Διεθνής Αμνηστία: Ο βομβαρδισμός νηπιαγωγείου με πυρομαχικά διασποράς ενδέχεται «να είναι έγκλημα πολέμου» (Σκληρές εικόνες)

Διεθνής Αμνηστία: Ο βομβαρδισμός νηπιαγωγείου με πυρομαχικά διασποράς ενδέχεται «να είναι έγκλημα πολέμου» (Σκληρές εικόνες)

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την αναφερόμενη χρήση από τη Ρωσία πυρομαχικών διασποράς σε νηπιαγωγείο στην Ουκρανία, την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι μια επίθεση σε νηπιαγωγείο «μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου».

Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Η φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι «ένας εκτοξευτήρας πυραύλων 220 χιλιοστών Uragan έριξε πυρομαχικά διασποράς σε νηπιαγωγείο στην πόλη Αχτύρκα στην περιφέρεια Σούμι» την Παρασκευή. Πρόσθεσε: «Το χτύπημα μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου».

https://twitter.com/3TrAmvL026aJRar/status/1497195337089490945

Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή Μέσα, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, ενώ ένα άλλο παιδί τραυματίστηκε.
Η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Είναι ανατριχιαστικό να βλέπεις μια αδιάκριτη επίθεση σε νηπιαγωγείο όπου οι άμαχοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Είναι σαφές ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου».

Συμπλήρωσε ότι: «Καθώς αυτή η ανθρώπινη τραγωδία εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, κάθε άτομο που διαπράττει εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να λογοδοτήσει ατομικά ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Η Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι έχει επίσης εντοπίσει παραδείγματα χρήσης πυρομαχικών διασποράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμύτρο Κουλέμπα έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το περιστατικό.

Απαγορευμένα πυρομαχικά

Τα πυρομαχικά διασποράς διασκορπίζουν ή απελευθερώνουν μικρότερα πυρομαχικά ή βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, αυξάνοντας τις πιθανότητες να σκοτωθούν άμαχοι. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ τα όπλα βάσει της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς, αλλά ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι ούτε οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τη συνθήκη αυτή, ισχυριζόμενες ότι τα πυρομαχικά αποτελούν χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο. Στην ίδια γραμμή είναι και η Ελλάδα που από διαρροές στα WikiLeaks φαίνεται ότι ακολούθησαν πλήρως τη γραμμή των αμερικανών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter