Διεθνής Τύπος: Αποφεύγει την κλιμάκωση ο Πούτιν – Παραίτηση Στάρμερ αν επιβληθεί πρόστιμο για το Beergate

Διεθνής Τύπος: Αποφεύγει την κλιμάκωση ο Πούτιν – Παραίτηση Στάρμερ αν επιβληθεί πρόστιμο για το Beergate

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πούτιν, η στρατηγική του θολώματος». Ο ρώσος πρόεδρος επωφελήθηκε από τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου για να θολώσει τα νερά: από τη μία δικαιολόγησε την εισβολή μπροστά στον ρωσικό λαό, από την άλλη διαβεβαίωσε ότι θέλει να αποφύγει μια παγκόσμια σύρραξη… Στη Libération διαβάζουμε: «Συρία, Ουκρανία… Οι εξομολογήσεις ενός μισθοφόρου του Πούτιν». Η εφημερίδα συνάντησε τον Μαράτ Γκαμπιντούλιν, παλιό μαχητή της ομάδας μισθοφόρων Wagner, που μεταφέρει μια πρωτάκουστη μαρτυρία για τους πολέμους του Κρεμλίνου. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πούτιν, ένας ολοένα και πιο απομονωμένος πολέμαρχος». Ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στη Μόσχα για να υποσχεθεί ότι θα βγει νικητής σε αυτή τη σύγκρουση. Ο Ζελένσκι μια μέρα πριν, υποσχέθηκε και αυτός στους συμπατριώτες του τη νίκη. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν καλεί για τη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων». Ο γάλλος πρόεδρος οραματίζεται την αλλαγή των συνθηκών, τη δημιουργία «κύκλων των προωθημένων» για την ενίσχυση ορισμένων συνεργασιών και μια «πολιτική κοινότητα» για να καλωσορίζει νέα μέλη.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Πούτιν: “Κανένας ολοκληρωτικός πόλεμος”». Ο ρώσος πρόεδρος δεν μιλά για νίκη και βάζει πάγο στα σενάρια για κλιμάκωση. Παράλληλα, σημειώνονται βομβαρδισμοί στην Οδησσό, ενώ ο Μάριο Ντράγκι ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η κακή παρέλαση». Στον εορτασμό της 9ης Μαΐου ο ρώσος πρόεδρος είπε «όχι» στον παγκόσμιο πόλεμο. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Όχι στον ολοκληρωτικό πόλεμο». Ο Πούτιν κατηγορεί το ΝΑΤΟ αλλά αποφεύγει την κλιμάκωση. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι «η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται με την ταπείνωση της Μόσχας». Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Πούτιν παραδέχεται τις απώλειες». Ο ρώσος πρόεδρος κατεβάζει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παγκόσμιου πολέμου. Ο Ζελένσκι τον αποκαλεί Χίτλερ, ενώ ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέπτεται ένα καταφύγιο.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Στάρμερ: θα παραιτηθώ αν η αστυνομία μου δώσει πρόστιμο για μπίρα». Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος στοιχηματίζει την καριέρα του στα ευρήματα της αστυνομίας σχετικά με το αν παραβίασε ή όχι τους κανόνες lockdown. Στον Guardian διαβάζουμε: «Το στοίχημα του Στάρμερ: ο ηγέτης υπόσχεται να παραιτηθεί αν λάβει πρόστιμο για το Beergate». Το κόμμα δήλωσε πως έχει στοιχεία ότι ομάδα της εκστρατείας εργάστηκε μέχρι αργά στην υπό εξέταση συγκέντρωση, προετοιμαζόμενη για τις πρόωρες εκλογές στο Χάρτλπουλ, τον Απρίλιο του 2021. Ο Independent έχει τίτλο: «Θα παραιτηθώ αν μου επιδοθεί πρόστιμο για τον κορονοϊό, λέει ο Στάρμερ». Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος αν του επιδοθεί πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων της καραντίνας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η βασίλισσα θα χάσει την εναρκτήρια ομιλία της στη Βουλή». Ο πρίγκιπας Κάρολος θα διαβάσει την ομιλία για χάρη της βασίλισσας, που δεν μπορεί να παραστεί εξαιτίας προβλημάτων στην κίνησή της.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μακρόν δεν βλέπει την Ουκρανία στην ΕΕ τουλάχιστον για μια δεκαετία». Το Παρίσι είναι υπέρ για τις αλλαγές των συνθηκών, ενώ ο καγκελάριος Σολτς απηύθυνε υπόσχεση στις βαλκανικές χώρες για την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν αποφεύγει προς το παρόν νέα κλιμάκωση». Στη μνήμη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δικαιολογεί την επίθεση στην Ουκρανία. Παράλληλα, μιλά με σπάνια ειλικρίνεια για την απώλεια στρατιωτών. Τέλος, η Die Welt: «Όταν ο Πούτιν δεν έχει τίποτα να πει». Η ομιλία του ρώσου προέδρου στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση μοιάζει κουρασμένη. Του τελειώνει ο χρόνος. Οι ελπίδες της Ουκρανίας φαίνονται ξαφνικά ρεαλιστικές, εκτιμά η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Πούτιν: ο πόλεμος είναι εναντίον ναζιστών». Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου παραλληλίζει την εισβολή του με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι μετοχές πέφτουν στο χαμηλό έτους καθώς το ξεπούλημα επιμένει». Ο δείκτης S&P κλείνει για πρώτη φορά κάτω από τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2021. Και άλλα περιουσιακά στοιχεία σημειώνουν ραγδαία πτώση. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Την Ημέρα της Νίκης, ο Πούτιν ακροβατεί σε ένα σκοινί στον πόλεμο στην Ουκρανία». Ο ρώσος πρόεδρος κάνει λανθασμένους ισχυρισμούς αλλά αποφεύγει να κάνει έκκληση για κλιμάκωση. Τέλος, οι Financial Times: «Η έκκληση του επικεφαλής της Volkswagen για συμβιβασμό και τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προκαλεί οργή στο Κίεβο». Το αφεντικό της αυτοκινητοβιομηχανίας, Χέρμπερτ Ντις, προτρέπει την ΕΕ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου της Ουκρανίας, ώστε να σωθεί η οικονομία της ηπείρου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα ήταν προς όφελος των γερμανικών εταιρειών πρώτα να κόψουν οποιαδήποτε σχέση με τη Ρωσία και μετά να καλούν σε διπλωματικές λύσεις.

Στην Ισπανία, η El País φιλοξενεί τον αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς της Καταλωνίας, Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος δηλώνει: «Βοηθήστε μας εάν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα ξανασυμβεί». Ένας εκ των επικεφαλής της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο Τζουνκέρας ζητά ευθύνες για την υπόθεση κατασκοπίας των καταλανών πολιτικών από τις μυστικές υπηρεσίες. Διαβεβαιώνει ότι «δεν είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε κυβερνήσεις ούτε να βοηθήσουμε την κεντρική κυβέρνηση». Και η El Mundo: «Ο Πούτιν σταματά να καλεί στρατιώτες για να μην χάσει τη λαϊκή υποστήριξη». Στην ημέρα της νίκης των Σοβιετικών επί του Άξονα, ο ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε την εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι «η Δύση ήθελε να εισβάλλει σε εμάς πρώτη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter