Έγκλημα Τέμπη: «Μπάζωσαν» και τις κρίσιμες συνομιλίες της πυροσβεστικής – Θα έριχναν άπλετο φως στο ποιος έδωσε την εντολή

Έγκλημα Τέμπη: «Μπάζωσαν» και τις κρίσιμες συνομιλίες της πυροσβεστικής – Θα έριχναν άπλετο φως στο ποιος έδωσε την εντολή

Θα έριχναν άπλετο φως στο ποιος έδωσε την εντολή για την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος στα Τέμπη

Διαγράφηκαν οι κρίσιμες συνομιλίες από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) που είναι πολύ πιθανό να αποκάλυπταν ποιος έδωσε την εντολή για την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών, ενώ σύμφωνα με νέα δεδομένα όσα παράνομα τελούνταν στον χώρο πριν καν περισυλλεχθούν οι σοροί των θυμάτων μεταδίδονταν με απευθείας εικόνα σε υψηλόβαθμα στελέχη. Ενδεχομένως πρόκειται για την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, την ηγεσία της πολιτικής προστασίας και εκπροσώπους σωμάτων και φορέων που στελεχώνουν το ΕΣΚΕΔΙΚ.

Παράλληλα, 15 μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών, μόλις πρόσφατα δόθηκαν απαντήσεις για το ποια ήταν η εταιρεία που αγόρασε τους 25 τόνους του κατασχεμένου χημικού διαλύτη από το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών λίγες μέρες πριν από το φονικό δυστύχημα των Τεμπών. Η εν λόγω εταιρεία καλείται τώρα από τον ανακριτή να απαντήσει πώς διακίνησε ή μεταπώλησε το φορτίο.

Το χρονικό της διαγραφής

Στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργεί ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης, συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών είχαν ζητήσει την κατάσχεση των κρίσιμων συνομιλιών που είναι καταγραμμένες στο ειδικό καταγραφικό μηχάνημα του ΕΣΚΕΔΙΚ. Πρόκειται για συνομιλίες-κλειδί μεταξύ της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και μελών της πολιτικής προστασίας με τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο πεδίο. Εκεί βρίσκονται αποτυπωμένες όλες οι εντολές που δόθηκαν αλλά και όλοι οι διάλογοι της μοιραίας νύχτας και σίγουρα θα έριχναν άπλετο φως στις επικρατούσες συνθήκες αλλά και στο ποιος ή ποιοι έδωσαν την εντολή να αλλοιωθεί ο τόπος του εγκλήματος.

Οταν οι συνομιλίες τελικά ζητήθηκαν έπειτα από πιέσεις συγγενών, έναν και πλέον χρόνο μετά την τραγωδία, η απάντηση ήταν ότι… έχουν διαγραφεί. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το βιντεοληπτικό υλικό που κατέγραφε την έλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Οι υποψίες περί συγκάλυψης ευθυνών που πλέον διαχέονται σε πολλές κατευθύνσεις τείνουν να γίνουν βεβαιότητα. Ενα ένα τα κρίσιμα στοιχεία διαγράφηκαν, χάθηκαν ή δεν ζητήθηκαν όταν έπρεπε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα συγγενείς θυμάτων να αγνοούν μέχρι και σήμερα τι πραγματικά συνέβη στους ανθρώπους τους.

Ο κανονισμός προβλέπει πως σε περιπτώσεις που διενεργείται ανακριτική διαδικασία, όπως και στην περίπτωση του δυστυχήματος των Τεμπών, επιβάλλεται να γίνεται backup των κρίσιμων συνομιλιών. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν έγινε και προστίθεται στις υπάρχουσες παραβάσεις, παραλείψεις και αυθαιρεσίες που σημειώθηκαν κατά τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Γεγονός που καθιστά στελέχη του ΠΣ ύποπτα ως ουραγούς της συγκάλυψης.

Τα ως άνω βεβαιώνει με δήλωσή του στο Documento ο έμπειρος πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής και δικαστικός πραγματογνώμονας στην τραγωδία στο Μάτι Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που εξηγεί πώς έπρεπε να γίνουν τα πράγματα αλλά και τι προβλέπεται από εδώ και πέρα.

«Για ακόμη μια φορά η διοίκηση του ΕΣΚΕΔΙΚ, στο οποίο προβλέπεται από τον οικείο κανονισμό (απόφαση ΓΓΠΠ αρ. 29190 οικ. φ. 109.1/7 Ιουλίου 2020, ΦΕΚ 3005/τ. Β΄/20.7.2020) η εγκατάσταση και λειτουργία καταγραφικού μηχανήματος συνομιλιών (άρθρο 30 κανονισμού), δεν έκανε backup των κρίσιμων συνομιλιών για το δυστύχημα των Τεμπών, ως όφειλε εκ του ως άνω κανονισμού, αν και γνώριζε, ότι διενεργείται τόσο από το ανακριτικό γραφείο της ΔΙΠΥΝ Λάρισας και ΔΑΕΕ προανάκριση για τα αίτια της προκληθείσης πυρκαγιάς και ακολούθως δικαστική έρευνα, όσο και ΕΔΕ κατόπιν εντολής δικαστικών αρχών Λάρισας, με αποτέλεσμα οι κρίσιμες συνομιλίες να διαγραφούν, όπως αναφέρεται στο από 25.04.2024 πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής του ΕΣΚΕΔΙΚ» αναφέρει ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης σχετικά με τη μη τήρηση του κανονισμού και συνεχίζει: «Παρά ταύτα οι δικαστικές αρχές οφείλουν να παραγγείλουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος/ΕΛΑΣ την κατάσχεση και αποστολή στη ΔΕΕ/ΕΛΑΣ προς ανάκτηση των κρίσιμων συνομιλιών, που παρανόμως διεγράφησαν. Και η ως άνω ιδιαίτερα σοβαρή παράλειψη του ΕΣΚΕΔΙΚ εντάσσεται στην προσπάθεια εκ μέρους του ΠΣ απόκρυψης από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές Λάρισας κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων και γενικώς τη συγκάλυψη του εν λόγω εγκλήματος των Τεμπών» καταλήγει ο κ. Γκουρμπάτσης, αποκαλύπτοντας πως ο ανακριτής κάνοντας απλώς σχετική παραγγελία στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μπορέσει να παραλάβει τις επίμαχες συνομιλίες.

Ποιοι έβλεπαν αλλά δεν μιλούσαν

Αλλο ένα πειστήριο που πλέον βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών είναι οι απόκοσμες εικόνες από το σημείο της σύγκρουσης όπως τις κατέγραψαν drones των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εικόνες αποστέλλονταν σε ζωντανή μετάδοση στο ΕΣΚΕΔΙΚ από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το ποιος τελικά τις έβλεπε.

Πρόσβαση στις εν λόγω εικόνες που αναμεταδίδονταν στο ΕΣΚΕΔΙΚ έχει μεταξύ άλλων η ηγεσία του ΠΣ, η ηγεσία της πολιτικής προστασίας, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των σωμάτων και φορέων που στελεχώνουν το ΕΣΚΕΔΙΚ, όπως για παράδειγμα εκπρόσωποι της αστυνομίας. Το ότι κάποιος έβλεπε είναι ηλίου φαεινότερο, το γιατί όμως δεν παρενέβη να σταματήσει τις εγκληματικές πράξεις που τελούνταν χωρίς εισαγγελική εντολή και αφού είχε ξεκινήσει η προανάκριση πρέπει να απαντηθεί άμεσα.

Πρόκειται για εικόνες που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό το έγκλημα και μεταδίδονταν ζωντανά. Εκεί φαίνεται πως προτού καν γίνει διαλογή των σορών, σε ένα χώρο που θύμιζε εμπόλεμη ζώνη και τα βαγόνια ακόμη κάπνιζαν, εκχωμάτωναν και μετέφεραν παράνομα τόνους χωμάτων και πειστηρίων σε άγνωστη μέχρι πρότινος τοποθεσία. Ποιος λοιπόν έδωσε την εντολή; Ποιος παρακολουθούσε και συναινούσε σε τέτοιες ενέργειες; Αφού όπως διατείνονται τόσο καιρό ό,τι έγινε ήταν για επιχειρησιακούς λόγους, γιατί δεν απαντούν στα αλλεπάλληλα αιτήματα συγγενών και δημοσιογράφων;

Βέβαια, αυτά τα μεταφερόμενα αδρανή υλικά, που όπως είχαν υποστηρίξει οι χειριστές των μηχανημάτων που τα μετέφεραν είχαν ελεγχθεί από την πυροσβεστική πριν από την απομάκρυνσή τους, αποκάλυψαν μακάβρια ευρήματα. Ενα από τα συλλεχθέντα οστά ταυτοποιήθηκε με τον γενετικό τύπο ηλικιωμένου επιβάτη του τρένου, ενώ βρέθηκε και ένα ακόμη ύποπτο δείγμα, το οποίο δεν ταυτοποιήθηκε και θεωρείται ότι πιθανόν αποτελεί προϊόν επιμόλυνσης. Ολα αυτά ανάμεσα σε τόνους χωμάτων, συντριμμιών, κορμών δέντρων και μιας παλέτας μεταφοράς.

Κρίσιμα αιτήματα μένουν ανεκπλήρωτα

Εκτός από τις κρίσιμες συνομιλίες, συγγενείς και δικηγόροι έχουν αιτηθεί στον ανακριτή και τη χορήγηση τηλεματικών δεδομένων των πυροσβεστικών οχημάτων με τα οποία μετέβησαν στον χώρο της τραγωδίας οι πυροσβέστες του ανακριτικού γραφείου της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Λάρισας αλλά και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου να προβούν σε αυτοψία τόσο τη μέρα της τραγωδίας όσο και σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Υπενθυμίζεται πως η πυροσβεστική συνέταξε δισέλιδη έκθεση-παρωδία για την οποία διεξάγεται ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας. Η σημαντικότητα των τηλεματικών δεδομένων έγκειται στο γεγονός ότι αποτυπώνουν με ακρίβεια πού και πότε ακριβώς κινούνται τα οχήματα της πυροσβεστικής καθώς και άλλα πολύτιμα στοιχεία.

Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης δεν έχει κάνει δεκτά τα συγκεκριμένα αιτήματα, με αποτέλεσμα έναν και πλέον χρόνο μετά το δυστύχημα να μην ξέρει κανείς ποιος έδωσε την εγκληματική εντολή για το μπάζωμα και τη συγκάλυψη στοιχείων σε ό,τι αφορά την έκρηξη κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

 

Εντοπίστηκε ο παραλήπτης του χημικού διαλύτη

Ακόμη μία νέα εξέλιξη στην υπόθεση διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών είναι οι απαντήσεις που απέστειλε στον ειδικό εφέτη ανακριτή το Τελωνείο Σερρών σχετικά με την εκποίηση 25 τόνων χημικών διαλυτών, προϊόντων λαθρεμπορίου που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν στον Προμαχώνα Σερρών και δημοπρατήθηκαν λίγες μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών. Το θέμα είχε κάνει γνωστό ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής στην εξεταστική της Βουλής, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Η απάντηση αναφέρει πως «το εκπλειστηριασθέν εμπόρευμα κατακυρώθηκε στη μοναδική πλειοδότρια εταιρεία με την επωνυμία ZAKOS GROUP ΑΒΕΕ & GIP CHEM, όπως εκπροσωπείται νομίμως, με ΑΦΜ 094453098, εταιρεία με αντικείμενο δραστηριότητας, μεταξύ άλλων, την παραγωγή παρασκευασμάτων χρωστικών ουσιών, αδιαφανοποίητων και χρωμάτων κ.λπ. και την παραγωγή άλλων χρωμάτων και βερνικιών, η οποία έχει δικαίωμα να παραλαμβάνει τέτοιου είδους προϊόντα».

Μάλιστα, σε άλλο έγγραφο προσκομίζεται το δελτίο χημικής ανάλυσης από το οποίο προκύπτει ότι στα κατασχεθέντα χημικά «ταυτοποιήθηκαν κυρίως κορεσμένοι αλειφατικοί υδρογονάθρακες ευθείας και διακλαδισμένης αλυσίδας (C5-C6), μεθανόλη (κύριο συστατικό) και τουλουόλιο. Το προϊόν μπορεί να αναμειχθεί με βενζίνη και να προκύψει καύσιμα βενζινοκινητήρων».

Σε ένα ακόμη έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους προς το τελωνείο αναφέρεται πως «το κατασχεθέν φορτίο αποτελείται από συστατικά που είναι όλα ιδιαίτερα εύφλεκτα. […] είναι ακόμη ερεθιστικά, τοξικά και επιβλαβή για την υγεία κατά τη χρόνια εισπνοή ατμών τους και κατά την παρατεταμένη επαφή τους με το δέρμα».

Εικάζοντας πως ο ανακριτής έλαβε υπόψη τα διαπιστωμένα χημικά εγκαύματα των πυροσβεστών, ζήτησε απαντήσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία σχετικά με την τύχη του φορτίου.

Αναφέρει στην παραγγελία του ο ανακριτής: «Να μας εκθέσετε κατά ποιον τρόπο η εταιρεία σας ανάλωσε ή διακίνησε ή μεταπώλησε την ποσότητα των 25.747 λίτρων χημικών διαλυτών. Για την πληρότητα της απάντησής σας, παρακαλούμε να μας επισυνάψετε το σύνολο των εγγράφων που τηρείτε στο αρχείο της εταιρείας σας και αφορούν την ως άνω αναφερόμενη ποσότητα, να επισυναφθούν τα σχετικά παραστατικά πώλησης μεταφοράς».

Ο ανακριτής βέβαια δεν έθεσε κάποια χρονική προθεσμία στη Zakos Group ΑΒΕΕ & Gip Chem, παρότι διατείνεται πως βιάζεται για την περάτωση της δικογραφίας, παρά μόνο ανέφερε στην παραγγελία του «την απάντησή σας να μας την αποστείλετε το ταχύτερο δυνατό». Το Documento επικοινώνησε με τον Γεώργιο Ζάκο, ο οποίος μας ενημέρωσε πως πρόκειται να απαντήσει μέσω του δικηγόρου του την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Ένας άριστος αλαζόνας του Deree γελάει με τους νεκρούς των Τεμπών

Έγκλημα Τέμπη: Ξεκίνησαν το μπάζωμα δίπλα στις σορούς των νεκρών – Βίντεο σοκ από drone της πυροσβεστικής

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter