Διακομματική: Νίπτει τας χείρας του το ΕΣΡ ενώ η ΕΡΤ μετατρέπεται σε «ΝΔ channel»

Διακομματική: Νίπτει τας χείρας του το ΕΣΡ ενώ η ΕΡΤ μετατρέπεται σε «ΝΔ channel»

Τον Πόντιο Πιλάτο συνεχίζει να παριστάνει ο πρόεδρος του ΕΣΡ, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθεί στωικά την κατρακύλα που οδήγησε με νομοτελειακούς όρους την ενημέρωση των πολιτών στη θέση 107 παγκοσμίως.

Δείτε επίσης: Ελευθερία του Τύπου: Στην 107η θέση η Ελλάδα με χειρότερη βαθμολογία από το 2022 – Η έκθεση των RSF

Ενώ από την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής τέθηκε στον Αθανάσιο Κουτρουμάνο το ομόφωνο αίτημα να διαμηνύσει -στο πλαίσιο των καθηκόντων του- στους τηλεοπτικούς σταθμούς την ανάγκη τήρησης του νόμου περί ισόχρονης προβολής των κομμάτων εν όψει εκλογών, τελικά ο πρόεδρος της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής παρίστανε περίπου δύο βδομάδες μετά πως δεν αντελήφθη, επιτρέποντας στην ΕΡΤ -όπως καταγγέλλει κόμμα της αντιπολίτευσης- να γίνει προεκλογικός βραχίονας της ΝΔ μέσω υπέρμετρης προβολής της προεκλογικής καμπάνιας της Πειραιώς.

Το documentonews.gr συνομίλησε με δύο μέλη της διακομματικής επιτροπής από διαφορετικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία υποστήριξαν πως ο πρόεδρος του ΕΣΡ εκτός από τον ισχυρισμό περί παρανόησης, ανέφερε πως δεν είναι δική του δουλειά να προβεί σε επισημάνσεις προς του τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για να εφαρμοστούν τα κατά νόμο προβλεπόμενα. Αντιθέτως, φαίνεται να ισχυρίστηκε πως μπορεί να παρέμβει μετά την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας. Μάλιστα, φέρεται να αντέτεινε -ως ύστατο επιχείρημα- πως μπορεί και να παραιτηθεί εφόσον τα κόμματα πιστεύουν ότι δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του. Βέβαια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 2020, εκείνος σφύριζε κλέφτικα.

Διαβάστε επίσης: Την απομάκρυνση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εσένα τι σε έχουμε»

Όπως μας μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας, ο κ. Κουτρουμάνος προσπαθούσε να αποσείσει την ευθύνη, λέγοντας πως δεν είναι δική του δουλειά να βγάλει «φετφά» προς τα κανάλια. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον αυτόπτη μάρτυρα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αντέτειναν: «Εσένα τι σε έχουμε;». Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρόεδρος του ΕΣΡ επέμενε πως ουδέποτε έχει προβεί σε κανονιστικές παρατηρήσεις προς τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Μαρτίου αναφορικά με την κάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών τον διαψεύδει.

«Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και ιδίως τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, του άρθρου 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000 και των άρθρων 5 παρ. 1 εδ. β και 7 παρ. 1 και παρ. 2 του Π.Δ./τος 77/2003, σας παρακαλώ να ασκήσετε την δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας τραγικής συγκυρίας, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή των ΜΜΕ στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό (και ιδίως στους ανηλίκους) και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες» σημείωνε ο κ. Κουτρουμάνος, προκαλώντας το απλό ερώτημα γιατί αρνείται να φέρει εις πέρας τον ρόλο που έχει αναλάβει;

«Γράψτε μου τι να τους πω…»

Κατά το δεύτερο μέλος της διακομματικής, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, βλέποντας τις ομόθυμες αντιδράσεις των εκπροσώπων των κομμάτων κατά του προέδρου του ΕΣΡ, αναγκάστηκε να πάρει θέση. Έτσι, ζήτησε να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Κουτρουμάνος ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να του υπαγορεύσουν τι να πει προς τους σταθμούς και εκείνος θα συνέτασσε τη σχετική επιστολή. «Από τη σφαίρα του διακοσμητικού, περάσατε στη σφαίρα του παρελκυστικού» σχολίασε δηκτικά το μέλος της διακομματικής προς τον κ. Κουτρουμάνο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής δεν μπόρεσε να μην επαναλάβει το επιχείρημα – πασπαρτού που χρησιμοποιεί όποτε του ζητείται να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Ειδικότερα, ισχυρίστηκε πως είναι δύσκολο η Αρχή να παρακολουθεί την τήρηση των χρόνων από τα κανάλια, υπονοώντας εμμέσως πως το ΕΣΡ είναι υποστελεχωμένο. Για να μην παρεξηγηθούμε, η εν λόγω Αρχή είναι όντως υποστελεχωμένη, αλλά ο κ. Κουτρουμάνος δεν έχει πράξει τα δέοντα για να στελεχωθεί επαρκώς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter