Τυπικά τετ α τετ στο Μαξίμου πριν το «άτυπο δείπνο» των Δυτικών Βαλκανίων

Τυπικά τετ α τετ στο Μαξίμου πριν το «άτυπο δείπνο» των Δυτικών Βαλκανίων
Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenkovic. / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Τους ηγέτες της Κροατίας και της Ρουμανίας και την επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υποδέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου σε ξεχωριστές συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου για το περιεχόμενο των συναντήσεων να παραμένει ελάχιστη, και το άτυπο δείπνο να αναμένεται με ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η υποστήριξη της Ελλάδας στα επόμενα βήματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς την ευρωπαϊκή της προοπτική» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μποριάνα Κρίστο, στο Μέγαρο Μαξίμου, δίχως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ακολούθως, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ρουμάνο ομόλογό του, Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου, με το πρωθυπουργικό γραφείο να γνωστοποιεί πως στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης των δύο ανδρών έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του δεύτερου, βρέθηκαν οι πρόσφατες φωτιές στη χώρα μας και η συνδρομή Ρουμάνων πυροσβεστών.

«O Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την βοήθεια της χώρας του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η συνεργασία πλαίσιο της Ε.Ε.» αναφέρει συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παραβλέπει ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων ξεπάγωσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά τον Ρουμάνο, σειρά για να περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού μεγάρου είχε ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, στην πρώτη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την δολοφονία του Μ. Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, και τις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη για την ελληνική Δικαιοσύνη. Η συνάντηση αναμ΄νεται με ενδιαφέρον, όπως και το εάν ο Κροάτης θα προχωρήσει σε σχετικές δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Δείπνο Μητσοτάκη και ηγετών Δυτικών Βαλκανίων – Οι ηχηρές απουσίες και οι φήμες για Ζελένσκι

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα των διμερών συναντήσεων θα συνεχιστεί την Τρίτη, αφού στις 20.00 της Δευτέρας είναι προγραμματισμένο το άτυπο δείπνο με τη συμμετοχή των ηγετών των Δ. Βαλκανίων, στο οποίο παρότι οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Τρίτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάια Σαντου, με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Ιακόβ Μιλατοβιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κουρτι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι εν λόγω συναντήσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα, αφού δεν έχει κανονιστεί κάποια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σέρβο ηγέτη, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα συναντήσει διμερώς ούτε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter