Διεθνής Τύπος: Πρόταση Κομισιόν για αναδιανομή των έκτακτων κερδών στην ενέργεια – Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ζελένσκι στο Ιζιούμ

Διεθνής Τύπος: Πρόταση Κομισιόν για αναδιανομή των έκτακτων κερδών στην ενέργεια – Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ζελένσκι στο Ιζιούμ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ΕΕ προτείνει στις εταιρείες ενέργειας να δώσουν 140 δισ. δολάρια στους καταναλωτές». Η ΕΕ θέλει να ανακουφίσει τους πολίτες από την αύξηση των τιμών ενέργειας και προτείνει την αναδιανομή μέρους των έκτακτων κερδών των εταιρειών ενέργειας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Ζελένσκι επισκέπτεται την ανακατειλημένη πόλη στα ανατολικά». Η αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιζιούμ θέλει να να κάμψει το ηθικό της Μόσχας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τα αφεντικά του σχιστολιθικού αερίου προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ‘ξελασπώσουν’ την ΕΕ». Οι ρωσικές εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν κι άλλο ενώ το εμπάργκο της Δύσης θα σπρώξει προς τα πάνω τις τιμές.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μια χώρα αποτίει φόρο τιμής». Χιλιάδες πολίτες έκαναν ουρά για να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Guardian έχει τίτλο: «’Άνθρωποι εξαφανίστηκαν’: το Ιζιούμ ανακαλεί μνήμες τρόμου της κατοχής». Όσοι επισκέπτονται την πόλη κάνουν λόγο για μια δεύτερη Μαριούπολη. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Βρετανία μπαίνει στη γραμμή για να πει αντίο στη βασίλισσα». Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί πήγαν στο Γουέστμινστερ για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η σειρά του έθνους να πει αντίο». Η βασιλική οικογένεια παραδίδει το φέρετρο στο κοινό για να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μπέρμποκ ζητά μια γρήγορη απόφαση για τα άρματα μάχης για το Κίεβο». Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών ζητά να δοθούν «όπλα για να σώσουν ζωές». Το SPD απαντά: Έχουμε παραδώσει ό,τι είναι δυνατό.  Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ θέλει να αναδιανείμει 140 δισεκατομμύρια». Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει σχέδιο νόμου για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναδιανείμουν γρήγορα τα κέρδη από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τέλος, η Die Welt: «Ο Πούτιν κάνει ‘πόλεμο στις αξίες μας’». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ορκίζεται στην ευρωπαϊκή ενότητα και ανακοινώνει βοήθεια για τους καταναλωτές. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Χρήματα από την Μόσχα, και η Ιταλία στο φάκελο των ΗΠΑ». Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που συνεγράφη από διπλωμάτες και μυστικές υπηρεσίες, έχει αποχαρακτηριστεί. Στη Ρώμη έχει δοθεί μόνο ένα σημείωμα χωρίς ονόματα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Σουηδία του μαύρου Τζίμι». Τέλος η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, ενώ οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες του Τζίμι Άκεσον θριαμβεύουν. Τέλος, η Corriere della Sera: «Διαμάχη για τα χρήματα από την Μόσχα». Για την ώρα η Ιταλία δεν είναι στη λίστα. O φάκελος δημιουργήθηκε πριν από μήνες κι έχει σημάνει το συναγερμό στις μυστικές υπηρεσίες.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Οι τιμές εκτοξεύονται, η Μπορν αυτοσχεδιάζει». Η πρωθυπουργός ανακοινώνει μέτρα για την συγκράτηση στο 15% της αύξησης των λογαριασμών αυτόν τον χειμώνα, χωρίς να ξαναβάζει στο τραπέζι τον νόμο για την αγορά. Στη Libération διαβάζουμε: «Τιμές ενέργειας: Το χλιαρό μπάνιο». Η Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το πλαφόν θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ενώ η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και αερίου θα αυξηθούν 15%. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ηλεκτρικό ρεύμα: σενάρια συναγερμού για τον χειμώνα». Η διαχειρίστρια εταιρεία του εθνικού δικτύου ρεύματος καλεί σε «γενική κινητοποίηση» για να αποφευχθούν τα blackout. Τέλος, η Le Figaro: «Αέριο, ρεύμα: οι αληθινοί λόγοι της αύξησης της τιμής τους». Η Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε τις αυξήσεις των τιμών κατά 15% στην αρχή του 2023. Το ρεύμα μπορεί να κοπεί στους καταναλωτές αν δεν είναι συνετοί στη χρήση του, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «To Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα υποστηρίζει το φόρο στις εταιρείες ενέργειας, εναντίον του οποίου μάχεται ο Φεϊχό». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδικάζει τα έκτακτα κέρδη του ενεργειακού τομέα «χάρη στον πόλεμο και εις βάρος των καταναλωτών». Και η El Mundo: «Η επανάσταση της Λετίθια για τον εκσυγχρονισμό του στέμματος». Η βασίλισσα γιορτάζει τα 50ά της γενέθλια με την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στο παλάτι Θαρθουέλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter