυν πρόεδρος και ακούει στο όνομα των πρώην ΛΑΟΣ βουλευτών, Γεωργιάδη και Βορίδη αλλά και στην ακροδεξιά γραμμή της… Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως δεν περνάει απαρατήρητη εντός του κόμματος και πως δεν έχει πείσει τους πάντες, παρά τα καπελώματα, τις μηχανορραφίες, τις διαγραφές και τις αλχημείες.

Ούτε βέβαια είναι όλοι πεπεισμένοι για την πρωτιά της ΝΔ, τόσο λόγω των κρυφών μετρήσεων όσο και των αλλεπάλληλων φάουλ του Κυριάκου εντός και εκτός Βουλής.

Και ενώ όλα έδειχναν μια ομοφωνία εντός τους κόμματος, ήρθε η στάση του Νίκου Δένδια, πρόσφατα στη Βουλή.

Τότε που καταχειροκροτήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος -προς απογοήτευση των ακροδεξιών της ΝΔ- «τάπωσε» στην κυριολεξία της Χρυσή Αυγή, όταν κανείς στο παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει μιλήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ακολούθησε βέβαια και η αρχηγική εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά με τους εθνικιστικούς τόνους που καπέλωσε στην ουσία τη Νέα Δημοκρατία και την ομιλία Μητσοτάκη αλλά και η φωτογραφία του Σαμαρά με τον Άδωνη και τον Βορίδη, ο οποίος και ανέβασε τη φωτογραφία χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική ομιλία».

Μα τι γίνεται στη Νέα Δημοκρατία;

Η αλήθεια είναι πως ο Νίκος Δένδιας διαφοροποιείται και αμφισβητεί τις ακροδεξιές φωνές. Ίσως πίσω του να συντάσσονται και όσοι γνωρίζουν πως η ΝΔ συρρικνώνεται. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε με τη συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο των Παραπολιτικών:

«Η κυρίαρχη τάση μέσα στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά. Η τάση του μέτρου και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα αλλά χωρίς αυτό να συνδυάζεται κ με εθνικιστικές υστερίες και λαϊκισμούς. Η αντίληψη μας για την Μακεδονία είναι βαθιά πατριωτική, μια αντίληψη φιλίας προς όλους και με γέφυρες προς τα Βαλκάνια. Δεν είναι μια αντίληψη αμυντικής κραυγής ενός ανασφαλούς πολιτικού κόμματος που δε βρίσκει άλλο λόγο ύπαρξης και το ρίχνει στον εθνικισμό. Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όμως υπάρχουν όρια.»

Διπλό το μήνυμα του Δένδια προς Μητσοτάκη, Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη και λοιπούς ακροδεξιούς.

Η αλήθεια είναι πως μόνον απαρατήρητη δεν πέρασε η ηχηρή διαφοροποίηση του Νίκου Δένδια στο σημείο που όπως αναφέρεται χθες το πρωί, στην Πειραιώς να υπάρχει έντονη λογομαχία Δένδια – Μητσοτάκη με τις φωνές να ακούγονται ως το πεζοδρόμιο!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συστράτευση στην ακροδεξιά γραμμή, χωρίς παραφωνίες και αστερίσκους.

Το βέβαιο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέσμιος της γραμμής αυτής δεν φαίνεται να αλλάζει πολιτική. Ενδεχομένως ούτε μπορεί πλέον αφού ανέχεται να καπελώνεται και μέσα στο κοινοβούλιο από τον Αντώνη Σαμαρά, όταν συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. Αρκείται να ψελλίζει το γραμμένο του λόγο…

Και τα ερωτήματα που τίθενται:

  • Ο Νίκος Δένδιας, θέλει να προφυλάξει τη Νέα Δημοκρατία δημιουργώντας έναν νέο γαλάζιο κύκλο μακριά από τις ακροδεξιές υστερίες;
  • Θέλει να καταθέσει το δικό του «ήπιο» λόγο σε περίπτωση ήττας στις εκλογές;

Ο καιρός θα δείξει αλλά οι τόνοι δεν κατεβαίνουν εύκολα… Εξάλλου ο Νίκος Δένδιας κατέγραψε την διαφοροποίησή του! 

Όσον αφορά τη διευκρινιστική του δήλωση: Ε, όλοι προεκλογικά μπορεί να λένε που και που πώς είναι ενωμένοι. Να μην χρεωθούν την ήττα!

Άδωνης Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει στη ΝΔ ούτε ακροδεξιό ούτε ακροαριστερό γκρουπούσκουλο

Πάντως, ο αντιπρόεδρος, Άδωνης Γεωργιάδης προσπάθησε να υποβαθμίσει τη στάση του Νίκου Δένδια. 

Κληθείς,να σχολιάσει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα και όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Δεν γνωρίζω να υπάρχει τίποτα σε εθνικιστικό γκρουπούσκουλο στη Νέα Δημοκρατία. Φαντάζομαι κάπως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κ. Δένδια, αν κρίνω και από τη χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση».

Η διευκρινιστική δήλωση Δένδια:

«Μετά την έκταση που πήρε η χθεσινή μου συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, επισημαίνω το αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη που ιστορικά επεκτείνεται από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την εντός του συνταγματικού τόξου Δεξιά. Οσάκις παρέκκλινε συρρικνώθηκε. Εγγύηση ότι το κέντρο βάρους του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της παράταξης παραμένει σταθερό, επαναλαμβάνω ότι είναι ο Πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συντεταγμένα δίνουμε τη μάχη για να απαλλαγούμε από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Τα λοιπά εκ του πονηρού…».

Οι δηλώσεις Δένδια στα Παραπολιτικά:

«Η κυρίαρχη τάση μέσα στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά. Η τάση του μέτρου και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα αλλά χωρίς αυτό να συνδυάζεται κ με εθνικιστικές υστερίες και λαϊκισμούς. Η αντίληψη μας για την Μακεδονία είναι βαθιά πατριωτική, μια αντίληψη φιλίας προς όλους και με γέφυρες προς τα Βαλκάνια. Δεν είναι μια αντίληψη αμυντικής κραυγής ενός ανασφαλούς πολιτικού κόμματος που δε βρίσκει άλλο λόγο ύπαρξης και το ρίχνει στον εθνικισμό. Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όμως υπάρχουν όρια.

Έχουμε ο καθένας τις ιδιαιτερότητες του όμως η κυρίαρχη γραμμή η γραμμή του κόμματος όπως αποτυπώνεται από τον αρχηγό του είναι αυτή η γραμμή που εγώ υπηρετώ. Την άλλη γραμμή αυτήν την οποία δεν δέχομαι με κανένα τρόπο ότι είναι κυρίαρχη δεν μπορώ να την υπηρετήσω. Η άλλη γραμμή έχει αντίθετα χαρακτηριστικά με τη δική μας γραμμή αλλά με αποκλίσεις διότι αν ήταν ακριβώς στην αντίθετη θέση θα ήταν εκτός κόμματος.

Εάν η σκληρή γραμμή γίνει κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία τότε θα μετατραπεί σε κομματίδιο του 18%. Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει τη δυνατότητα στην άλλη γραμμή προσωρινά να ισχυροποιηθεί. Η εκλογή Μητσοτάκη τα έκρινε αυτά τα πράγματα, αυτά θα ξανατεθούν εάν στο μέλλον η Νέα Δημοκρατία επιλέξει άλλη γραμμή διότι όταν επιλέγεις αρχηγό επιλέγεις και γραμμή. Αν χάσουμε τον ευρωπαϊκό ανοικτό μας χαρακτήρα την πατήσαμε. Θα κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα που δεν την ονειρεύεται. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας ετεροπροσδιορίσει έτσι, φανταστείτε αν καταντήσουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε έτσι όπως αυτός θέλει. Θα περιοριστούμε σε ένα κομματίδιο του 18% και θα δούμε που θα πάμε από κει και πέρα. Εάν αυτές οι φωνές που ακούστηκαν από την άλλη τάση είναι ένα κομμάτι ενός ουράνιου τόξου το οποίο έχει το κόμμα δεν πειράζει καθόλου μπορεί να είναι και θετικό. Εαν είναι όμως κυρίαρχες τότε έχει μετρηθεί που θα μας προσδιορίσουν σε τι ποσοστό θα προσδιορίσουν την Νέα Δημοκρατία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter