Διεθνής Τύπος: Διπλωματικός πυρετός με φόντο την ανθρωπιστική παύση στη Γάζα – Ο ρόλος του Μπλίνκεν

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Ισραήλ για να πιέσει σχετικά με τις ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο». Ο υπουργός Εξωτερικών θα κάνει μια σειρά από συναντήσεις με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ θα κάνει και μια στάση στην Ιορδανία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Στρατεύματα περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας ενώ οι αντιδράσεις για το Ισραήλ μεγαλώνουν». Ο Νετανιάχου υπερασπίζεται τα αεροπορικά χτυπήματα τα οποία μια υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι ίσως να αποτελούν έγκλημα πολέμου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Περιορισμοί της τεχνητής νοημοσύνης: Οι εταιρείες προσέρχονται σε σύμφωνο για την ασφάλεια». Κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η OpenAI, Meta, Google Deep Mind και Microsoft, συμφωνούν να επιτρέψουν τις κυβερνήσεις να ελέγξουν τα προγράμματά τους. Τέλος η Washington Post: «Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται ενώ η εισβολή του Ισραήλ επεκτείνεται». Τα στρατεύματα προωθούνται προς την πόλη της Γάζας, ενώ η χερσαία επίθεση θέτει νέους κινδύνους για τους αμάχους.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «O καιρός των καταιγίδων». Μετά τη Σελίν, η καταιγίδα Σιαράν χτυπά τη Γαλλία, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τη διακοπή ρεύματος σε σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Η καταιγίδα Ντομίνγκος αναμένεται να πλήξει τα νοτιοδυτικά της χώρας το Σάββατο. Στη Libération διαβάζουμε: «Καταιγίδα Σιαράν: πώς αποφεύχθηκε το χειρότερο». Οι βίαιοι άνεμοι που χτύπησαν τα βορειο-δυτικά της Γαλλίας, αφήνοντας πίσω δύο νεκρούς, και προκάλεσαν διακοπές ρεύματος. Οι ζημιές θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε ένα σύστημα πρόβλεψης αποτελεσματικό. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στη Γάζα, το Ισραήλ στην παγίδα της Χαμάς». Το Ισραήλ δικαιολογεί το χτύπημα στη Τζαμπαλίγια λέγοντας ότι υπήρχε διοικητής της Χαμάς σε υπόγειο καταφύγιο κάτω από τον προσφυγικό καταυλισμό. Τέλος, η Le Figaro: «Το γαλλικό ποδόσφαιρο ασθενεί από ενδημική βία». Κάθε εβδομάδα το ποδόσφαιρο υποφέρει από ένα κρούσμα οπαδικής βίας κάνοντας ένα κομμάτι του κοινού να αποστρέφεται τον «βασιλιά» τον σπορ.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Χάμπεκ προειδοποιεί για αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία». «Δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή σε καμία μορφή». Το CDU θέλει να αναστείλει τη μεταρρύθμιση της πολιτογράφησης μεταναστών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ ζητούν κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ». Ο Μπάιντεν προτρέπει τον Νετανιάχου να κάνει παραχωρήσεις για να βοηθηθεί ο λαός της Γάζας. Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί επίσης το Ιράν και τη Χεζμπολάχ πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν. Τέλος, η Die Welt: «Η πράσινη ηγεσία ωθεί την αλλαγή πορείας στη μετανάστευση». Ο Χάμπεκ κάνει μια κήρυξη πολέμου σε ξένους αντισημίτες.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι κανείς δε θα χρειάζεται να δουλεύει, λέει ο Μασκ». Ο Σούνακ συνομιλεί με τον δισεκατομμυριούχο, ενώ ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με «την πιο διασπαστική δύναμη της ανθρώπινης ιστορίας». Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να ελέγξουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, λέει ο Σούνακ στο συνέδριο». Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι οι συνομιλίες στο Bletchley Park «θα γείρουν τις ισορροπίες υπέρ της ανθρωπότητας». Στον Independent διαβάζουμε: «Η Βρετανία σαρώθηκε από ανέμους 104 μιλίων την ώρα». Η καταιγίδα Σιαράν προκαλεί χάος στις μετακινήσεις και σοβαρές πλημμύρες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Μασκ λέει στον Σούνακ ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει την εργασία». Ο δισεκατομμυριούχος κάνει εκκλήσεις για μειώσεις φόρου που θα βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Junts, η επενδυτική επιχείρηση πιέζεται με την καθυστέρηση του συμφώνου αμνηστίας ». Η διαπραγμάτευση σταματά σε σημείο των άρθρων του νομοσχεδίου. Η συμφωνία PSOE-ERC προβλέπει διαγραφή χρεών και μεταβίβαση του μετρό (Rodalies). Και η El Mundo: «Ο Πουτζντεμόν επιδεικνύει τη δύναμή του στο Σοσιαλιστικό κόμμα και απομακρύνεται ξανά από τις διαπραγματεύσεις». Απειλεί τα σχέδια για σχηματισμό κυβέρνησης με τον Σάντσεθ βρίσκοντας νέες διαφωνίες σχετικά με την αμνηστία.