ΕΣΥ: Ημίμετρα από Αγαπηδάκη – «Βαφτίζει» τους αγροτικούς γιατρούς «προσωπικούς»

ΕΣΥ: Ημίμετρα από Αγαπηδάκη – «Βαφτίζει» τους αγροτικούς γιατρούς «προσωπικούς»

Μετά την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η Κυβέρνηση δια της κας Αγαπηδάκη προχωρά σε ημίμετρα επιχειρώντας να δείξει ότι ενισχύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) .

Αντί προσλήψεων, καταργεί τους αγροτικούς γιατρούς “βαφτίζοντας ” τους προσωπικούς γιατρούς.

Έτσι, 1.661 γιατροί από «γιατροί υπαίθρου» εντάσσονται στο θεσμό του προσωπικού γιατρού με κίνητρα υψηλές απολαβές και βλέψεις για επαναπατρισμό γιατρών από το εξωτερικό. Καμία εξαγγελία για προσλήψεις ή αύξηση μισθών των γιατρών της ΠΦΥ.

Η Υφυπουργός Υγείας αναμένεται να καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο που αφορά την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι γιατροί υπαίθρου, όπως ανέφερε η ίδια στους δημοσιογράφους, θα κληθούν να πλαισιώσουν τον θεσμό του προσωπικού. Είναι περίπου 1.661 γιατροί, οι οποίοι θα εργαστούν ως γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης, με «σημαντικές οικονομικές απολαβές» που θα φτάνουν τα 46 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

«Παράγουμε πολλούς γιατρούς, αλλά τους χάνουμε  και ειδικά παθολόγους” τόνισε η κ. Αγαπηδάκη. Χωρίς όμως να εξαγγείλει νέες προσλήψεις ή διορισμούς , ή έστω αυξήσεις στους καταπονημένους και χαμηλόμισθους γιατρούς του ΕΣΥ.

«Έχουμε 1.261 γιατρούς που υπηρετούν σήμερα στην ύπαιθρο (πρόκειται για πτυχιούχους Γιατρούς που δεν έχουν πάρει ειδικότητα). Θέλουμε να κάνουμε μια νέα δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού στις δύο ειδικότητες που μας λείπουν. Του Γενικού γιατρού και του Παθολόγου. Μετά το πρώτο έτος της υποχρεωτικής θητείας οι προσωπικοί γιατροί θα λαμβάνουν 30.000 ευρώ καθαρά και 46.000 ευρώ ετήσια αποζημίωση» ,είπε η κυρία Αγαπηδάκη, και συμπλήρωσε ότι “Θα ανοίξουν σύντομα 1.270 νέες θέσεις και σταδιακά έως το τέλος του επόμενο έτος θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς”.

Επιπρόσθετα προβλέπεται η υποστήριξη του προσωπικού γιατρού με έναν Συντονιστή. Πρόκειται για έναν βοηθό που θα κλείνει τα ραντεβού των ασθενών, θα συμπληρώνει τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, θα ενημερώνει τους ασθενείς για τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής . Το κόστος του βοηθού του προσωπικού γιατρού θα επιβαρύνει το υπουργείο Υγείας και όχι τον γιατρό.

Μια ακόμη βλέψη του Ν/Σ είναι και ο επαναπατρισμός των γιατρών από Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. «Θέλουμε να επιστρέψουν οι γιατροί μας από το εξωτερικό και δίνουμε κίνητρα στους αποφοίτους των ιατρικών σχολών να μείνουν στην Ελλάδα και να υπηρετήσουν στα δημόσια νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η σύγκριση βέβαια των απολαβών των γιατρών του εξωτερικού είναι χαώδης, όσο κίνητρα και να δοθούν. Τα κίνητρα που εξήγγειλε οι υφυπουργός υγείας είναι οι υψηλές αποδοχές 100.000 έως 150.000 ευρώ το χρόνο και σημαντικές φοροαπαλλαγές, συνηγορώντας έτσι σε γιατρούς στην ΠΦΥ δυο ταχυτήτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter