Σι σε Μπλίνκεν: «Η Ουάσιγκτον «να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως εχθρό»

Σι σε Μπλίνκεν: «Η Ουάσιγκτον «να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως εχθρό»

Συνάντηση στο Πεκίνο είχαν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χώρων διέρχονται σοβαρή κρίση.

Αυτό έγινε φανερό και από τα παγωμένα χαμόγελα των δύο ανδρών στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως εχθρό και να σταματήσει να είναι διπρόσωπη, άλλα να λέει και να άλλα να κάνει. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ακόμη, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος ως τις «τρεις βασικές αρχές» για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν επιτεύγματα η μία για την άλλη και όχι να βλάπτουν η μία την άλλη», υποστήριξε, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Ο Σι, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει επανειλημμένα «δικτάτορα» είπε επίσης στον Μπλίνκεν για την πρόοδο που υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά είναι κάτι που δεν αρκεί.

«Ενώ υπήρξε επικοινωνία σε ορισμένους τομείς, με κάποια θετική πρόοδο να έχει επιτευχθεί, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση».

Ο Σι και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2023 στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της διάσκεψης για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού. Ήταν η δεύτερη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο Βουλή: Μητέρα Ιάσονα στο documentonews.gr για τον αστυνομικό: «Τον χαϊδέψανε, ούτε το δίπλωμα δεν του πήραν»

Ρέντης: Δικηγόρος μάνατζερ γνωστού τράπερ – «Το μεγαλύτερο τμήμα της δικογραφίας αφορά εκκρεμείς υποθέσεις»

Κεραυνοί Σάντερς κατά Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λες ότι ο εξτρεμιστής έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική: Σε ποιους δρόμους θα υπάρχουν αλλαγές – Οι ώρες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter