Δεξιά κυβέρνηση με λεοντή κέντρου

Δεξιά κυβέρνηση με λεοντή κέντρου

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαίρεται για το «εκσυγχρονιστικό» προσωπείο της κυβέρνησής του, που ακολουθεί φιλελεύθερες κεντρώες ατραπούς κι όχι τον δεξιό μονόδρομο, ωστόσο οι νόμοι και οι πολιτικές που εφαρμόζονται υπό την ηγεσία του διαψεύδουν διαρκώς αυτή την αφήγηση.

Αδιαμφισβήτητα δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει κεντρώα μια κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει δραστικά για να μειωθούν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στα τρόφιμα και δεν χαλιναγωγεί την απληστία των μεγάλων εταιρειών που ελέγχουν την αγορά. Η πολιτική που ασκεί μοιράζοντας, δίκην φιλοδωρήματος επιδόματα και κοινωνικά μερίσματα από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ, τα οποία όμως δεν φτάνουν να αναπληρώσουν τη χαμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, είναι πολιτική διατήρησης και διεύρυνσης των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων.

Κεντρώα πολιτική δεν είναι αυτή που υποχωρεί στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την αδηφαγία των τραπεζών. Που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, μισθούς και μερίσματα μεγαλοστελεχών τους να εκτοξεύονται, με γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, χωρίς να αποδίδουν μέρος

από τα υπερκέρδη τους στην κοινωνία. Κεντρώα δεν είναι σαφώς μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει ως κλέφτες τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορολογεί οριζόντια, ενώ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα και «μαύρα» εισοδήματα.

Εκσυγχρονιστική δεν είναι μια κυβέρνηση όταν τα μεγάλα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση, την πολιτική προστασία και τις συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτα ή ανεπαρκή, με αποτέλεσμα η χώρα να βιώνει πολλαπλές εθνικές τραγωδίες με πολλούς νεκρούς συμπολίτες μας.

Κεντρώα επίσης ασφαλώς δεν είναι μια κυβέρνηση που στόχος της είναι να αποσαθρώσει τη δημόσια υγεία. Υποβαθμίζοντας τη νοσοκομειακή περίθαλψη, υποστελεχώνοντας τις υπηρεσίες, εγκαταλείποντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αυξάνοντας και σπρώχνοντας εντέλει τους νέους επιστήμονες στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό, η κυβέρνηση διαλύει το ΕΣΥ προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, τη στιγμή που οι πολίτες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.

Κεντρώα επίσης δεν είναι μια κυβέρνηση που εδώ και τεσσεράμισι χρόνια αδιαφορεί για την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και αυτό αποτυπώνεται με εκκωφαντικό τρόπο στα αποτελέσματα του διαγωνισμού της PISA, όπου αποτυπώνεται επίσης η διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στη δημόσια δωρεάν και την ιδιωτική εκπαίδευση.

Σαφώς επίσης δεν είναι εκσυγχρονιστική και κεντρώα μια κυβέρνηση που προχωρά σε δομική μεταρρύθμιση στην ποινική δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή και χωρίς να γνωρίζουμε τους εμπνευστές των αλλαγών. Με το βλέμμα στραμμένο στην επικοινωνία, υπηρετώντας την ατζέντα μιας στιγμιαίας επικαιρότητας και επιχειρώντας να εργαλειοποιήσει ένα υπαρκτό αίσθημα ανασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση ποδηγετεί αντί να προωθήσει αναγκαίες αλλαγές, με διαφάνεια και προσήλωση στις αρχές του κράτους δικαίου. Η έμφαση δίνεται στην αυστηροποίηση των ποινών, χωρίς καμία παράλληλη πρόνοια για το φλέγον ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών. Προωθούνται αλλαγές με στόχο την αναγκαία επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά επιλέγεται ως μέσο η εκδίκαση κακουργημάτων που συνεπάγονται πολυετείς καθείρξεις από μονομελή δικαστήρια, δικονομική ρύθμιση που ισχύει μόνο στη Μάλτα!

Κεντρώο και εκσυγχρονιστικό είναι ένα κόμμα που έχει άξονα της πολιτικής του τη στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας, φροντίζοντας για τη δίκαιη ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων.

Κεντρώο και εκσυγχρονιστικό είναι ένα κόμμα που κινείται με διαφάνεια και θεσμική προσήλωση στις αρχές του κράτους δικαίου.

Το αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία μετρά ήδη μια πλήρη θητεία, είναι το ακριβώς αντίθετο.

Η Μιλένα Αποστολάκη είναι βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter