Δημόσιο ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και χειρουργεία

Δημόσιο ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και χειρουργεία

Προς ενεργοποίηση φαίνεται ότι βαίνει ο νόμος Γκάγκα που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έδινε ουσιαστικά χαριστική βολή στα νοσοκομεία με την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των υπηρεσιών τους. Πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρότι από την αρχή της θητείας του διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει καμία υπηρεσία και κανένα νοσοκομείο, έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά την εφαρμογή του νόμου Γκάγκα.

Ο νόμος που είχε ψηφιστεί με πρωτοβουλία τής τότε αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία πλέον είναι εκτός πολιτικού συστήματος, προέβλεπε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το αντίστροφο: οι ιδιώτες γιατροί να εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία. Επίσης προέβλεπε να λειτουργούν ανεξάρτητα απογευματινά χειρουργεία μέσα στο ΕΣΥ με πληρωμή από τους ίδιους τους ασθενείς.

Εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις

Η αρχή φαίνεται ότι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τις προσλήψεις με ολιγόμηνες συμβάσεις. Πρότυπο θα αποτελέσει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Υγείας προσκάλεσε πρόσφατα ιδιώτες αναισθησιολόγους να αναλάβουν υπηρεσία στο νοσοκομείο για να καλύψουν τα κενά στα χειρουργεία. Οι συμβάσεις θα είναι τρίμηνες έως ότου βρεθούν άλλοι αναισθησιολόγοι για να προσληφθούν μόνιμα ή να μετακινηθούν από άλλο δημόσιο νοσοκομείο. Επειδή όμως είναι γνωστό ότι αναισθησιολόγοι δεν υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των μικρών αμοιβών, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα εδραιωθεί και θα μονιμοποιηθεί.

Αντίστοιχες προσλήψεις πάντως με μικρές συμβάσεις αναμένεται να κάνει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και σε άλλα νοσοκομεία και σε διαφορετικές ειδικότητες. Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποστέλλονται περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές για χειρουργικές επεμβάσεις.

Ηδη εξάλλου με πρόσφατη υπουργική απόφαση Χρυσοχοΐδη καθορίστηκαν οι αμοιβές των ιδιωτικών κλινικών όταν αναλαμβάνουν περιστατικά στον χώρο τους (non-Covid). Η απόφαση βασίστηκε στον νόμο που είχε ψηφιστεί μέσα στην πανδημία και προέβλεπε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επειδή όμως η χώρα ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία.

Νοσοκομεία από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ

Κατά τ’ άλλα ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνουν πηγές του Documento, αναμένεται να υλοποιήσει και τα σχέδια που είχε ο Θάνος Πλεύρης όταν κατείχε το χαρτοφυλάκιο της υγείας. Να μετατρέψει δηλαδή τα νοσοκομεία σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) από δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) που είναι σήμερα. Το επιχείρημα είναι ότι έτσι θα γίνουν ευέλικτα και θα μπορεί να κάνει προσλήψεις με ταχείς ρυθμούς. Ηδη έχει ξεκινήσει να μελετά την περίπτωση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι ΝΠΙΔ, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Πρόκειται για σχέδιο το οποίο περιλαμβανόταν στην ατζέντα της «γαλάζιας» κυβέρνησης εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι βαίνει προς υλοποίηση. Ωστόσο η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου δεν είναι όσο αθώα ακούγεται. Μια τέτοια αλλαγή σημαίνει αυτομάτως ότι οι εργαζόμενοι υγειονομικοί που θα προσλαμβάνονται θα είναι με συγκεκριμένες συμβάσεις χωρίς καμία μονιμότητα, γεγονός το οποίο αλλάζει πλήρως τον σημερινό χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Απογευματινά χειρουργεία με χρήματα των ασθενών

Από την άλλη, η «γαλάζια» κυβέρνηση και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν ξεχνούν ούτε την έμπνευση της Μ. Γκάγκα για απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών. Ενα σχέδιο που είχε επιχειρηθεί και πολύ παλαιότερα από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά «σκόνταψε» σε αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και στην έλλειψη χώρων νοσηλείας για όσους θα πληρώνουν για να χειρουργούνται ουσιαστικά ιδιωτικώς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Και εδώ το επιχείρημα είναι να υπάρχει ευελιξία στο ΕΣΥ και οι χειρουργοί να μπορούν να βγάζουν περισσότερα χρήματα, με δεδομένο ότι η πολιτεία δεν διαθέτει κονδύλια για αυξήσεις. Ενα τέτοιο εγχείρημα όμως θα δημιουργήσει αυτομάτως ασθενείς δύο ταχυτήτων στο ΕΣΥ, αφού, όπως λένε πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμη και να δημιουργήσει ειδικούς χώρους μέσα στο ΕΣΥ στους οποίους θα νοσηλεύονται όσοι κάνουν επεμβάσεις το απόγευμα με δικά τους χρήματα ή με την κάλυψη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ωστόσο εάν δημιουργηθούν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, θεωρείται βέβαιο ότι οι ασθενείς που θα πηγαίνουν για επεμβάσεις τις πρωινές ώρες δωρεάν θα παραμεληθούν πλήρως από τους γιατρούς, που θα σπεύδουν το απόγευμα για να εισπράξουν τις αμοιβές. Πρόβλημα που φαίνεται να απασχολεί σε ένα βαθμό την κυβέρνηση, όπως μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές, αλλά κυρίως για τις αντιδράσεις που θα προκληθούν τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες.

Υπό το πρίσμα αυτό και της υλοποίησης του νόμου Γκάγκα, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης μελετά να εκδώσει και υπουργική απόφαση που να δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε κλινικές είτε με ιδιωτικά ιατρεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Η σχετική διευκρινιστική υπουργική απόφαση επρόκειτο να εκδοθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά λόγω των αντιδράσεων εσωτερικά στην κυβερνώσα παράταξη από ιδιώτες γιατρούς δεν εκδόθηκε ποτέ.

Διαβάστε επίσης: ΕΣΥ: Ημίμετρα από Αγαπηδάκη – «Βαφτίζει» τους αγροτικούς γιατρούς «προσωπικούς»

ΕΣΥ: Φιάσκο πρωτοβάθμια περίθαλψη και προσωπικός γιατρός

ΕΣΥ στην Εντατική: 1400 ασθενείς στο έλεος της κρατικής αδιαφορίας στο Θριάσιο – Έως και 8 μήνες να χειρουργηθούν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter