Διάγγελμα Μπάιντεν: Επικίνδυνη η κατάργηση των αμβλώσεων για τις γυναίκες

Διάγγελμα Μπάιντεν: Επικίνδυνη η κατάργηση των αμβλώσεων για τις γυναίκες
President Joe Biden speaks at the White House in Washington, Friday, June 24, 2022, after the Supreme Court overturned Roe v. Wade. (AP Photo/Andrew Harnik)

Ο αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του το γεγονός πως δεν έχει ξανασυμβεί στην Αμερική να αίρεται συνταγματικό δικαίωμα τόσο θεμελιώδες όσο αυτό της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, αναφορικά με την κατάργηση της παλιότερης απόφασης Ρόου εναντίον Γουέηντ  που πέρασε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία απονομιμοποιεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε το γεγονός πως οι συνέπειες μιας τέτοιας δικαστικής απόφασης θα είναι ορατές από την ίδια μέρα καθώς η υγεία των γυναικών, το σώμα των οποίων δεν δύναται να αντέξει την κυοφορία, θα τεθεί σε κίνδυνο, ενώ προέβλεψε πως χιλιάδες γυναίκες θα τιμωρηθούν επειδή δεν θέλουν να κυοφορήσουν το παιδί του βιαστή τους.

Ο αμερικάνος πρόεδρος τόνισε επίσης πως με έναν τέτοιο νόμο ποινικοποιείται και η δράση των γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα σε γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν την κύησή τους.

«Εκπλήσσομαι», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «σκληρή» και «ακραία», και την συγκεκριμένη μέρα ως «θλιβερή για το έθνος» που γυρνά πίσω στον 18ο αιώνα.

Για τον ίδιο τον πρόεδρο η ψήφιση του νόμου δεν συνεπάγεται το τέλος του αγώνα για την αυτοδιάθεση των γυναικείων σωμάτων. Παρότρυνε μάλιστα το Κογκρέσο να περάσει την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση ως ομοσπονδιακό νόμο.

Διαβάστε επίσης: 

Επιστροφή στον Μεσαίωνα: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter