Δικαιολογίες με χάκερ από το υπουργείο Παιδείας για την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων

Δικαιολογίες με χάκερ από το υπουργείο Παιδείας για την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων
Φωτογραφία αρχείου

Σε επίθεση χάκερ αποδίδουν Τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης την κατάρρευση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία το πρωί της Δευτέρες, δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας την οργή μαθητών και εκπαιδευτικών, που ζητούν την κατάργηση του μέτρου.

Συγκεκριμένα, σε κοινή τους ανακοίνωση, αποδίδουν το σημερινό φιάσκο σε κακόβουλες επιθέσεις, ενώ τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν πολλά καθώς σε πολλά σχολεία είτε οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις με μεγάλη καθυστέρηση είτε αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να δώσουν εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης: Αναστάτωση στα σχολεία: «Έπεσε» η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων

Τι συνέβη σύμφωνα με τα υπουργεία

Σε σχετική ανακοίνωση των δύο υπουργείων αναφέρεται ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα.

Διευκρινίζουν επίσης ότι δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του. Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημειώνεται επίσης ότι το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Διαβάστε επίσης: Οργή από την ΟΛΜΕ για την κατάρρευση της πλατφόρμας της τράπεζας θεμάτων

Οργή από την ΟΛΜΕ

Όπως εξηγεί η ΟΛΜΕ για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.

Μάλιστα αναφέρουν ότι είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

«Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες», επισημαίνει η ΟΛΜΕ.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ζητά επιμόνως την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter