Διεθνής Τύπος: Κυριαρχία Μελόνι στις ιταλικές δημοτικές εκλογές – Η ΕΕ απειλεί Τζόνσον για το Brexit

Διεθνής Τύπος: Κυριαρχία Μελόνι στις ιταλικές δημοτικές εκλογές – Η ΕΕ απειλεί Τζόνσον για το Brexit

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κατάρρευση Σαλβίνι και Κίνηματος Πέντε Αστέρων». Η Μελόνι ξεπερνά το Σαλβίνι ακόμα και στα προπύργιά του. Η ακροδεξιά πολιτικός καλεί τους κυβερνητικούς εταίρους να αφήσουν το Ντράγκι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Μελόνι προκαλεί το Σαλβίνι, θρύψαλα το Κίνημα Πέντε Αστέρων». Η κεντροδεξιά θριαμβεύει στη Γένοβα, το Παλέρμο και την Άκουιλα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει την Πάντοβα και το Λόντι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η Μελόνι ηγείται της κεντροδεξιάς. Το Δημοκρατικό Κόμμα λέει ότι αυτό είναι πρώτο, ενώ υπό κατάρρευση είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων». Οι Αδερφοί της Ιταλίας ξεπερνούν τη Λέγκα και καλούν να τελειώσει η κυβέρνηση Ντράγκι. Ο Σαλβίνι υπερασπίζεται την κυβέρνηση. Τα Πέντε Αστέρια κάτω από το 10% στο νότο της Ιταλίας. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η κεντροδεξιά μπροστά λόγω Μελόνι». Από την άλλη πλευρά, η κεντροαριστερά έχασε στην Γένοβα, το Παλέρμο και την Άκουιλα, στις δημοτικές εκλογές που έγιναν το περασμένο σαββατοκύριακο. Στο δεύτερο γύρο οι αριστεροί υποψήφιοι σε Βερόνα και Πάρμα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H EE υπόσχεται νομικές ενέργειες απέναντι στην παραβίαση του Brexit». O Τζόνσον αποκαλύπτει τα σχέδιά του να ξαναγράψει το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η ΕΕ θα παλέψει στο δικαστήριο απέναντι στην Βρετανία σχετικά με την προσπάθεια απαλοιφής των ελέγχων του Brexit». Η προσπάθεια του Τζόνσον να ανατρέψει το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας καταδικάζεται ως ζημιογόνα και απερίσκεπτη. Στον Independent διαβάζουμε: «Το δικαστήριο επιτρέπει την πτήση απέλασης στη Ρουάντα». Το εφετείο στο Λονδίνο απέρριψε τη Δευτέρα την προσπάθεια να σταματήσει το σχέδιο απέλασης των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Ιθύνων νους του σχεδίου αυτού είναι η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Καμία μείωση φόρου πριν κοπάσει ο πληθωρισμός». Ο πρωθυπουργός φοβάται ότι η ακρίβεια θα μπορούσε να επιδεινωθεί παρά τις εκκλήσεις για ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι αγορές βουτούν, η Fed καλοβλέπει μεγαλύτερη αύξηση». Η κεντρική τράπεζα εξετάζει την αύξηση κατά 0,75% των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα καθώς τα δεδομένα για τον πληθωρισμό γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Τραμπ τα έριξε στους συμβούλους του για την ήττα, αρνούμενος την πραγματικότητα». Στην επιτροπή του Κογκρέσου για την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο συνήγορος του πρώην προέδρου Ρούντολφ Τζουλιάνι φαινόταν μεθυσμένος, γράφει η εφημερίδα, ενώ τα παραληρήματά του κράτησαν όλη τη μέρα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι Βρυξέλλες απειλούν με νομικές ενέργειες για το σχέδιο αλλαγής του πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας». Ο Τζόνσον ισχυρίζεται ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας και φέρνει προς συζήτηση νομοσχέδιο που παρακάμπτει τα υπεσχημένα σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα της Β. Ιρλανδίας. Τέλος η Washington Post: «Οι αγορές τρέμουν ξανά πριν από τη συνεδρίαση της Fed». Πολλοί αμερικανοί πολίτες βρίσκονται μεταξύ της ακρίβειας των καυσίμων και των όλο και μικρότερων αποδόσεων των μετοχών καθώς το χρηματιστήριο εξακολουθεί να πέφτει, εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με τα βασικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Εξοπλισμοί 305 εκατομμυρίων στο Κίεβο». Ο Γκάμπριελ βλέπει τον «λανθασμένο υπολογισμό» των ρωσικών σχεδίων ως «προσωπικό βάρος». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς υπερασπίζεται την έκπτωση των καυσίμων». Η τιμή των καυσίμων θα ήταν ακόμη υψηλότερη χωρίς τη μείωση των φόρων, λέει ο καγκελάριος και υποστηρίζει τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοινώνει τον αντιμονοπωλιακό νόμο «με νύχια και με δόντια». Τέλος, η Die Welt: «Οι ηγέτες των κρατιδίων πιέζουν για ένα πρόγραμμα βοήθειας στα ανατολικά». Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της γερμανικής ομοσπονδίας φοβούνται ότι το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας θα προκαλέσει ιδιαίτερες δυσκολίες στις εταιρείες και τους καταναλωτές. Ο Χάμπεκ συμφωνεί σε περιορισμένη οικονομική βοήθεια.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η επίδοση της Αριστερής Συμμαχίας πανικοβάλλει το στρατόπεδο του Μακρόν». Μετά από ένα ιστορικά αδύναμο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η προεδρική συμμαχία ανησυχεί. Παύει να δείχνει επαναπαυμένη απέναντι στην ακροδεξιά. Στη Libération διαβάζουμε: «Φράγμα απέναντι στη Λεπέν: ο Μακρόν έχει πονοκέφαλο».  Ο γάλλος πρόεδρος, που αναδείχθηκε στη θέση του χάρη στις αριστερές ψήφους που δεν ήθελαν τη Λεπέν για πρόεδρο, δυσκολεύεται να εκφραστεί υπέρ της Αριστερής Συμμαχίας του Μελανσόν στις περιφέρειες όπου αντιμετωπίζει τους ακροδεξιούς υποψηφίους του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν.  Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η απόλυτη πλειοψηφία του Μακρόν απειλείται, η αποχή σε ιστορικά επίπεδα». Η Αριστερή Συμμαχία και ο Μακρόν έπαιξαν επί ίσοις όροις στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η προεδρική συμμαχία είναι επικεφαλής στις προβολές για τις έδρες, όμως δεν είναι βέβαιη η απόλυτη πλειοψηφία. Τέλος, η Le Figaro: «Απέναντι στο Μελανσόν, ο Μακρόν αναζητεί μια στρατηγική». Μετά από την προειδοποιητική βολή του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, ο γάλλος πρόεδρος διστάζει στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει την ριζοσπαστική αριστερά, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H φυγή των παιδεραστών παπάδων στην Αμερική». Ένας Γερμανός επίσκοπος βοήθησε τους κατηγορούμενους να δραπετεύσουν, συμπεριλαμβανομένου ενός Ισπανού. Και η El Mundo: «Ο Τζόνσον παραβιάζει τη συμφωνία για το Brexit και η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων». Ο βρετανός πρωθυπουργός ξαναγράφει το πρωτόκολλο της Ιρλανδίας και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι παραβιάζονται οι συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter