Διεθνής Τύπος: Πώς υποδέχονται τα αμερικανικά ΜΜΕ το «πράσινο» φως της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Διεθνής Τύπος: Πώς υποδέχονται τα αμερικανικά ΜΜΕ το «πράσινο» φως της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Τουρκία συμφωνεί να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ». Η συμφωνία πριν από τη σύνοδο ανοίγει το δρόμο για μια ιστορική επέκταση, σχολιάζει η εφημερίδα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Καμία αλλαγή πολιτικής, αλλά το ταξίδι της Γέλεν ανοίγει το διάλογο». Οι δέκα ώρες συνομιλιών είχαν στόχο τη μείωση των εντάσεων. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι χώρες αποθηκεύουν χρυσό σε ποσότητες-ρεκόρ μετά το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων». Πολλές χώρες επαναπατρίζουν τα αποθέματά τους σε χρυσό για να αποφύγουν κυρώσεις όπως εκείνες στη Ρωσία, που της απαγόρευσαν να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό. Τέλος η Washington Post: «Η Σουηδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ». Ο τούρκος πρόεδρος συμφώνησε να άρει το βέτο για την ένταξή της στη συμμαχία.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Σύνοδος στο Βίλνιους: Η κλιμάκωση του ΝΑΤΟ». Με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, τα 31 μέλη της συμμαχίας θέλουν να συζητήσουν την είσοδο του Κιέβου και της Στοκχόλμης. Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι θα υποστήριζε την είσοδο της Σουηδίας μόνο αν ξανανοίξουν οι συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Μακρόν και συμβουλευτικές εταιρείες: ένας αλμυρός εθισμός». Ένα χρόνο μετά την υπόθεση McKinsey, το Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει με τη σειρά του την τεράστια δαπάνη προς τις συμβουλευτικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι τα έξοδα έχουν τριπλασιαστεί από το 2017 μέχρι το 2021. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Το ΝΑΤΟ αναζητά τη σωστή φόρμουλα για την Ουκρανία». Η συμμαχία θέλει να στείλει ένα ισχυρό σήμα ενότητας, ενώ ένα χλιαρό μήνυμα σχετικά με εγγυήσεις ασφαλείας θα ερμηνευόταν ως σημάδι αδυναμίας από τη Μόσχα. Τέλος, η Le Figaro: «ΝΑΤΟ: στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι τείνουν χείρα στην Ουκρανία». Στη σύνοδο της Λιθουανίας τα μέλη της συμμαχίας αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα για να μπει το Κίεβο χωρίς το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση συμφωνούν σε βασικά σημεία για τη μεταρρύθμιση των νοσοκομείων». Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ λέει ότι: «Η επανάσταση ήταν επιτυχής». Η Βαυαρία διαφωνεί. Το Κίελο απέχει. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην ανακούφιση των νοσοκομείων». Η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση συμφωνούν στους ακρογωνιαίους λίθους ενός νόμου. Αυτή είναι μια εγγύηση βιοπορισμού για τις κλινικές σε αγροτικές περιοχές, λέει ο υπουργός Υγείας και κάνει λόγο για «επανάσταση». Τέλος, η Die Welt: «Ο Ερντογάν συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δέσμευση της ΕΕ». Ο Σολτς απορρίπτει το αίτημα. Μέλη της Bundestag κάνουν λόγο για «εκβιασμό».

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο πρωθυπουργός θα πει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να πληρώσουν για να εμποδίσουν τον Πούτιν». Ο Σούνακ θέλει αύξηση των αμυντικών δαπανών για να αντιμετωπιστεί η ρωσική «τυραννία», αναφέρει η εφημερίδα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το νεαρό πρόσωπο στο επίκεντρο του σκανδάλου στο BBC λέει ότι οι κατηγορίες είναι ‘σκουπίδια’». Το νεαρό πρόσωπο που υποτίθεται είχε σχέση με παρουσιαστή του καναλιού ισχυρίζεται ότι τίποτα παράνομο δε συνέβη. Στον Independent διαβάζουμε: «Χάος στις διακοπές για 180.000 καθώς η easyJet ακυρώνει 1.700 πτήσεις». Η αεροπορική εταιρεία τα ρίχνει στην μεγάλη αεροπορική κυκλοφορία. Τέλος, η Daily Telegraph: «H Ουκρανία θα λάβει ελαφριά προστασία από το ΝΑΤΟ». Η συμφωνία προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας όπως στο Ισραήλ αλλά δεν γίνεται λόγος για πλήρη ένταξη στη συμμαχία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Παγκόσμια υπερθέρμανση: Η πρόκληση του κλίματος». Έρευνα-σοκ από το περιοδικό Nature: το περσινό καλοκαίρι στην Ευρώπη κόστισε τη ζωή σε 61 χιλιάδες ανθρώπους εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η κίνηση Ερντογάν». Ο τούρκος πρόεδρος λέει το ‘ναι’ για τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ αν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «φόρος, περισσότερη προστασία για όσους πληρώνουν». Στο κράτος το βάρος της απόδειξης της φοροδιαφυγής. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το ΝΑΤΟ σε σημείο καμπής». Ο Ερντογάν ανοίγει το δρόμο για τη Σουηδία. Παράλληλα, εξετάζεται και η περίπτωση της Ουκρανίας.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ και ο Φεϊχό εμπλέκονται σε ένα βίαιο debate για τις συμφωνίες τους». O υποψήφιος του Λαϊκού κόμματος επιτίθεται στον ισπανό πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν σε άμυνα. Ο Σάντσεθ σημείωσε ότι δεν θα κυβερνήσει με το βασκικό κόμμα Bildu, ενώ το Λαϊκό κόμμα δεν έχει αποκλείσει τη συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό Vox. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ χάνει την ψυχραιμία του ενώ ο Φεϊχό ζητά μια πλειοψηφία ενάντια στα άκρα». Ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος προσφέρεται να διαπραγματευτεί ώστε ο νικητής των εκλογών να επενδυθεί και ο σοσιαλιστής ηγέτης αρνείται να το δεχτεί και να αποστασιοποιηθεί από το ERC και το Bildu.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter