Διεθνής Τύπος: Αντιδρούν οι πολίτες του Σουδάν στο πραξικόπημα – Πενιχρή αύξηση μισθών εν μέσω κύματος ακρίβειας στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Αντιδρούν οι πολίτες του Σουδάν στο πραξικόπημα – Πενιχρή αύξηση μισθών εν μέσω κύματος ακρίβειας στη Βρετανία

Στη Γαλλία, η Libération έχει τίτλο: «Σουδάν: ένας λαός απέναντι στον στρατό». Μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς την Δευτέρα, οι δρόμοι πλημμύρισαν από διαδηλωτές που ζητούσαν την διατήρηση της δημοκρατικής μετάβασης. Οι στρατιώτες χτύπησαν στο ψαχνό, με αποτέλεσμα πολλά θύματα. Η Le Monde γράφει: «Ενέργεια: η ώρα των στρατηγικών επιλογών για τη Γαλλία». Σε μελέτη που παρουσίασε η εταιρεία Ηλεκτρισμού και Δικτύου Διανομής τη Δευτέρα δείχνει τους τρόπους που μπορεί το σύστημα ηλεκτρισμού να συμβάλλει στην περιβαλλοντική ουδετερότητα. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ήδη σε εκστρατεία, ο Μακρόν εκτίθεται σε όλα τα μέτωπα». Ο γάλλος πρόεδρος, που πολλαπλασιάζει τις οικονομικές συμφωνίες σε όλα τα πεδία, ξεκινά την καμπάνια του χωρίς να έχει ξεκαθαρίσεις τις προθέσεις του. Τέλος, η Humanité: «Υπερβολική δόση δημοσκοπήσεων». Οι έρευνες άποψης δεν είχαν ποτέ τόσο βάρος.  Γεγονός που κατά την εφημερίδα αποτελεί σύμπτωμα και αίτιο για την κρίση της δημοκρατίας στη Γαλλία.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Ο Σουνάκ θα ακυρώσει το πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα εν μέσω κρίσης αύξησης του κόστους διαβίωσης». Οικονομολόγοι λένε ότι το μέτρο αυτό δε θα είναι αρκετό για να καλύψει τις απώλειες από την αύξηση του πληθωρισμού και τις περικοπές. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Αύξηση των μισθών για πέντε εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων». Το τέλος του παγώματος μισθού λόγω της πανδημίας αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να κηρυχτεί η επιστροφή της ανάπτυξης. Οι Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ετοιμαστείτε για έναν χειμώνα με υψηλά κόστη, προειδοποιήθηκαν οι οδηγοί». Το πετρέλαιο σπάει το ρεκόρ τιμής στην Βρετανία, αγγίζοντας τις £1,43 το λίτρο. Τέλος, ο Independent: «Το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν αντιμέτωπο με διαδηλώσεις». Διαδηλωτές μαζεύονται στους δρόμους τους Χαρτούμ τη Δευτέρα για να αποκηρύξουν την κράτηση των πολιτικών αρχηγών.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της σαν νικήτρια». Η Άγκυρα ερμηνεύει την δήλωση των δέκα χωρών σαν υποχώρηση στη διαμάχη για την απέλαση των πρέσβεων. Η Δύση το μόνο που έκανε είναι να τηρήσει τα διπλωματικά ειωθότα. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Δέκα χρόνια φυλάκιση για πρώην ακόλουθους του ISIS». Μια γερμανίδα πρώην ακόλουθος της ισλαμικής οργάνωσης στο Ιράκ κατηγορείται ότι άφησε ένα πεντάχρονο κορίτσι Γεζίντι να πεθάνει από δίψα αλυσοδεμένο. Τέλος, η Die Welt: «Το Tesla σταμάτησε την κυριαρχία του VW Golf». Για πρώτη φορά, το μοντέλο 3 της Tesla είναι το πιο ευπώλητο αμάξι στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα διπλό χτύπημα, τόσο για την Volkswagen όσο και για την αγορά αυτοκινήτου γενικότερα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Σοσιαλιστικό κόμμα και Ποδέμος κλείνουν την συνάντηση χωρίς συμφωνία για την εργατική μεταρρύθιμση». Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διατηρούν τις διαφορές τους αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται. Και η El Mundo: «Η Ντίαθ αποφάσισε να σπρώξει το Σάντσεθ στα όριά του για την εργατική μεταρρύθμιση». Η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία προέρχεται από τους Ποδέμος, αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό και ζητά από το Σοσιαλιστικό κόμμα να αλλάξουν την εργατική νομοθεσία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τελεσίγραφο στον Ντράγκι». Τα συνδικάτα αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει την ρύθμιση Φορνέρο που προβλέπει σύνταξη στα 65 και απειλούν με απεργίες. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Συντάξεις, τα συνδικάτα υψώνουν τείχος». Σήμερα γίνεται η συνάντηση του Ντράγκι με τα εργατικά σωματεία για να βρεθεί μια μέση λύση για τα εργασιακά. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Συντάξεις, προς τη ρύθμιση Φορνέρο». Συμφωνία του Ντράγκι με τη Λέγκα για τα προγράμματα συνταξιοδότησης που προβλέπουν ηλικία συνταξιοδότησης στα 64, 65 και 66. Έπειτα, θα επιστρέψουν οι προβλέψεις του νόμου Φορνέρο, όπως είχε το 2018. Αντιδρούν τα εργατικά σωματεία. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Προς μια τρίτη δόση για όλους». Σε αύξηση είναι τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, φόβοι για τις ανατολικές χώρες. Παράλληλα, δίνεται το πράσινο φως στη Moderna.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Το γεύμα των φετινών Ευχαριστιών αναμένεται να πονέσει το πορτοφόλι». Οι φετινές γιορτές των Ευχαριστιών θα είναι οι πιο ακριβές στην ιστορία της εορτής. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Tesla χτυπά $1 τρις αποτίμηση μετά από μια μεγάλη παραγγελία». Η εταιρεία μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ τεράστιων εταιρειών τεχνολογίας αφού η μετοχή της υπερδιπλασιάζεται μέσα σε ένα χρόνο. Η Washington Post κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Ζάκερμπεργκ επέλεξε την ανάπτυξη από την ασφάλεια». Ο ιδιοκτήτης του Facebook πίεζε για την κυριαρχία του Μέσου με κάθε κόστος. Αναφορές λένε ότι η σκληρή γραμμή ήταν αυτή που οδήγησε σε κακά αποτελέσματα. Τέλος, οι Financial Times: «Κατασκοπευτικές υπηρεσίες επιστρατεύουν την Amazon για να φυλάξει άκρως απόρρητα αρχεία». Οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους θα δώσουν ώθηση στις αναλυτικές ικανότητες των υπηρεσιών της Βρετανίας. Το συμβόλαιο που συνήφθη αξίζει περισσότερο από ένα δις λίρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter