Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: «Είδα μανία, ασυγκράτητο μίσος, δεν μπορούσα να βλέπω, ήταν παραδομένος»

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: «Είδα μανία, ασυγκράτητο μίσος, δεν μπορούσα να βλέπω, ήταν παραδομένος»

«Οποιαδήποτε βία ήταν άσκοπη. Ήταν παραδομένος. Είδα πολλή μανία, κυρία Πρόεδρε! Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάτι προσωπικό, αλλά ήταν πολύ μίσος». 

Αυτά κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας στο θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου.
Ο μάρτυρας, υπάλληλος σεκιούριτι, περνούσε από την οδό Γλάδστωνος επιστρέφοντας από τη δουλειά του. Στην κατάθεσή του αρνήθηκε κατηγορηματικά την υπαρξη μαχαιριού και σημείωσε πως «όταν πήγαν να τον περιθάλψουν, πήρε ένα γυαλάκι και το έτεινε προς το διασώστη, ο διασώστης πήγε πίσω και το άφησε κάτω. Δεν υπήρξε απειλή δεν υπήρξε προέκταση του χεριού, απλώς το παρουσίασε, το έριξε κάτω»
.
Ένορκος: Προσπάθησε να απειλήσει κάποιον;
Μάρτυρας: Να είμαι σαφής. Δεν το πήρε το γυαλί μαζί του, δεν έκανε κάποια κίνηση «απομακρυνθείτε», δεν εκφόβισε κανέναν
Άννυ Παπαρρούσου (συνήγορο οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου): Είδατε κάποιο μαχαίρι να κρατάει;
Μάρτυρας: Δεν το είδα και το παρουσίασα και στον ανακριτή, δεν είχε μαχαίρι ούτε κάποια κίνηση ότι οπλοφορεί, ούτε έτεινε τίποτα, μαχαίρι, σουγιά, κατηγορηματικά τίποτα. 

Σύμφωνα με την περιγραφή του μάρτυρα, «Είδα δυο άτομα να κλωτσάνε επίμονα με δύναμη. Είχε μαζευτεί κόσμος και προσθέτονταν κι άλλος. Στην αρχή εξεπλάγην. Ήταν μέσα ένας νεαρός ο οποίος από αυτά που είδα εγώ, ήταν κοντά στο ταμείο και είχε πιάσει την ταμειακή μηχανή. Όχι να την παραβιάσει, σα να ήθελε να τη σηκώσει, προφανώς ήταν βαριά. Πήγε στο πυροσβεστήρα αλλά ήταν μάλλον κι αυτός βαρύς γιατί δεν ήξερε να τον χρησιμοποιήσει. Έρποντας βγήκε από τη βιτρίνα όπου τα άτομα είχαν ήδη κάνει φθορές. Πολλά από τα χτυπήματα  τον πέτυχαν στο κεφάλι. Ήταν πολύ γρήγορη η έλευση του ΕΚΑΒ. Το θύμα αντέδρασε και σηκώθηκε να φύγει. Ενστικτωδώς δεν κατάλαβε ότι έπεσε πάνω σε άλλους. Σηκώθηκε να φύγει και δεν πρόσεξα ότι έπεφτε σε τραπεζοκαθίσματα, αλλά έχασε την ισορροπία του. Πήγαν μετά οι αστυνομικοί και δεν ξανασηκώθηκε. Δεν μπορούσα να βλέπω άλλο, ήταν παραδομένος»
Εισαγγελέας: Επιτέθηκε με γυαλί στον διασώστη του ΕΚΑΒ;

Μάρτυρας: Πήρε ένα γυαλάκι από κάτω. Δεν τον απείλησε, δεν τον τραυμάτισε, δεν δόθηκε καμία επέκταση, ήταν ενστικτώδης κίνηση.

Σύνεδρος: Όταν λέτε ένα γυαλάκι, τι γυαλάκι είναι αυτό; Προσδιορίστε λίγο.
Μάρτυρας: Δεν το είδα αν ήταν μεγάλο ή μικρό, είδα ότι προεξείχε γυαλάκι.

Αναφορικά με τη βιτρίνα του καταστήματος ο μάρτυρας κατέθεσε πως πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν σε θέση να τη σπάσει τη βιτρίνα, η οποία τελικα΄έσπασε από τα επίμονα χτυπήματα των δύο εκ των κατηγορουμένων.

Πρόεδρος: Αυτή η βία τελικά που οφείλεται κατά τη γνώμη σας;
Μάρτυρας: Ήταν βίαιοι από την πρώτη στιγμή, καμία κίνηση για να καλέσουν την αστυνομία, κατευθείαν σπάσιμο βιτρίνας.
Κλειώ Παπαπαντολέων (συνήγορος οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου): Τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου ποιος την έσπασε; Ο θανών ή ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης;
Μάρτυρας: Να το απαντήσω κατηγορηματικά, δεν πρόλαβε να κάνει γερό χτύπημα ο θανών, τη βιτρίνα θα την έσπαγε εσωτερικά με τον πυροσβεστήρα τον οποίο δεν μπορούσε να κουμαντάρει. Τα επίμονα χτυπήματα ήταν απ’ έξω.
Κλειώ Παπαπαντολέων (συνήγορος οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου): Είπατε ότι δεν σήκωνε άλλη βία
Μάρτυρας: Δεν σήκωνε, στα μάτια μου. Ήταν τελειωμένος με την έννοια ότι όταν έπεσε και ξάπλωσε στο οδόστρωμα και παραδόθηκε, δεν υπήρχε καμία αντίσταση προς τους αστυνομικούς.

Η υπεράσπιση από την πλευρά της προσπάθησε να καταδείξει την ύπαρξη αντιθέσεων μεταξύ της κατάθεσης του στο δικαστήριο και στον ανακριτή.

Εισαγγελέας: Αυτά γιατί δεν τα αναφέρατε στον ανακριτή;

Μάρτυρας:  Το επεδίωξα να έρθω γιατί το θεώρησα υποχρέωση μου. Ο ανακριτής μου είπε ότι στο δικαστήριο θα τα πω όλα, εδώ λέει δεν γράφουμε μυθιστόρημα.

Ο μάρτυρας ως προς την κατάσταση του Ζακ Κωστόπουλου, εξήγησε ότι δεν ήταν σε κατάσταση αμόκ. «Σε κατάσταση πανικού, φόβου, σύγχυσης ναι. Αμόκ όχι. Αν ήμουν στη θέση του από φόβο έτσι θα αντιδρούσα».
Δεύτερος στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο γιατρός Χρήστος Ευτυχιάδης, ο οποίος υπέγραωε την ιστολογική έκθεσης του Ζακ Κωστόπουλου. Ο μάρτυρας απέκλεισε με βεβαιότητα το σενάριο ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε ήδη υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο πριν από την επίθεση και αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας του θύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η καρδιά του δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ήταν φυσιολογικότατη. Το ήπαρ ήταν λιπώδες που προέρχεται από διάφορους λόγους, χρήση φαρμάκων, αλκοόλ και άλλα. Ο θάνατος όταν σχετίζεται με το ήπαρ δεν είναι άμεσος, είναι μια αργή εξέλιξη, δεν αποδίδονται αιφνίδιοι θάνατοι σε αυτό».
Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως «ο οργανισμός του ήταν επιβαρυμένος δεν ήταν υγιής άνθρωπος αλλά δεν έπαιξε σχέση με το θάνατο, αν και αυτό να το πει αρμόδιος είναι ο ιατροδικαστής».

Για πλήρη επιβεβαίωση της ιατροδικαστικής έκθεσης έκανε λόγο μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαντολέων. «Σε ό,τι αφορά το θέμα της καρδιάς, νομίζω ότι πιο σαφής δεν μπορεί να είναι κανείς. Στο τέλος, από την τόση εξέταση που κάνουμε εδώ στους μάρτυρες σαν να είναι φοιτητές ιατρικής, θα χάσουμε από μπροστά μας τι είναι αυτό που έχει συμβεί και τι είναι αυτό το οποίο εξετάζουμε. Σας εκφράζω ειλικρινά μια εύλογη ανησυχία που έχω. Εγώ οριακά μπορώ να παρακολουθήσω όλες αυτές τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, διότι συνδυάζουμε από τη βιβλιογραφία διάφορα αποσπάσματα και εξετάζουμε εδώ τους ιατροδικαστές και τους γιατρούς επί παντός επιστητού, ρωτώντας εικασίες και πιθανολογήσεις. “Μάθαμε” σήμερα ότι θα μπορούσε να είχε πεθάνει και από το υψόμετρο – “μήπως είχε πάει και στα Ιμαλάια;”. Σήμερα, προσπάθησε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων να πει ότι κατά την κοπή στελέχους (σ.σ. οργάνου του θύματος κατά την ιστολογική εξέταση) ότι έγινε λάθος, και μήπως τελικά φταίει ο κ. Καλόγρηας».

«Θέλω και ειλικρινά το ζητώ» είπε απευθυνόμενη στην έδρα του δικαστηρίου «να περιορίσουμε κάπως αυτό διότι εδώ έχουμε έναν άνθρωπο που έχει πεθάνει από χτυπήματα κι έχουμε ανοίξει την παλέτα και εξετάζουμε γενικά, θεωρητικά και αφηρημένα – σαν να είμαστε ιατρικό συνέδριο – από τι μπορεί να πεθάνει ο οποιοσδήποτε από οποιαδήποτε συνθήκη. Οι απαντήσεις είναι τόσες όσες και οι ερωτήσεις, από τα πάντα. Εδώ όμως έχουμε ένα συγκεκριμένο συμβάν και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε διότι έχουμε κι ενόρκους, πρέπει να οριοθετήσουμε το αντικείμενο της δίκης».

Παπαπαντολεων: ο μάρτυρας είναι ο τέταρτος γιατρός που επιβεβαιώνει τα ίδια ευρήματα. Από την τόση εξέταση που κάνουμε εδώ τους μάρτυρες σαν να είναι φοιτητές ιατρικής , θα χάσουμε την ουσία της δίκης. Οριακά μπορώ να το παρακολουθησω. Πρέπει το δικαστήριο σας να το περιορίσει αυτο . Έχουμε έναν άνθρωπο που έχει πεθάνει από χτυπηματα και εδώ μιλάμε γενικά και αφηρημένα γιαυι μπορεί να πεθάνει ο οποιοσδήποτε, τόσο έχουμε ανοίξει την παλετα. Οι απαντήσεις είναι τόσες οσες οι ερωτήσεις… Ιατρικό συνέδριο είμαστε;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter