Διαμαρτυρία ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη και η βράβευση Μενδώνη (Video)

Διαμαρτυρία ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη και η βράβευση Μενδώνη (Video)

Την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία, ανέδειξαν με τη διαμαρτυρία τους οι ΑΜΕΑ στην Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα που η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή βραβεύει την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι κάπως ειρωνικό, την στιγμή που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλά και σημαντικά προβλήματα με την καθημερινότητα τους, να γίνονται βραβεύσεις για την πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους, όταν πολλοί ασυνείδητοι κλείνουν τις μπάρες για την πρόσβαση τους στα πεζοδρόμια, όταν η εύρεση εργασίας καθίσταται αδύνατη κ.α.

Ο Στέλιος Καζεπίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση του «προσωπικού βοηθού» κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας τους, στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά με 1000 βοηθούς για το 2022 και άλλους 1000 για το 2023, τη στιγμή που όπως λέει είναι 600 χιλιάδες τα άτομα με βαριές αναπηρίες. «Δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, αυτά είναι ασπιρίνες μπροστά στα διογκωμένα προβλήματα των αναπήρων, τα οποία εντείνονται με την πανδημία» τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ανάπηροι έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος «τα περιστατικά στους Ταξιάρχες στην Αθήνα, στον Άγιο Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη, έχουμε θρηνήσει νεκρούς, πρόσφατα είχαμε ανάπηρο 27 ετών νεκρό από κορονοϊό» είπε και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων προστασίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και όλου του λαού.

Κατήγγειλε ακόμη ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών απέλυσε τυφλή εργαζόμενη με εμπειρία στο αντικείμενο της «το ίδρυμα που έπρεπε να μεριμνά  για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών, προτίμησε να προσλάβει άλλο άτομο, αρτιμελή, χωρίς εμπειρία, από τη συνάδελφο η οποία πέρα από τα κοινωνικά προσόντα έχει όλα τα άλλα προσόντα».

Παράλληλα, ο Γιάννης Σαριδάκης πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας και Θράκης και μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, τόνισε ότι τα προβλήματα στον χώρο της αναπηρίας είναι πολλά και δεν λύνονται με ευχολόγια αυτή την ημέρα. «Τα προβλήματα των ΑΜΕΑ είναι πολλά, 365 ημέρες το χρόνο και δεν λύνονται με φιέστες και ευχές».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο, τον τραυματισμό ΑμεΑ στην Ακρόπολη κατήγγειλε ο συνοδός του και χρειάστηκε να κάνει οχτώ ράμματα στο κεφάλι κατά την επίσκεψή του στο κορυφαίο μνημείο της χώρας λόγω των επεμβάσεων -που μεταξύ άλλων έχουν καλύψει μέρος της Ακρόπολης με τσιμέντο.

Διαβάστε επίσης:

«Αυθαίρετο» ο ανελκυστήρας στην Ακρόπολη! (Pdf)

Γιώργος Χρηστάκης: Κοροϊδία για τους αναπήρους το επιχείρημα της αυτόνομης προσβασιμότητας στην Ακρόπολη

ΑμεΑ εκθέτουν τη Μενδώνη για την Ακρόπολη

Με πληροφορίες από voria.gr 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter