«DIGITALIK»: Ο Μάριος Χαβιαράς για το δικό του φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη

«DIGITALIK»: Ο Μάριος Χαβιαράς για το δικό του φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, πολλοί καλλιτέχνες αποτίνουν φόρο τιμής στο μεγάλο δημιουργό. Ένας από αυτούς ο Dreamers Inc, με πολλές κυκλοφορίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυκλοφορεί σήμερα στην FΜ Records το νέο του δίσκο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Μίκη Θεοδωράκη.

Πόσο εύκολο ήταν να συνδυαστεί η ηλεκτρονική μουσική με τον λαϊκό και έντεχνο ήχο του Μ. Θεοδωράκη;

Πολύ εύκολο, όπως κάλλιστα θα μπορούσε να είχε γίνει παρόμοια προσπάθεια με ροκ αποχρώσεις και στοιχεία. Οι συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη μιλούν σε όλες τις γλώσσες της μουσικής, όπως και αν παρουσιαστούν. Είτε με μπουζούκι, είτε με βαριά συνθεσάιζερς. Και ζώντας πια στην εποχή της ηλεκτρόνικα αισθανθήκαμε την ανάγκη ότι έπρεπε η μουσική του Μίκη να παρουσιαστεί και με αυτόν τον τρόπο. Προσωπικά θα απολαύσω μια συναυλία του Μίκη με λαϊκή ή κλασσική ορχήστρα το ίδιο όσο όταν θα ακούσω το έργο του να βγαίνει μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τα νέα μοτίβα. Αυτό που χαρακτηρίζει τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι η διαχρονικότητα και είναι πραγματικά ευλογία και βαριά κληρονομιά, γιατί μπορεί να παρουσιάζεται ποικιλόμορφα και μέσα από νέες ιδέες και μονοπάτια.

Μελετώντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη για να δημιουργήσετε αυτό τον δίσκο, αντιληφθήκατε ότι ενέχει σύγχρονα στοιχεία, γεγονός που το κάνει να είναι διαχρονικό;

Η μουσική του Μίκη είναι διαχρονική όπως είπα πιο πάνω, όποια ενορχήστρωση και αν γίνει θα είναι πάντα φρέσκια και σύγχρονη και αυτό είναι που κατατάσσει τον Μίκη Θεοδωράκη στους κλασσικούς του αιώνα μας και -γιατί όχι;- στους κλασσικούς όλης της μουσικής ιστορίας.

Μιλήσέ μας για την δουλειά σου στο εξωτερικό και πως βλέπεις να αντιλαμβάνονται την ελληνική μουσική;

Η δουλειά μου είναι να ανακαλύπτω νέους δρόμους, να πλάθω τις δικές μου ιστορίες παντρεύοντας τις κουλτούρες και τα ηχοχρώματα των λαών. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς αξιόλογους καλλιτέχνες και μουσικούς από τα Βαλκάνια μέχρι την Αμερική και την Ινδία. Το καινούργιο και το αναπάντεχο πάντρεμα πάντα γοητεύει και ελκύει τον ακροατή. Την ελληνική μουσική τη σέβονται ίσως περισσότερο και από εμάς τους ίδιους. Εμείς πολλές φορές την απαξιώνουμε και μας πιάνει μια ανεξήγητη ξενομανία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κακές απομιμήσεις και φθηνά πλαστικά εποχικά χιτάκια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι μέσα στο πολιτισμικό μας DNA. Η κληρονομιά που έχουμε είναι τεράστια.

Θεοδωράκης, Καλομοίρης, Χατζιδάκις, Σκαλκώτας, Πλέσσας, Ξαρχάκος, Παπαθανασίου (δεν ξέρω κυριολεκτικά ποιόν να πρωτοαναφέρω). Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και ασφαλώς να την εξελίξουμε.

Σε χώρες του εξωτερικού, πέρα από τον «Ζορμπά», το κοινό τι γνωρίζει από το μεγάλο έργο του Θεοδωράκη;

Ο Μίκης είναι αγαπητός σε όλα τα μέρη της γης. Από Ευρώπη μέχρι Λατινική Αμερική. Το mainstream κοινό σαφώς και ξέρει περισσότερο το θέμα από την ταινία Ζορμπάς, αλλά έργα του Μίκη κυρίως ορχηστρικά, σουίτες για πιάνο, μουσική δωματίου είναι πάρα πολύ αγαπητά στο κοινό που αγαπάει την κλασσική μουσική και βέβαια πάντα την τιμητική τους έχουν το Άξιον Εστί, το Μαουτχάουζεν και τόσα άλλα, τα οποία παρουσιάζονται πάρα πολύ συχνά από κορυφαίες ορχήστρες και σολίστ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μίλησέ μας για τους συνεργάτες σου στον συγκεκριμένο δίσκο.

Πολλοί και όλοι με μία ιστορία να πουν στον χώρο της μουσικής, μικρή ή μεγάλη έκαστος. Δεν χρειάζεται να πω καλά λόγια για την Καλλιόπη Βέττα, τη Σαββέρια Μαργιολά, τη Μίλβα, τη Μάριαν Γεωργίου ή τον Δημήτρη Ζμπέκο (πρώην Ζιγκ Ζαγκ), τους εξαίρετους κλαρινίστες Βασίλη Σαλέα και Σταύρο Παζαρεντζή ή για την κιθαριστική ιδιοφυία του Μάκη Αμπλιανίτη και του Μίμη Νικολόπουλου. Σε αυτούς προστέθηκαν ο Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης ο οποίος ερμηνεύοντας ένα δύσκολο κομμάτι («Σημαδεμένος από την αγάπη») αποδεικνύει ότι υπάρχουν φορές που τα διάφορα talent shows βγάζουν πραγματικά διαμάντια. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω μια απίστευτη φωνή, τη σοπράνο Κωνσταντίνα Πουτκάρη, η οποία ερμήνευσε πολύ αξιόλογα 3 κομμάτια του άλμπουμ, και κατάφερε να σταθεί αξιοπρεπέστατα τόσο δίπλα στη Μαίρη Λίντα («Απαγωγή») όσο και στη Μαρία Φαραντούρη («Λίγο Ακόμα») και ταυτόχρονα να ερμηνεύσει συγκλονιστικά το «Βράχο Βράχο». Σε συμμετοχή έκπληξη ο καταξιωμένος μας ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης ο οποίος απαγγέλει Γιώργο Σεφέρη στο «Λίγο Ακόμα». Στο δίσκο χρησιμοποιήσαμε επίσης την τεχνική του sampling στις φωνές της Ειρήνης Παππά και της Μελίνας Μερκούρη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το θέμα από τη Φαίδρα είναι νούμερο 1 στην γείτονα Τουρκία. Και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω, τη δισκογραφική εταιρεία FM RECORDS, η οποία αγκάλιασε και στήριξε πολύ δυνατά αυτό το project.

Δεδομένης της κατάστασης των καλλιτεχνών και ειδικά των μουσικών λόγω της πανδημίας, θεωρείς ότι η Πολιτεία σας ενίσχυσε ουσιαστικά;

Έχουμε μάθει να στηριζόμαστε στα πόδια μας και αυτό το άλμπουμ το δημιουργήσαμε μόνο και μόνο από την αγάπη μας στον άνθρωπο και μουσικό Μίκη Θεοδωράκη, χωρίς καν να σκεφτούμε πιθανά οικονομικά οφέλη από οποιονδήποτε. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμα οι ρομαντικοί του χώρου και εμείς ανήκουμε σε αυτούς.

Ιnfo 

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την FM Records και μπορείτε να τον ακούσετε ολόκληρο εδώ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter