ΔΝΤ: Κίνδυνος δεύτερου ψυχρού πολέμου για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Κίνδυνος δεύτερου ψυχρού πολέμου για την παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός δεύτερου ψυχρού πολέμου που θα μπορούσε να «εκμηδενίσει» την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, προειδοποίησε ανώτερη αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προτροπή για συνεργασία

Η Γκίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, είπε ότι ο επιταχυνόμενος κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε περιφερειακά μπλοκ ισχύος –με επίκεντρο τις ΗΠΑ και την Κίνα– θέτει σε κίνδυνο εξαφάνισης τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.

Προειδοποιώντας ότι ο κόσμος βρισκόταν σε ένα «σημείο καμπής» καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη, η Γκόπιναθ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αποσυρθούν από το χείλος του γκρεμού και να εργαστούν μαζί σε κοινές οικονομικές προτεραιότητες όπου είναι δυνατόν.
Η παρέμβασή της έρχεται εν μέσω επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 φούντωσε τις προϋπάρχουσες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών εθνών στα δυτικά και της Κίνας και της Ρωσίας στα ανατολικά.

$2,5 τρισ. ζημιά

Αναφέροντας τις πιθανές ζημιές από μια κατάρρευση του εμπορίου μεταξύ των δύο μπλοκ – χωρισμένο σύμφωνα με τις γραμμές της ψηφοφορίας του ΟΗΕ για το ψήφισμα της Ουκρανίας του 2022 – η Γκόπιναθ είπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αναμένει απώλειες ύψους περίπου 2,5% του ΑΕΠ, ή περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν το εμπόριο σταματήσει πλήρως.

Ωστόσο, ανάλογα με την ικανότητα των οικονομιών να προσαρμοστούν στις νέες σφαίρες επιρροής στο παγκόσμιο εμπόριο, οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο κατακερματισμός των άμεσων ξένων επενδύσεων σε δύο μπλοκ με επίκεντρο τις ΗΠΑ και την Κίνα – με ορισμένες χώρες να παραμένουν αδέσμευτες – θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες παγκόσμιες απώλειες περίπου 2% του ΑΕΠ.

Αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο

Οι ροές του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων παραπαίουν τα τελευταία χρόνια εν μέσω της κατάρρευσης των σχέσεων μεταξύ ορισμένων από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, με μια άνοδο στη χάραξη πολιτικής προστατευτισμού, που παρατηρείται ξανά μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Σε απάντηση, οι εταιρείες πίεσαν ώστε να γίνουν ασφαλείς οι αλυσίδες εφοδιασμού μετά από χρόνια ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η διακοπή των μακρών αλυσίδων εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid έχει επιταχύνει τη διαδικασία, εν μέσω ενός κύματος «ανανέωσης» και «φιλικής υποστήριξης» – οι εταιρείες προμηθεύονται βασικά υλικά από εγχώριους προμηθευτές ή από πολιτικά ευθυγραμμισμένα έθνη.

Οι κυβερνήσεις διαθέτουν επίσης δισεκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσουν την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ καλλιεργούν πράσινες βιομηχανίες για την καταπολέμηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ – Οι αριθμοί του ευδοκιμούν για την Ελλάδα αλλά ο κόσμος πεινάει!

ΔΝΤ: Το κλίμα καταρρέει αλλά οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα έπιασαν ρεκόρ

Παραδοχή ΔΝΤ: «Τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη ήταν η μεγαλύτερη συμβολή στον πληθωρισμό της Ευρώπης»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter