Έρευνα: Σύγχρονες αρχαιολογικές μέθοδοι ρίχνουν φως στις κοινότητες των Αβάρων με την χρήση γενετικής

Έρευνα: Σύγχρονες αρχαιολογικές μέθοδοι ρίχνουν φως στις κοινότητες των Αβάρων με την χρήση γενετικής

Έρευνα με σύγχρονα εργαλεία, όπως την ανάλυση του αρχαίου DNA σε συνδυασμό με πηγές και αναφορές, από μεικτή ομάδα ερευνητών, ρίχνει φως στην κοινωνία των Αβάρων και ανοίγει τον δρόμο για να γίνει αυτό και στις περιπτώσεις και άλλων λαών που πλέον έχουν τα ίχνη τους έχουν χαθεί κάτω από τον ρου της Ιστορίας.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στην ιστοσελίδα The Conversation, οι επικεφαλής της έρευνας, Μαγκνταλένα Μπάνμπαρι και Γκουίντο Αλμπέρτο Νιέκι-Ρουσκόνε, η ομάδα τους προχώρησε στην γενετική ανάλυση εκατοντάδων ανθρώπων που ζούσαν στη λεκάνη των Καρπαθίων στη νοτιοανατολική κεντρική Ευρώπη πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια, αποκαλύπτοντας λεπτομερή γενεαλογικά δέντρα, εικόνες μιας πολύπλοκης κοινωνίας και ιστορίες αλλαγών κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Οι Άβαροι ήταν ένας νομαδικός λαός με καταγωγή από την ανατολική κεντρική Ασία. Από τον 6ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ., ασκούσαν εξουσία σε μεγάλο μέρος της ανατολικής κεντρικής Ευρώπης.

Οι Άβαροι είναι γνωστοί στους αρχαιολόγους για τις χαρακτηριστικές διακοσμήσεις των ζωνών τους, αλλά η ευρύτερη κληρονομιά τους έχει επισκιαστεί από προκατόχους τους, όπως οι Ούννοι. Παρ’ όλα αυτά, τα ταφικά μνημεία των Αβάρων παρέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες για τα έθιμα και τον τρόπο ζωής τους. Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει περισσότερους από 100.000 τάφους Αβάρων.

Τώρα, με την χρήση της «αρχαιογενετικής», έγινε μια πρώτη προσπάθεια για μεγαλύτερη εμβάθυνση στον περίπλοκο ιστό των σχέσεων μεταξύ ατόμων που έζησαν πριν από μια χιλιετία και πλέον.

Μεγάλο μέρος όσων γνωρίζουμε για την κοινωνία των Αβάρων προέρχεται από περιγραφές που έγραψαν οι εχθροί τους, όπως οι Βυζαντινοί και οι Φράγκοι, οπότε η δουλειά αυτή αποτελεί σημαντικό άλμα στην κατανόησή μας.

Συνδυάστηκαν αρχαία δεδομένα DNA με αρχαιολογικά, ανθρωπολογικά και ιστορικά δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, ανασκευάστηκαν εκτεταμένα γενεαλογικά δέντρα, ρίχνοντας φως στα πρότυπα συγγένειας, στις κοινωνικές πρακτικές και στη δυναμική του πληθυσμού αυτής της αινιγματικής περιόδου.

Ελήφθησαν δείγματα από όλα τα διαθέσιμα ανθρώπινα λείψανα από τέσσερα πλήρως ανασκαμμένα νεκροταφεία των Αβάρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σχολαστική ανάλυση 424 ατόμων.

Περίπου 300 από αυτά τα άτομα είχαν στενούς συγγενείς θαμμένους στο ίδιο νεκροταφείο. Αυτό μας επέτρεψε στους ερευνητές να φτιάξουν πολλαπλά εκτεταμένα γενεαλογικά δέντρα που καλύπτουν έως και εννέα γενιές και 250 χρόνια.

Η έρευνά αποκάλυψε ένα εκλεπτυσμένο κοινωνικό πλαίσιο. Τα αποτελέσματά υποδεικνύουν ότι η κοινωνία των Αβάρων λειτουργούσε με ένα αυστηρό σύστημα καταγωγής μέσω της πατρικής γραμμής (πατρογραμμική καταγωγή).

Μετά το γάμο, οι άνδρες συνήθως παρέμεναν στην πατρική τους κοινότητα, διατηρώντας τη συνέχεια της γενεαλογικής γραμμής. Αντίθετα, οι γυναίκες έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, κάνοντας γάμους εκτός της κοινότητας της οικογένειας. Αυτή η πρακτική, που ονομάζεται γυναικεία εξωγαμία, υπογραμμίζει την καθοριστική συμβολή των γυναικών στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον, η μελέτη εντόπισε περιπτώσεις όπου στενά συνδεδεμένα αρσενικά άτομα, όπως αδέλφια ή πατέρας και γιος, είχαν απογόνους με την ίδια γυναίκα σύντροφο. Τέτοιες περιπτώσεις ονομάζονται «ανδραδελφικοί γάμοι».

Παρά τις πρακτικές αυτές, δεν βρέθηκαν στοιχεία για ζευγάρια μεταξύ γενετικά συγγενών ατόμων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κοινωνίες των Αβάρων διατήρησαν σχολαστικά μια προγονική μνήμη.

Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με ιστορικά και ανθρωπολογικά στοιχεία από κοινωνίες της ευρασιατικής στέπας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ερευνητές από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος με την ονομασία HistoGenes που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Το έργο αυτό καταδεικνύει ότι το αρχαίο DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξεταστούν ολόκληρες κοινότητες και όχι μεμονωμένα άτομα.

Όπως τονίσουν στο άρθρο τους οι ερευνητές στόχος τους είναι από εδώ και πέρα να εμβαθύνουν την κατανόηση της αρχαίας κοινωνίας των Άβαρ επεκτείνοντας την έρευνά σε μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή εντός του βασιλείου των Άβαρ. Αυτό το ευρύτερο πεδίο θα τους δώσει την δυνατότητα να διερευνήσουν την καταγωγή των γυναικών που παντρεύτηκαν στις κοινότητες που μελετήθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον πέντε υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Καρκίνος: Ξεκίνησαν δοκιμές τρίτης φάσης πρωτοποριακού εμβολίου mRNA για το μελάνωμα

Σι σε Μπλίνκεν: «Η Ουάσιγκτον «να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως εχθρό»

Κεραυνοί Σάντερς κατά Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λες ότι ο εξτρεμιστής έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ρώμη: Πρώην υπουργός πήρε άρωμα από το αεροδρόμιο και έφυγε χωρίς να πληρώσει

Παρίσι: Μετά τους Αμερικανούς, σειρά παίρνουν οι Γάλλοι φοιτητές στις διαμαρτυρίες για τη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter