Διεθνής Τύπος: Οι επιτάξεις δεν σταματούν τις απεργίες στη Γαλλία – Το ΝΑΤΟ αναζητά αντιπυραυλικά συστήματα για την Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Οι επιτάξεις δεν σταματούν τις απεργίες στη Γαλλία – Το ΝΑΤΟ αναζητά αντιπυραυλικά συστήματα για την Ουκρανία

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Θέλουν να σπάσουν την απεργία, με κάθε κόστος». Επιτάξεις, ψευδο-διαπραγματεύσεις… Κυβέρνηση και διοίκηση της Total-Esso, o Εμανουέλ Μακρόν και ο Πατρίκ Πουγιανέ, επιδιώκουν να σταματήσουν τους απεργούς, με κίνδυνο να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη. Στη Libération διαβάζουμε: «Ιράν: “Δεν φοβόμαστε πια”». Σχεδόν ένα μήνα μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί, η εξέγερση κόντρα στο καθεστώς της Τεχεράνης δεν έχει κοπάσει, παρά την ολοένα και πιο άγρια καταστολή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Καύσιμα: η ευέλικτη απάντηση της κυβέρνησης». Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει τις υπηρεσίες του προσωπικού της Esso, στην οποία μια συμφωνία για τους μισθούς έχει επιτευχθεί, σημειώνει η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Απεργίες: η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της επιμόλυνσης». Παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιτάξεις, το κίνημα απεργιών των διυλιστηρίων επιμένει. Ο Μακρόν ελπίζει σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «H απεργία των εργαζομένων σε διυλιστήρια στη Γαλλία βαθαίνει τις ενεργειακές ανησυχίες». Τα σωματεία ψήφισαν την συνέχιση της απεργίας την Τετάρτη, ενώ η προμήθεια καυσίμων σε όλη τη Γαλλία έχει γίνει πιο δύσκολη. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Τα ψέμματα για το Σάντι Χουκ θα κοστίσουν στον Τζόουνς περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια». Οι οικογένειες των θυμάτων στην επίθεση νίκησαν στη δίκη απέναντι στον ακροδεξιό λασπολόγο Άλεξ Τζόουνς. Η απόφαση αυτή καταφέρει ένα πλήγμα στην κουλτούρα διασποράς ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιών στις ΗΠΑ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το ΝΑΤΟ βιάζεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ουκρανίας σε αντιπυραυλικά συστήματα». Οι ΗΠΑ λένε ότι υπάρχει θέληση, ενώ τα 50 κράτη της συμμαχίας συναντιούνται. Τέλος η Washington Post: «Νέοι κανόνες στη Ρωσία περιορίζουν τα ταξίδια στην Ουκρανία». Η Μόσχα επιζητά την στερεοποίηση των παράνομων προσαρτήσεων με μέτρα στα σύνορα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σκίσε τα φορολογικά σχέδιά σου, ανώτερα στελέχη λένε στην Τρας». Σύμβουλοι της πρωθυπουργού την προτρέπουν να σκίσει τον μίνι προϋπολογισμό και να αυξήσει τον εταιρικό φόρο. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας αντιμέτωπη με νέους κινδύνους καθώς οι Τόρις βγαίνουν στην επίθεση για την οικονομία». Η πρωθυπουργός κατηγορείται ότι καταστρέφει τις αξίες του κόμματος εν μέσω εκκλήσεων να αντιστρέψει περισσότερες μειώσεις φορολογίας. Στον Independent διαβάζουμε: «Εξέγερση Τόριδων βουλευτών καθώς ζητούν υποχώρηση στους φόρους». Η Τρας κατηγορείται από μέλη του κόμματος στην επιτροπή 1922, που εξετάζει τις επιστολές απόσυρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του αρχηγού του κόμματος, ότι καταστρέφει το συντηρητισμό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η διαμάχη για τη στέψη επικρέμαται πάνω από το στέμμα της βασίλισσας». Το διαμάντι Κο-Ι-Νουρ φέρνει οδυνηρές μνήμες αποικιοκρατίας, λέει η ινδική κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ΕΕ αναλαμβάνει την εκπαίδευση 18.000 Ουκρανών στρατιωτών». Πρωταγωνιστικός ρόλος της Γερμανίας. Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι ένας λογικός παράγοντας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Μπέρμποκ προειδοποιεί για την Κίνα». Η υπουργός Εξωτερικών δεν θέλει να εξαρτηθεί η Γερμανία από τη Λαϊκή Δημοκρατία. Ο καγκελάριος Σολτς μιλάει κατά του αποκλεισμού του Πεκίνου. Τέλος, η Die Welt: «Η παγκόσμια ευημερία πρόκειται να καταρρεύσει». Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να πάνε πίσω. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοινώνει την ύφεση. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Χωρισμένοι στα δύο». Μετά τη σύνοδο κορυφής της δεξιάς, υπάρχει συμφωνία στα πρόσωπα που θα χρηματίσουν πρόεδροι στα δυο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας: o 75χρονος Ινιάτσο Λα Ρούσα στη Γερουσία και ο 39χρονος Ρικάρντο Μολινάρι στη Βουλή. Παράλληλα, η Μελόνι συμφώνησε με το Σαλβίνι για τον Τζορτζέτι στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ανοίγονται για τη Λέγκα οι θέσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών, Γεωργίας και Αυτονομίας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Φιλονικία Μπερλουσκόνι-Μελόνι, η δεξιά σε απόγνωση». Ο καβαλιέρε δεν κάνει πίσω για τις επιλογές του στο υπουργικό συμβούλιο. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Gazprom: Η ΕΕ δε θα βγάλει το χειμώνα». Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζει ότι με την επιβολή πλαφόν στο αέριο, θα σταματήσει η παροχή του. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ψηφοφορία σε μεγάλη ένταση στα νομοθετικά σώματα». Σήμερα, Πέμπτη 12/10, η επιλογή του προέδρου της Γερουσίας, μέχρι το βράδυ θα έχει μπει σε λειτουργία το σώμα. Παράλληλα, μπρα-ντε-φερ γίνεται για τις θέσεις των υπουργών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν προγράμματα διάσωσης για μεγάλες εταιρείες που επλήγησαν από την ενεργειακή κρίση». Η ΕΕ αλλάζει τους κανόνες για να διευκολύνει την κρατική βοήθεια μετά το σχέδιο του Βερολίνου. Και η El Mundo: «O Ζελένσκι ζητά από τους συμμάχους του περισσότερα αντιαεροπορικά για να αποφύγει εκατόμβες». Ο ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε μια διπλωματική εκστρατεία σε αναζήτηση συστημάτων αναχαίτισης των ρωσικών πυραύλων που σκοτώνουν αμάχους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter