Καρκίνος: Ξεκίνησαν δοκιμές τρίτης φάσης πρωτοποριακού εμβολίου mRNA για το μελάνωμα

Καρκίνος: Ξεκίνησαν δοκιμές τρίτης φάσης πρωτοποριακού εμβολίου mRNA για το μελάνωμα

Ξεκίνησαν οι δοκιμές το πρώτο παγκοσμίως εξατομικευμένου mRNA εμβολίου για το μελάνωμα σε εκατοντάδες ασθενείς, με τους ειδικούς να μιλούν για δυνατότητα που «αλλάζει τα δεδομένα» και μπορεί να θεραπεύσει οριστικά τον καρκίνο του δέρματος.

Το μελάνωμα προσβάλλει περίπου 132.000 άτομα ετησίως παγκοσμίως και πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος. Επί του παρόντος, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία, αν και η ακτινοθεραπεία, τα φάρμακα και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν νέα εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα για κάθε ασθενή και λένε στον οργανισμό του να «κυνηγήσει» τα καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

Ο στόχος είναι η τελική θεραπεία του καρκίνου και η εξάλειψη κυττάρων που μπορεί να μην εμφανίζονται στις απεικονιστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η κλινική δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Τώρα ξεκίνησε μια τελική δοκιμή, φάσης 3, υπό την καθοδήγηση του University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Τα εμβόλια αυτά έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και δοκιμάζονται και σε άλλους καρκίνους, όπως εκείνοι των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, όπως είπε η δρ Χέδερ Σο, που συντονίζει σε πανεθνικό επίπεδο την δοκιμή.

«Είναι από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα πραγματικά λεπτεπίλεπτο εργαλείο… Οι ασθενείς είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι».

Εξατομικευμένο εμβόλιο για το μελάνωμα

Το εν λόγω εμβόλιο είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και όγκου ενός ασθενούς. Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο χρησιμοποιεί γενετικό υλικό γνωστό ως αγγελιοφόρο RNA – ή mRNA – και λειτουργεί εισάγοντας κοινούς δείκτες από όγκους στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Στόχος είναι να το βοηθήσει να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έως και 34 νεοαντιγόνα και ενεργοποιεί μια αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση, που βασίζεται στις μοναδικές μεταλλάξεις στον καρκίνο ενός ασθενούς. Για την εξατομίκευσή του, αφαιρείται δείγμα όγκου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς και εν συνεχεία γίνεται προσδιορισμός της αλληλουχίας DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξατομικευμένο αντικαρκινικό έμβολο που είναι ειδικό για τον όγκο του ασθενούς.

«Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια εξατομικευμένη θεραπεία και είναι πολύ πιο έξυπνη από ορισμένες απόψεις από ένα εμβόλιο. Είναι απολύτως προσαρμοσμένη στον ασθενή – δεν θα μπορούσατε να κάνετε το εμβόλιο στον επόμενο ασθενή στη σειρά, επειδή δεν θα περιμένατε να λειτουργήσει. Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα ότι αυτά τα εμβόλια θα αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού στην ανοσοθεραπεία», είπε η δρ Σο.

Διαβάστε επίσης: Σι σε Μπλίνκεν: «Η Ουάσιγκτον «να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως εχθρό»

Τροχαίο Βουλή: Μητέρα Ιάσονα στο documentonews.gr για τον αστυνομικό: «Τον χαϊδέψανε, ούτε το δίπλωμα δεν του πήραν»

Ρέντης: Δικηγόρος μάνατζερ γνωστού τράπερ – «Το μεγαλύτερο τμήμα της δικογραφίας αφορά εκκρεμείς υποθέσεις»

Κεραυνοί Σάντερς κατά Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λες ότι ο εξτρεμιστής έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική: Σε ποιους δρόμους θα υπάρχουν αλλαγές – Οι ώρες

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter