Διεθνής Τύπος: Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι – «Στα μαχαίρια» οι Τόρις στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι – «Στα μαχαίρια» οι Τόρις στη Βρετανία

Στην Ιταλία, στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι παραιτείται, η Ιταλία κινδυνεύει με χάος». Ο πρωθυπουργός είπε ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης δεν υπάρχει πια, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η Corriere della Sera γράφει: «H πλειοψηφία κομμάτια, ο Ντράγκι φεύγει». Η συμφωνία πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχει πια, ενώ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στα νομοθετικά σώματα την ερχόμενη Τετάρτη. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Ο Ντράγκι φεύγει, η χώρα σε κίνδυνο». Ο Ματαρέλα απορρίπτει την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ την επόμενη Τετάρτη τα νομοθετικά σώματα θα επιβεβαιώσουν ή όχι την κυβερνητική πλειοψηφία. Τέλος, η La Repubblica: «Ευχαριστούμε, κύριε Διευθυντά». Η εφημερίδα αποχαιρετά τον ιδρυτή της Εουτζένιο Σκάλφαρι, που πέθανε την Πέμπτη πλήρης ημερών, στα 98 του χρόνια.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ώθηση στην Τρας στον πικρό αγώνα με την Μόρντοντ». Μια εκ των υπόλοιπων υποψηφίων, η Σουέλα Μπρέιβερμαν, έδωσε την Πέμπτη την στήριξή της στην υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, ενώ σύμμαχοι της υπουργού έκαναν μια σειρά από προσωπικές επιθέσεις στην Πέννυ Μόρντοντ, που προηγείται της υπουργού στην κούρσα διαδοχής του Τζόνσον. Ο Guardian έχει τίτλο: «Βάλτε στην φυλακή τους επικεφαλής των εταιρειών ύδρευσης, λέει η ελεγκτική αρχή». Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος προτείνει την φυλάκιση των αφεντικών των εταιρειών ύδρευσης στη Βρετανία καθώς αφήσαν εξαιρετικά επικίνδυνα ποσοστά μόλυνσης να υπάρχουν στο νερό που διαθέτουν. Επίσης, οι εταιρείες φαίνεται ότι δεν πτοήθηκαν από νόμους και πρόστιμα τα οποία έλαβαν. Στον Independent διαβάζουμε: «H Ρωσία κατηγορείται για τρομερά εγκλήματα πολέμου». Ανάμεσα στους τουλάχιστον 20 νεκρούς που σκοτώθηκαν από ρωσικό πύραυλο στη Βινίτσια της κεντρικής Ουκρανίας υπήρχαν και παιδιά. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Φροστ παροτρύνει την Μπάντενοκ να υποχωρήσει υπέρ της Τρας». Ο Ντέιβιντ Φροστ, σημαίνον στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος και πρώην επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για το Brexit, παροτρύνει την Κέμι Μπάντενοκ να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της ηγεσίας των Τόρηδων και να στηρίξει την Λιζ Τρας, ώστε να αποφευχθούν τα ρήγματα στο κόμμα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο πρόεδρος Ματαρέλα απορρίπτει την παραίτηση Ντράγκι». Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε, ενώ τα κόμματα της ακροδεξιάς ζητούν νέες εκλογές. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία». Μετά από διαφορές με τον εταίρο του συνασπισμού Κίνημα Πέντε Αστέρων, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρέδωσε την παραίτησή του. Όμως ο πρόεδρος Ματαρέλα απέρριψε το αίτημα. Το αν θα υπάρξουν νέες εκλογές είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Τέλος, η Die Welt: «ΗΠΑ και Ισραήλ υπογράφουν κοινό ανακοινωθέν κατά του Ιράν». Κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, οι ανησυχίες για τον πυρηνικό οπλισμό της αραβικής χώρας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Στο φλερτ με τους Σαουδάραβες, ο Μπάιντεν πρέπει να έρθει σε επαφή με έναν κακολογημένο πρίγκιπα». Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντικός στο να βοηθήσει τις ΗΠΑ με το Ιράν και τις τιμές πετρελαίου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το πετρέλαιο πέφτει κάτω από το επίπεδο προ της εισβολής». Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά 5% την Πέμπτη, φτάνοντας τα 95 δολάρια το βαρέλι. Έτσι, εξαφανίστηκαν όλα τα κέρδη που είχε από την εισβολή της Ρωσίας κι έπειτα. Τέλος η Washington Post: «Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την επίσκεψη στους Σαουδάραβες». Ο πρόεδρος συναντιέται με τον διάδοχο, ενώ αρνείται να πει αν θα αναφέρει την δολοφονία του Κασόγκι.

 Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Συνέντευξη 14ης Ιουλίου: Περισσότερη δουλειά χωρίς περισσότερα κέρδη». Νέα μεταρρύθμιση για την εργασία, νόμος για τις συντάξεις από το καλοκαίρι του 2023… Ο γάλλος πρόεδρος δε σταμάτησε να κλείνει το μάτι στη Δεξιά, της οποίας τις ψήφους χρειάζεται για να περάσει τις αλλαγές από την Εθνοσυνέλευση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Το σύστημα Υγείας στα πρόθυρα της ασφυξίας». Σε νοσοκομεία της χώρας, οι εργαζόμενοι παραιτούνται ή κάνουν απεργίες για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στη δημόσια υγεία. Τέλος, η Le Figaro: «Απέναντι στην κρίση, ο Μακρόν προτάσσει την αισιοδοξία του». Μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, επίδομα ανεργίας, ενεργειακή ασφάλεια… ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια και καλεί την αντιπολίτευση να κάνει «υπεύθυνους συμβιβασμούς».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες θέλουν να περιορίσουν από αυτό το καλοκαίρι την κατανάλωση αερίου». Η Κομισιόν αναμένεται να θέσει όρια στον κλιματισμό, στους 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και τους 25 το καλοκαίρι. Και η El Mundo: «Ο λαϊκισμός χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό στην Ιταλία για να ρίξει την κυβέρνηση». Τα Πέντε Αστέρια εξωθούν τον Ντράγκι σε παραίτηση, ενώ ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν την έκανε δεκτή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter