Διεθνής Τύπος: «Εκατοντάδες δραπετεύουν από την τρεμάμενη Γάζα» – Στο φως ισραηλινά αντίποινα στη Δυτική Όχθη

Διεθνής Τύπος: «Εκατοντάδες δραπετεύουν από την τρεμάμενη Γάζα» – Στο φως ισραηλινά αντίποινα στη Δυτική Όχθη

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ αυξάνει την πίεση στη Χαμάς ενώ οι εκκλήσεις για κατάπαυση πληθαίνουν». Η εκστρατεία του Ισραήλ για την εξουδετέρωση της Χαμάς έχει δεχτεί ένα κατακλυσμό κριτικής για το τεράστιο κόστος σε ζωές αμάχων, με πρόσφατο παράδειγμα το βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Εκατοντάδες δραπετεύουν από την τρεμάμενη Γάζα στα σύνορα με την Αίγυπτο». Μερικοί Αμερικανοί ανάμεσα σε εκείνους που επιτρέπεται να περάσουν. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Fed κρατά τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών καθώς οι επενδυτές βάζουν στοίχημα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα τη μιμηθεί». Η αμερικανική οικονομία μεγεθύνεται με στιβαρό ρυθμό, εκτιμά η εφημερίδα, ενώ υπάρχει αισιοδοξία στη μάχη με τον πληθωρισμό. Τέλος η Washington Post: «Η Αίγυπτος ‘σκάει’ την πόρτα στη Γάζα». Η είσοδος από τη Λωρίδα παραμένει περιορισμένη.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ισραήλ-Παλαιστίνη: Πληροφορίες, ο άλλος πόλεμος». Καθώς οι βόμβες πέφτουν βροχή στη Γάζα, οι δημοσιογράφοι δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ γίνονται και στόχος. Παράλληλα, τα δύο μέρη της σύγκρουσης κάνουν προπαγάνδα για να κερδίσουν την κοινή γνώμη. Στη Libération διαβάζουμε: «Δυτική Όχθη: “Εδώ, δεν είμαστε η Χαμάς, δεν έχουμε διαπράξει κανένα έγκλημα”». Στη Δυτική Όχθη ο πληθυσμός υφίσταται τα αντίποινα του Ισραήλ χωρίς την προστασία της Παλαιστινιακής Αρχής. Τέλος, η Le Figaro: «Νόμος για τη μετανάστευση: η Δεξιά θέλει να επιβάλει τους όρους της». Σύμφωνα με δημοσκόπηση για χάρη της εφημερίδας, οι Γάλλοι θέλουν αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Πιστόριους: Πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε αμυντικό πόλεμο». Ο υπουργός του SPD υπόσχεται υποστήριξη στο Ισραήλ και την Ουκρανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι πρώτοι τραυματίες επιτρέπεται να φύγουν από τη Γάζα». 500 άτομα θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν να επιτραπούν σημαντικά περισσότερες παραδόσεις αγαθών βοήθειας. Ο Νετανιάχου συνέχισε να απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός. Τέλος, η Die Welt: «Ξένοι φεύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για την Αίγυπτο». Για πρώτη φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν επισήμως τη Γάζα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι πρώτοι Βρετανοί επιτρέπεται να φύγουν από τη Γάζα προς Αίγυπτο». Το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα ανοίγει έπειτα από μέρες συνομιλιών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το πέρασμα της Ράφα ανοίγει για περιορισμένη εκκένωση». Τραυματίες Παλαιστίνιοι και ξένοι υπήκοοι πέρασαν στην Αίγυπτο. Στον Independent διαβάζουμε: «Η θητεία του Τζόνσον ήταν σεξιστική, τοξική και στερούνταν ανθρωπιάς». Πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι οι μετέχοντες στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον γελούσαν με τους Ιταλούς που πέθαιναν στην αρχή της πανδημίας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Βρετανοί αφήνουν τη Γάζα καθώς τα σύνορα ανοίγουν». Πολλοί περισσότεροι είναι εγκλωβισμένοι καθώς η διαδικασία για τις αναχωρήσεις κατατρύχεται από σύγχυση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μελόνι, η ρωσική φάρσα». Δύο κωμικοί της Μόσχας κατάφεραν να παρακάμψουν τους ελέγχους και να μιλήσουν τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό παριστάνοντας τον ηγέτη της Αφρικανικής Ένωσης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τα όρια της ανθρωπότητας». Στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας και το πέρασμα της Ράφα περνούν μόνο οι Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, φεύγουν οι πρώτοι πρόσφυγες». Περνούν από το πέρασμα της Ράφα 500 άτομα, εκ των οποίων και 4 Ιταλοί. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το αντισημιτικό κύμα στην Ευρώπη». Πέτρες σε καταστήματα στη Ρώμη, σβάστικες και φωτιά σε εβραϊκό κοιμητήριο στη Βιέννη.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Αίγυπτος ανοίγει το πέρασμα από τη Γάζα για ξένους και τραυματίες». Το πέρασμα της Ράφα άνοιξε τις πύλες του και πέρασαν τουλάχιστον 320 άτομα με ξένα διαβατήρια και 76 βαριά τραυματίες Παλαιστίνιοι. Και η El Mundo: «Η Αίγυπτος ανοίγει για πρώτη φορά για να εκκενώσουν άμαχοι από τη Γάζα». Περισσότεροι από 400 ξένοι και κάτοικοι της Γάζας που έχουν τραυματιστεί πέρασαν από τη Ράφα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter