«Διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Aναβολή μέχρι την Παρασκευή

Σε ήπιο κλίμα, παρά την κομβικής σημασίας διαφωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών, έγινε χθες η επαφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε ήταν και η απόφαση του κ. Καμμένου, να αναβάλλει για μεθαύριο Παρασκευή την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό STAR την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει αντίστοιχη συνέντευξη στο Open. Άλλωστε από το πρωί χθες το Μαξίμου σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους δημοσιογράφους έστελνε το μήνυμα ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Καμμένο και οι δύο πλευρές καταβάλουν προσπάθειες το «διαζύγιο» των δύο κομμάτων που συγκυβέρνησαν επί μια τετραετία να είναι συναινετικό.

Το επόμενο ραντεβού των δύο κλείστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή όταν και θα έχει αναχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος από την Αθήνα η οποία έρχεται αύριο το μεσημέρι στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μέχρι τότε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα τσεκάρει, στη σημερινή συνεδρίαση, τις προθέσεις τις Κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και πολλών κορυφαίων στελεχών επιχειρώντας να λύσει έναν αρκετά δύσκολο γρίφο αφού πολλά στελέχη φαίνεται πως τραβούν τον δικό τους ανεξάρτητο δρόμο τόσο στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και σε αυτό της αποχώρησης από την Κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, θα απουσιάζει από τη σημερινή συνεδρίαση ενώ ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, θα παρευρεθεί αλλά όπως λέει δεν θα μιλήσει και δεν θα παραδώσει την έδρα του σε περίπτωση που κληθεί να το πράξει.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, έχοντας «κλειδώσει» τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, μία για τη συμφωνία των Πρεσών και μια για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής από τη ΝΔ, πετά την μπάλα στην Πειραιώς, λέγοντας πως αν πιστεύει πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί «ας καταθέσει πρόταση μομφής και θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι αν διαθέτει ή όχι την πλειοψηφία στη Βουλή».