Διεθνής Τύπος: Νέα, ακροδεξιά, «Ιερά Εξέταση» απαγορεύει βιβλία σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Πολωνία – Κοινή υποψήφια της Αριστεράς στη Γαλλία η Κριστιάν Τομπιρά

Διεθνής Τύπος: Νέα, ακροδεξιά, «Ιερά Εξέταση» απαγορεύει βιβλία σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Πολωνία – Κοινή υποψήφια της Αριστεράς στη Γαλλία η Κριστιάν Τομπιρά
Στην Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η νέα Ιερά Εξέταση των ακροδεξιών». Απαγόρευση βιβλίων με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον Τόνι Μόρισον, της γραφικής νουβέλας Maus, του Αρτ Σπίγκελμαν, που μιλά για το Ολοκαύτωμα. Στις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Πολωνία η αντίδραση οργανώνεται για να “εξαγνίσει” τα σχολικά εγχειρίδια και τις βιβλιοθήκες από τα κριτικά εργαλεία τους. Στην Libération διαβάζουμε: «Αριστερά: και τώρα;». Ενισχυμένη από την νίκη της στις λαϊκές προκριματικές εκλογές που τέλειωσαν την Κυριακή, για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου της Αριστεράς, η Κριστιάν Τομπιρά εξέφρασε τη θέλησή της να ενώσει όλα τα κόμματα. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, μια πρόκληση για την Ευρώπη». Με φόντο την ουκρανική κρίση, η ΕΕ σπεύδει να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου, αφού το 40% προέρχεται από τη Ρωσία. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις παραδόσεις υγροποιημένου αερίου. Τέλος, η Le Figaro: «Ουκρανία: οι επικίνδυνοι υπολογισμοί του Πούτιν». Με ένα παιχνίδι συνηθισμένο απέναντι στους Δυτικούς, ο ηγέτης του Κρεμλίνου προσπαθεί να αναστήσει την ρωσική ισχύ.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το SPD θέλει να κάνει την Εκκλησία πιο υπεύθυνη για τα περιστατικά κακοποίησης». Η κυβερνηση θέλει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ ζητά καλύτερη τήρηση των στοιχείων. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει την εισφορά για την ενεργειακή μετάβαση νωρίτερα». Η καγκελαρία υποστηρίζει τους υπουργούς Χάμπεκ και Λίντνερ στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν τους καταναλωτές, καθώς ανησυχούν ότι το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να υπονομεύσει την ενεργειακή μετάβαση. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση εργάζεται για ένα νέο ενεργειακό πάσο». Η επικέντρωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να κάνει τις νέες κατασκευές και τις επισκευές σημαντικά φθηνότερες.
Στην Ισπανία, η El País έχει ένα διαφορετικό πρωτοσέλιδο από ότι συνήθως: «Ο πιο μεγάλος από τους μεγάλους». Ο Ράφα Ναδάλ ξεπερνά τους Φέντερερ και τον Τζόκοβιτς αφού στα 35 του χρόνια κατακτά το 21ο Γκραν Σλαμ, σε ένα ματς που ήταν δυο σετ πίσω από τον Μεντβέντεφ. Και η El Mundo, γράφει στο ίδιο μήκος κύματος: «Ράφα Ναδάλ: ο μεγαλυτερος από όλους».
Στην Ιταλία, εκνευρισμός επικρατεί στα κόμματα μετά την εκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της Δημοκρατίας για δεύτερη φορά. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Ντι Μάιο κατηγορεί τον Κόντε». Κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών έχει ξεσπάσει μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο λέει ότι ο επικεφαλής του κόμματος έχει χρεοκοπήσει, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε υπερασπίζεται την επιλογή του Ματαρέλα ως προέδρου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ντράγκι, το πρώτο όχι στον Σαλβίνι». Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά την εκλογή του Ματαρέλα στην προεδρία για δεύτερη θητεία, ο Ντράγκι αναμένεται να πει όχι στην πρόταση του Σαλβίνι για ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος με 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Η κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις». Μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου, σήμερα γίνεται το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για να επιταχύνει τις διαδικασίες του ταμείου ανάκαμψης. Παράλληλα, δημιουργείται ένα μέτωπο αντι-Σαλβίνι στην Λέγκα του Βορρά. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μεγάλη ένταση στα κόμματα μετά την ψήφο». Η Μελόνι είναι ακόμα επιθετική με την κεντροδεξιά, ο Μπερλουσκόνι είναι έτοιμος να γυρίσει στη δουλειά. Ο Λέτα θέλει να μελετηθεί ο εκλογικός νόμος. Στο Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ξεσπάσει σκληρή κόντρα μεταξύ Κόντε και Ντι Μάιο, ενώ ο Σαλβίνι καλεί σε περισυλλογή.
Στη Βρετανία, επικρατεί σύγχυση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο Independent γράφει σχετικά: «Το NHS παλεύει να αναγνωρίσει τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους». Τεράστιες τρύπες στα αρχεία λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τον υποχρεωτικο εμβολιασμό. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Αναστροφή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στο NHS». Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ αναμένεται να ακυρώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μετά από προειδοποιήσεις ότι μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις ακόμα και 80 χιλιάδων εργαζομένων. Οι Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Οι ληστές μένουν ατιμώρητοι αφού μόνο το 5% των υποθέσεων λύνονται». Το ποσοστό επιτυχίας έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό τα τελευταία επτά χρόνια. Τέλος, ο Guardian: «Ο Τζόνσον προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο μέσα στην οργή για τα πάρτι». Ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα αυτή την εβδομάδα, με μια καταιγίδα νέων πολιτικών όπως το νομοσχέδιο για το Brexit και την επίσκεψη στην Ουκρανία.
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Εκατομμύρια πολίτες νιώθουν την πίεση από τα αυξανόμενα ενοίκια». Οι αυξήσεις σε μερικές πόλεις μέχρι και 40%, αναμένονται να συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του πληθωρισμού. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Το φιλορωσικό αίσθημα πεθαίνει στην μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας». Το Χάρκοβο ή Χάρκιβ, μια πόλη 1,4 εκατομμυρίων ήταν το 2014 ένα προπύργιο των ρωσόφιλων αυτονομιστών, ενώ τώρα η εφημερίδα εκτιμά ότι οποιαδήποτε ρωσική ενέργεια θα βρει σημαντική αντίσταση από τους πολίτες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι αρνητές των εκλογών αναζητούν θέσεις στις πολιτείες για την επικύρωση ψήφων». Τουλάχιστον 24 ρεπουμπλικάνοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να καταλάβουν το αξίωμα του πολιτειακού υπουργού εσωτερικών που επικυρώνει τις εκλογές. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Ναδάλ παίρνει το στέμμα του τέννις». Ο Ράφα Ναδάλ κατάφερε να κερδίσει στο Αυστραλιανό Open και να κατακτήσει το 21ο του Γκραν Σλαμ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter