Δίκη Λιγνάδη: «Ήμουν το κατάλληλο θύμα εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου» – Καθήλωσε ο πρώτος μάρτυρας

Δίκη Λιγνάδη: «Ήμουν το κατάλληλο θύμα εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου» – Καθήλωσε ο πρώτος μάρτυρας

Ξεκίνησε επί της ουσίας η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ήταν ο 27χρονος σήμερα κάτοικος εξωτερικού με Αιγυπτιακή καταγωγή, ο οποίος σύμφωνα με την καταγγελία του βιάστηκε από τον κατηγορούμενο σε ηλικία 16 ετών.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως ένιωσε όταν είδε τη συνέντευξη του Βασιλη Κυπαρισσόπουλου ο οποίος μιλούσε για τον βιασμό του από τον συγκεκριμένο άνδρα το 1995.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Λιγνάδη: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες»

«Μόλις είδα τη συνέντευξη νευρίασα παρά πολύ γιατί είχα περάσει κι εγώ κάτι παρόμοιο. Μου έστειλε τη συνέντευξη κι ένας εξάδελφός μου. Σκέφτηκα τι θα κάνω. Δεν περίμενα ότι θα γίνει κάτι με το συγκεκριμένο άτομο στη δημοσιότητα. Έδειξα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέμα και κατάλαβα ότι ο κατηγορούμενος είχε μια δράση από παλιά. Και ένιωσα ότι πρέπει να κάνω μια μήνυση γιατί πέρασα κι εγώ τα ίδια», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια περιγράφοντας τη γνωριμία του με τον Δ. Λιγνάδη, κατέδειξε το – όπως φαίνεται από τις προανακριτικές καταθέσεις – modus operandi του κατηγορούμενου, καθώς προσέγγιζε τα θύματά του υποσχόμενος ότι θα τους βοηθήσει να μπουν στον καλλιτεχνικό χώρο.

«Το 2010 ο ξάδελφος μου ο Χασαν μου είπε ότι ήξερε έναν ηθοποιό που γνώρισε στον Άγιο Παύλο που έψαχνα νεαρά άτομα για να τα κάνει ηθοποιούς. Ήξερε ότι εγώ θέλω να γίνω ηθοποιός. Τον βρήκα στο Facebook και του έστειλα αίτημα φιλίας και το δέχτηκε άμεσα. Του έστειλα μήνυμα και του είπα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Με πολλή χαρά είδα να μου απαντάει θετικά και να μου λέει ότι ‘’είσαι πολύ όμορφος, είσαι κούκλος’’. Μου είπε να τα πούμε από κοντά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Η πρώτη φορά που βρέθηκε με τον κατηγορούμενο ήταν όταν αυτός μετέβη στο αεροδρόμιο προκειμένου να παραλάβει τον μάρτυρα ο οποίος επέστρεφε νωρίτερα από οικογενειακό ταξίδι στην Αίγυπτο. Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν και φίλοι του τότε ανήλικου και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τον τόπο κατοικίας του 27χρονου.

«Ήρθε και μας πήρε από το αεροδρόμιο. Εγώ ήμουν χαρούμενος γιατί τον έβλεπα σαν μέντορά μου. Πήγαμε στο σπίτι μου, είχε φέρει κι ένα ποτό, εκείνος μας μιλούσε για τις εμπειρίες του, τα μέρη που είχε πάει. Μας έλεγε να πάμε να τον δούμε σε παράσταση. Μετά από λίγο οι φίλοι μου έφυγαν κι εκείνος παρέμεινε».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας κατέθεσε πως τότε και αφού έμειναν οι δυο τους, ο κατηγορούμενος παρενόχλησε για πρώτη φορά τον τότε ανήλικο με τον ίδιο να νιώθει φόβο και ντροπή.

«Μου χάιδευε το κεφάλι. Μου έλεγε τι κούκλος που είσαι. Θα γίνεις γνωστός. Έτσι ξεκίνησαν όλοι. Άρχισε να χαϊδεύει στα πόδια. Είχα παγώσει. Έλεγα μόνο ευχαριστώ, ευχαριστώ. Εκεί ξεκίνησε να πιάνει τα γεννητικά μου όργανα. Άρχισα να τρέμω αλλά δεν μπόρεσα και πάλι να κουνηθώ. Έβαλε τα χέρια του μέσα από το παντελόνι μου. Μου είπε ‘’ηρέμησε, έτσι κάνουν οι ηθοποιοί, πρέπει να είσαι χαλαρός’’. Πήγα στην τουαλέτα και όταν γύρισα του είπα ότι δεν μου αρέσει αυτό. Εκείνος είχε ήδη ξεκουμπωθεί και αυνανιζόταν. Φαινόταν ότι ξενέρωσε, αλλά ήταν ευγενικός. Έφυγε κι εγώ κοιμήθηκα» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι δεν είπε σε κανέναν τίποτα. «Ένιωθα ντροπή. Είμαι από μια οικογένεια πολύ συντηρητική και δεν είχα γνώση τότε, δεν είχα καν σχέση με κοπέλα. Δεν ήξερα».

Πρόεδρος: Μετά τι έγινε;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο με από λίγες ημέρες και του είπα ότι είμαι με φίλους στο σπίτι και αν θέλει να έρθει. Εκείνος ήρθε. Βρεθήκαμε σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό Χωριό με τους φίλους μου μαζί

Όπως είπε πήγε συνολικά τρεις φορές στην παράσταση Amadeus μαζί με φίλους του. Τη μία φορά, όπως σημειώνει στην κατάθεσή του μετά το τέλος της παράστασης ο Δημήτρης Λιγνάδης τους προσκάλεσε στο σπίτι του. Εκείνοι δέχτηκαν και πήγαν. Τους κέρασε φαγητό ποτά και τσιγάρα κάνναβης. «Δεν είχα ξανακάνει κάνναβη, αρχίσαμε να γελάμε με οτιδήποτε δεν πολυκαταλάβαινα τι γίνονταν. Μετά από λίγη ώρα και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάω από αυτή τη νύχτα, είχε βάλλει ένα ελατήριο ανάμεσα στη μύτη του και μας είπε να πάμε στο δωμάτιο μαζί του. Να κάνουμε παρτούζα όλοι μαζί. Αυτό μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα αποφασίσαμε να φύγουμε», είπε και πρόσθεσε πως «αυτόν τον άνθρωπο τον είχα δει σαν δάσκαλο δεν ήθελα να του λέω όχι (…)Με έκανε να τον εμπιστευτώ. Για αυτό το λόγο τον εμπιστεύτηκα ότι μπορώ να πάω στο σπίτι του».

Εισαγγελέας: Πιστεύετε μπορεί να είχε και το ποτό κάτι;

Μάρτυρας: Μπορεί. Δεν μπορούσα να σταθώ.

Εισαγγελέας: Ό,τι συνέβη αυτό εσείς ήσασταν σχεδόν αναίσθητος;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Εξαιτίας του ποτού και της κάνναβης;

Μάρτυρας: Εξαιτίας της ουσίας που είχε μέσα το ποτό.

Πρόεδρος: Γιατί τον λέτε δάσκαλο αφού δεν σας είχε βοηθήσει

Μάρτυρας: Εγώ περίμενα ότι θα γίνονταν, αυτό τον ρόλο είχε πάρει.

Εισαγγελέας: Πιστεύατε ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει για αν μπείτε στον καλλιτεχνικό χώρο;

Μάρτυρας: Ναι. Αυτή ήταν η αρχική συζήτηση ήμουν πολύ συγκεκριμένος σε αυτό που ήθελα. Δεν είχα άλλες επιθυμίες.

Εισαγγελέας: Πέρασε όμως μεγάλο χρονικό διάστημα κ δεν είχε προβεί σε κάποια ενέργεια.

Μάρτυρας: Είχα υπομονή είχα ένα όνειρο.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας κατέθεσε πως λίγο καιρό μετά ο Δ. Λιγνάδης σε επικοινωνία που είχαν του είπε πως πρέπει να μιλήσουν για την καριέρα του. Τότε εκείνος πήρε το προτφόλιο που είχε φτιάξει και πήγε στο σπίτι του κατηγορούμενου έχοντας ενημερώσει την οικογένεια του για το που πάει, περιγράφοντας τον βιασμό του λέει χαρακτηριστικά:

«Μου πρόσφερε κάτι να φάω και μου είπε ότι ‘’ήρθε η ώρα να δούμε τι θα κάνουμε πως θα προχωρήσουμε και πότε θα πάμε στον Ρουβά’’. Μου βαλε κάτι να πιω και να καπνίσω. Στριφτά τσιγάρα. Ήπια το πότο έκανα και το τσιγάρο. Αυτή τη φορά όμως ήταν πολύ πιο διαφορετικό από άλλες φορές. ‘Ένιωθα σαν ταχυπαλμίες, ότι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου. Βγήκα έξω στο μπαλκόνι και έγειρα, έπεσα, στον καναπέ. Γιατί ένιωθα πολύ κλειστός στο σαλόνι. Ο κατηγορούμενος γδύθηκε τελείως εγώ εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε χέρι ούτε πόδι. Ο κατηγορούμενος πήρε τα κεφάλι μου άνοιξε το στόμα μου και έβαλε το πέος του στο στόμα μου. Ήθελα να γυρίσω από την άλλη αλλά δεν μπορούσα. Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Παίζει να κράτησε ένα δυο, τρία λεπτά. Έχασα τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Ήμουν έξω στο μπαλκόνι, κοίτα γύρω μου να δω αν ήταν ο κατηγορούμενος. Δεν ήταν. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω να βγω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Πήγα στον φίλο μου, χτύπησα μου άνοιξε και μπήκα μέσα. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει».

Πρόεδρος: Πως αισθανόσασταν την επόμενη όταν ξυπνήσατε;

Μάρτυρας: Φόβο, ήταν κάτι που δεν το είχα ζήσει. Δεν ήξερα τι να κάνω, πώς να αντιδράσω.

Εισαγγελέας: Δείξατε αποστροφή σας;

Μάρτυρας: Προσπάθησα να γυρίσω και άρπαξε δεύτερη φορά το κεφάλι μου. Ήμουν αδύναμος και αυτός είχε τη δύναμη και τον έλεγχο εκείνη την ώρα. Μετά έχασα τις αισθήσεις μου.

«Μου πήρε πολλά χρόνια να το διαχειριστώ μόνος αυτό το πράγμα. Επηρέασε τη φύση μου, άρχισα να νιώθω ενοχή, ότι εγώ έκανα κάτι λάθος, ότι δεν έπρεπε να τον έχω πάρει τηλέφωνο», είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε:

«Μετά από ημέρες με πήρε και μου είπε ‘’τι κάνεις πως είσαι;’’. Σαν να μην είχε γίνει κάτι. Του είπα με πολλά νεύρα ‘’μη με ξαναπάρεις θα σου κάνω μήνυση. Μη με ενοχλήσεις άλλο’’. Μου ζήτησε να μη το κάνω αυτό και ότι θα πεθάνει γιατί έχει καρκίνο του λάρυγγα. Όμως μου έστελνε μηνύματα και εγώ του έστελνα και τον ρώταγα για τον καρκίνο και την μητέρα του που μου είχε πει ότι ήταν άρρωστη. Τότε εγώ δεν είχα τα κότσια να κάνω μήνυση. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες, πρώτα θα σκότωναν εμένα και μετά τον ίδιο. Είπα να το κρατήσω μέσα μου».

«Με εκμεταλλεύτηκε, μου δώσε το μικρό ψαράκι για να με τραβήξει έξω, εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου. Δεν είχα εμπειρίες από τίποτα και προφανώς αυτό το είδε και ήμουν το κατάλληλο θύμα. Εγώ ήμουν σαφής με τον κατηγορούμενο, του είχα πει δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Το μόνο πράγμα που είχα με τον κατηγορούμενο ήταν ότι θα με βοηθούσε επαγγελματικά», είπε ο μάρτυρας περιγράφοντας τον τρόπο που εξαπατήθηκε από τον κατηγορούμενο και σημείωσε μάλιστα πως δεν περίμενε να υπάρξει τέτοια κατάληξη γιατί το όχι σημαίνει όχι.

«Δεν σκέφτηκα ότι θα με βιάσει, ένα όχι είναι ένα όχι. Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί, ότι και να έλεγε εγώ γέλαγα, δεν το έπαιρνα σοβαρά. Το είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος, του είχα πει ότι μου αρέσουν οι κοπέλες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter