Διεθνές Μπούκερ 2024: Το βλέμμα στραμμένο στη Λατινική Αμερική

Διεθνές Μπούκερ 2024: Το βλέμμα στραμμένο στη Λατινική Αμερική

Η Αργεντινή Σέλβα Αλμάδα, η Περουβιανή Γκαμπριέλα Βίνερ  ο Βενεζουελάνος Ροδρίγο Μπλάνκο Καλδερόν και ο Βραζιλιάνος Ιταμάρ Βιέιρα Τζούνιορ βρίσκονται στη μακρά λίστα των Διεθνών Βραβείων Μπούκερ 2024, στην οποία φέτος έχουν αριθμητικά αξιοσημείωτη παρουσία συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική (τέσσερα από τα δεκατρία διαγωνιζόμενα έργα).

Στους υποψήφιους συγκαταλέγονται επίσης ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ («A Dictator Calls»), ο Ουκρανός Αντρέι Κούρκοφ («The Silver Bone»), η Γερμανίδα Τζένι Έρπενμπεκ («Kairos»), ο Ιταλός Ντομένικο Σταρνόνε («The House on Via Gemito»), ο Νοτιοκορεάτης Χουάνγκ Σοκ-Γιόνγκ («Mater 2-10»), η Σουηδή Ία Γκένμπεργκ («The Details»), η Πολωνή Ούρσουλα Χόνεκ («White Nights»), η Δανέζα Γιέντε Ποστούμα  («What I’d Rather Not Think About») και η Ιταλίδα Βερόνικα Ράιμο («Lost on Me»). Πρόεδρος της φετινής επιτροπής είναι η συγγραφέας Έλενορ Γουότχελ. 

Τα Διεθνή Μπούκερ απονέμονται κάθε χρόνο στα έργα της πεζογραφίας που είναι γραμμένα σε οποιαδήποτε γλώσσα πέραν της αγγλικής, τα οποία μεταφράζονται στα αγγλικά και κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία. Τα 13 βιβλία της λίστας επιλέχθηκαν από συνολικά 149. Όσον αφορά τη θεματολογία, ένα μεγάλο μέρος των φετινών υποψήφιων βιβλίων καταπιάνεται με την καταπίεση που βιώνουν σε κοινωνικό επίπεδο τα άτομα και οι μειονότητες, καθώς και με τις πολιτικές προεκτάσεις της Ιστορίας. 

Η βραχεία λίστα των έξι βιβλίων θα ανακοινωθεί στις 9 Απριλίου, ενώ το όνομα του νικητή θα γίνει γνωστό στις 21 Μαΐου σε ζωντανή online μετάδοση. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών, το οποίο μοιράζεται ανάμεσα στον νικητή συγγραφέα και τον μεταφραστή. Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στον Βούλγαρο  συγγραφέα και ποιητή Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) για το έργο του «Χρονοκαταφύγιο». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter