Δοκίμια για απαιτητικούς αναγνώστες

Δοκίμια για απαιτητικούς αναγνώστες

Eνα μπουκέτο από μελέτες για ιστορικά γεγονότα, τα social media, τη μόδα, την ποίηση και την τέχνη

Ασπρό: Οι αγελαδοτρόφοι του Ασπρόπυργου
Μαρία Σαμπατακάκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κέδρος
ΣΕΛ.: 80
ΤΙΜΗ: €11,00

Η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση της πρωτογενούς ιστορικής έρευνας στους τομείς του πολιτισμού και του επιχειρείν, συνεργαζόμενη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρούσα μονογραφία στην οποία εξετάζεται μια αγνοημένη πτυχή της ελληνικής μεταπολεμικής πολιτικοοικονομικής ζωής. Το βιβλίο εστιάζει στο 1947, στη διάρκεια του Εμφυλίου, όταν ένας συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων στον Ασπρόπυργο, με δηλωμένη αριστερή πολιτική ταυτότητα, αναζητά αμερικανική χρηματοδότηση μέσω του σχεδίου Μάρσαλ. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Νίκος Μομφερράτος, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αλλά και ο Στυλιανός Παττακός συμμετέχουν, εκουσίως ή ακουσίως, στο παρασκήνιο μιας ιστορίας που θα μπορούσε να είναι το πιο χαρακτηριστικό αλλά και το πιο αντιφατικό παράδειγμα της αγωνιώδους προσπάθειας μιας κοινωνίας να επιβιώσει και να προοδεύσει.

Το αμφίσημο γέλιο στη συλλογή «Ο μπιντές και άλλες ιστορίες» του Μάριου Χάκκα
Μιχάλης Χρυσανθόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αγρα
ΣΕΛ.: 232
ΤΙΜΗ: €16,90
O Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μελετά τη συλλογή διηγημάτων «Ο μπιντές και άλλες ιστορίες», καθώς σε αυτήν εντοπίζεται η ρηξικέλευθη συνεισφορά του Μάριου Χάκκα στην ανανέωση της νεοελληνικής πεζογραφίας. Η γραφή του Χάκκα επιχειρεί τη ριζοσπαστική αντιμετώπιση της απογοήτευσης και της μελαγχολίας. Οι ιστορίες του έχουν ανατρεπτικό χαρακτήρα και ο ίδιος ως αφηγητής αλλά και χαρακτήρας των ιστοριών βρίσκεται εκτός συστήματος, καθώς γνώριζε ότι η ασθένειά του δεν είχε θεραπεία και το τέλος της ζωής του ήταν κοντά (πέθανε σε ηλικία 41 ετών).

Οι νέες παγκόσμιες απειλές
Σωτήρης Ντάλης (επιμ.)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πεδίο
ΣΕΛ.: 432
ΤΙΜΗ: €16,90
Συλλογικός τόμος με θέμα τον σύγχρονο ρόλο της CIA. Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνεται η ακρόαση των αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τα στοιχεία της CIA για την ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Εξετάζονται επίσης ο ρόλος στον παγκόσμιο χάρτη της Κίνας –σε ό,τι αφορά το θέμα των εξοπλισμών–, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, καθώς και οι αυξανόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η κακόβουλη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας της Covid-19 και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι μεταναστευτικές ροές, το παράνομο και εγκληματικό trafficking και η παγκόσμια τρομοκρατία.

Η ελληνική δημοκρατία και η χούντα
Γιάννης Τζώρτζης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πεδίο
ΣΕΛ.: 384
ΤΙΜΗ: €19,90
Το 1973, στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, πραγματοποιήθηκε ένα εγχείρημα αυτομετασχηματισμού του καθεστώτος σε μια μορφή πολιτικής διακυβέρνησης, το οποίο κράτησε μόλις οκτώ εβδομάδες. Το «Πείραμα Μαρκεζίνη» όπως ονομάστηκε αντιμετώπισε αντιδράσεις από όλο το κοινωνικό φάσμα και τελικά κατέρρευσε έπειτα από ένα πραξικόπημα σκληροπυρηνικών του στρατού. Το βιβλίο, στο οποίο ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στην Πολιτική Επιστήμη Γιάννης Τζώρτζης αξιοποιεί βρετανικό και αμερικανικό αρχειακό υλικό καθώς και ιδιωτικά αρχεία, υποστηρίζει ότι η αποτυχία του «Πειράματος Μαρκεζίνη» άνοιξε τον δρόμο για την πραγματική δημοκρατική μετάβαση του 1974.

Ενα τέλειο post
Βάλια Καϊμάκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πεδίο
ΣΕΛ.: 272
ΤΙΜΗ: €16,90
Η Βάλια Καϊμάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος εξειδικευμένη σε θέματα τεχνολογίας και διεθνούς πολιτικής. Αρθρογραφεί από το 2003 για την τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα social media, ενώ ήδη από το 1998 είχε ξεκινήσει εκπομπές με την ίδια θεματολογία στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Στα άρθρα της καταγράφει και αναλύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως διαμορφώνονται μέσα από την πολιτική, την επιχειρηματικότητα, τις ακαδημαϊκές μελέτες, την πρακτική. Στο παρόν βιβλίο εξετάζει όσα κρύβονται πίσω από τις φιλτραρισμένες αναρτήσεις των social media, καθώς και τις προεκτάσεις τους στην κοινωνία.

Η μεταπολεμική υπερρεαλιστική ποίηση και η ζωγραφική
Ακης Μάντζιος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πεδίο
ΣΕΛ.: 480
ΤΙΜΗ: €39,89
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της γραφής ορισμένων υπερρεαλιστών ποιητών του μεσοπολέμου ήταν η εικονιστική γραφή, με αποτέλεσμα να διερευνηθεί η σχέση ποίησης και ζωγραφικής στο σύνολο των Ελλήνων μεταπολεμικών ποιητών που συνδέθηκαν με τον υπερρεαλισμό. Η έρευνα αυτού του φαινομένου επαλήθευσε την υπόθεση εργασίας ότι υπάρχει καταρχήν μια συγγένεια ανάμεσα στην ποιητική των υπερρεαλιστών του μεταπολέμου και τους ζωγραφικούς τρόπους έκφρασης· μια εικαστική αντίληψη και πρακτική γραφής που μας επιτρέπει να κάνουμε λόγο, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, για μια μορφή «ποιητικής ζωγραφικής» ή αλλιώς «ζωγραφισμένης ποίησης». Ερευνητικό ζητούμενο του βιβλίου είναι να μελετηθούν οι ποικίλες πραγματώσεις της σχέσης της ποίησης των Ελλήνων μεταπολεμικών υπερρεαλιστών με τη ζωγραφική στο πλαίσιο της επικοινωνίας, της συναίρεσης των δύο τεχνών.

Η αυγή των πάντων – Μια καινούργια ιστορία της ανθρωπότητας
Ντέιβιντ Γκρέμπερ, Ντέιβιντ Γουένγκροου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα
ΣΕΛ.: 784
ΤΙΜΗ: €25,50
Ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ ήταν καθηγητής Ανθρωπολογίας στο London School of Economics (έφυγε από τη ζωή το 2020). Ο Ντέιβιντ Γουένγκροου είναι καθηγητής Συγκριτικής Αρχαιολογίας στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο University College του Λονδίνου. Οι δυο τους εργάστηκαν μαζί επί σειρά ετών πάνω σε ένα μεγάλο πρότζεκτ το οποίο δημοσιεύεται σε αυτό το βιβλίο. Θέλησαν να γράψουν μια καινούργια ιστορία της ανθρωπότητας βασισμένοι σε πρωτοποριακές έρευνες στην αρχαιολογία και την ανθρωπολογία, ανατρέποντας τον τρόπο που βλέπουμε την ανθρώπινη ιστορία, τις απαρχές της γεωργίας, την ιδιοκτησία, τις πόλεις, τη δημοκρατία, τη δουλεία και τον ίδιο τον πολιτισμό. Μετάφραση Χριστόδουλος Λιθαρής.

Τάσος Βουρνάς: Ο απροσκύνητος
Γιώργος Α. Λεονταρίτης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Καστανιώτη
ΣΕΛ.: 128
ΤΙΜΗ: €10,00
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Α. Λεονταρίτης γράφει για τον συγγραφέα, ιστορικό και δημοσιογράφο Τάσο Βουρνά, έναν άνθρωπο βαθιά καλλιεργημένο, ο οποίος στάθηκε μαχητής από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του (1990). Τα ιστορικά του βιβλία αγαπήθηκαν από το κοινό και τα άρθρα, οι έρευνες, οι ιστορικές αναδιφήσεις, τα χρονογραφήματά του, τα αναγνώσματα και τα σχόλια που φέρουν την υπογραφή του ήταν επί πάμπολλα χρόνια διάσπαρτα στις εφημερίδες της Αριστεράς. Αυτή η εργασία είναι μια πρώτη προσπάθεια σκιαγράφησης της προσωπικότητάς του.

Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη
Εύη Γκοτζαρίδη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΨΜ
ΣΕΛ.: 496
ΤΙΜΗ: €19,00

Η Εύη Γκοτζαρίδη είναι επίκουρη καθηγήτρια Βρετανικής Ιστορίας και Πολιτικής στο Université Polytechnique Hauts-de-France. Το επιστημονικό έργο της εστιάζεται στην ιστορία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις βαθιές διαιρέσεις που καθόρισαν τις εξελίξεις σε αυτές τις χώρες. Το βιβλίο της για τον Γρηγόρη Λαμπράκη μέσω της χρήσης γραπτών και προφορικών πηγών υφαίνει μια αφήγηση της ζωής και του θανάτου. Περιγράφει ταυτόχρονα τη μοίρα ενός λαού σε σημαντικές ιστορικές καμπές, διερευνά τις μακροχρόνιες πολιτικές του διαιρέσεις, τα εμπόδια στην επικράτηση της ειρήνης λόγω της μακράς σκιάς που έριξαν ο Εμφύλιος και ο Ψυχρός Πόλεμος, καθώς και τις ρίζες του παρακράτους.

Βελονιές της πρωτοπορίας
Ζέφη Κόλια
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο
ΣΕΛ.: 360
ΤΙΜΗ: €17,70

Η Ζέφη Κόλια καταβυθίζεται στην ιστορία της μόδας του 20ού αιώνα και γράφει ένα από τα ωραιότερα βιβλία για το θέμα, το οποίο προσεγγίζει ολιστικά καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει τις πρωτοπορίες, τους μόδιστρους, τις υποκουλτούρες, τα κινήματα και τις μόδες του δρόμου που διαμόρφωσαν την ενδυματολογική αισθητική. Η συγγραφέας εντάσσει το περιεχόμενό της στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο κάθε εποχής, κατορθώνοντας με αυτό τον τρόπο να παρουσιάσει τη μεγάλη εικόνα της μόδας και να δώσει στον αναγνώστη την ιστορική συνέχεια ενός τομέα που σήμερα θεωρείται η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιοµηχανία του πλανήτη.

Η συμβιωτική περιπέτεια
Γιάννης Μανέτας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ΣΕΛ.: 360
ΤΙΜΗ: €18,00

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Μανέτας μελετά το πότε, πώς και γιατί ο παλαιολιθικός άνθρωπος αντικατέστησε το κυνήγι, τη συλλογή τροφής από τη φύση και τη νομαδική ζωή με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την εδραία διαβίωση. Το πότε, πώς και γιατί οι αλλαγές αυτές οδήγησαν στην ανάπτυξη τεχνολογικού πολιτισμού και τη συσσώρευση πλούτου και ανθρώπων. Συνάμα όμως και στην υποχώρηση του εξισωτικού, γενναιόδωρου και συνεργατικού παλαιολιθικού ήθους, επιτρέποντας τη σταδιακή εμφάνιση των σημερινών ανταγωνιστικών κοινωνιών με την έκδηλη ανισότητα.

Αλλος ένας πλανήτης
Σπύρος Σφενδουράκης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ΣΕΛ.: 264
ΤΙΜΗ: €14,00

Ο Σπύρος Σφενδουράκης είναι καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο βιβλίο του μέσα από μια προφορικού χαρακτήρα αφήγηση, ενίοτε και λίγο παιγνιώδη, παρουσιάζονται κάποια άλλοτε απλά κι άλλοτε πιο σύνθετα επιστημονικά δεδομένα για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα… Οπλισμένοι με καλή και κάπως εύθυμη διάθεση ίσως παρασυρθούμε και καταφέρουμε όχι μόνο να εισχωρήσουμε στον νου του εξωγήινου, αλλά και να ρίξουμε μια ματιά στον πλανήτη μας «απέξω».

Στην τρέλα
Τζόι Σορμάν
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πόλις
ΣΕΛ.: 288
ΤΙΜΗ: €17,70

Η Τζόι Σορμάν έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα (όπου συνήθως αναμειγνύει μυθοπλασία και έρευνα στο πεδίο), παιδικά βιβλία και δοκίμια, ενώ έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Τα θέματα που την απασχολούν: το σώμα, η ταυτότητα, η ετερότητα, η σχέση των ανθρώπων με τα ζώα. Το «Στην τρέλα» το οποίο τιμήθηκε το 2021 με το Prix du livre du réel είναι το χρονικό των επισκέψεών της για έναν ολόκληρο χρόνο στο «περίπτερο 4Β» ενός ψυχιατρείου, συναντώντας τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου παρατηρεί και περιγράφει τις συνήθειες των τροφίμων, το ντεκόρ, τους ήχους, τα γεύματα, τη χορήγηση των φαρμάκων, το διάλειμμα για τσιγάρο σε προκαθορισμένες πάντοτε ώρες, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα χρώματα, τις μυρωδιές. Μετάφραση Αριάδνη Μοσχονά.

Μια σύντομη ιστορία του εικοστού αιώνα
Κιθ Σόπα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψυχογιός
ΣΕΛ.: 328
ΤΙΜΗ: €18,80

Ο Κιθ Σόπα ήταν ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα στο Μέριλαντ, όπου κατείχε την έδρα Doehler Ασιατικής Ιστορίας από το 1998 έως το 2014. Η συμβολή του στη μετάβαση του Πανεπιστημίου Λογιόλα προς μια πιο συμπεριληπτική και παγκόσμια αντίληψη της Ιστορίας και των οικονομικών ήταν καθοριστική. Στο βιβλίο του προσεγγίζει με ευρεία ματιά την αλληλεπίδραση της Δύσης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Ασία και τον Ειρηνικό και καταγράφει τις σημαντικότερες εξελίξεις αυτού του αιώνα, από την κατάρρευση των αυτοκρατοριών ως την ανάδυση των αποαποικιοποιημένων εθνικών κρατών, από την άνοδο της παγκοσμιοποίησης ως την αυγή της ψηφιακής εποχής. Μετάφραση Μενέλαος Αστερίου

Μια σύντομη ιστορία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Γκόρντον Κερ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ψυχογιός
ΣΕΛ.: 328
ΤΙΜΗ: €18,80

Ο Γκόρντον Κερ σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εργάστηκε επί σειρά ετών στον εκδοτικό χώρο και σε βιβλιοπωλεία, προτού αφιερωθεί στη συγγραφή. Εχει γράψει πολυάριθμες εκλαϊκευμένες μελέτες για θέματα Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης. Στο βιβλίο του μελετά την ιστορία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτού του κατακλυσμιαίου γεγονότος, περιγράφοντας το παρασκήνιο, τις διεθνείς αντιπαλότητες και τις συγκρούσεις των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησαν στη διαμόρφωση αντίπαλων στρατοπέδων μεταξύ των εθνών της Ευρώπης, την ανελέητη κλιμάκωση της εξοπλιστικής κούρσας των αρχών του 20ού αιώνα, τις μεγάλες φυσιογνωμίες που προσπάθησαν να αποτρέψουν την έκρηξή του ή που, αντιθέτως, επιδίωξαν ενθουσιωδώς την πρόκλησή του. Μετάφραση Ανδρέας Παππάς.

Σοβιετικοί ιστορικοί για την Αρχαία Ελλάδα. Οικονομία – κοινωνία – πολιτική
Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σύγχρονη Εποχή
ΣΕΛ.: 392
ΤΙΜΗ: €23,00

Νέο ιστοριογραφικό υλικό για την εμφάνιση, ανάπτυξη και κρίση της πόλης-κράτους, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα μια κριτική της αστικής ιστοριογραφίας από τη μεριά των Σοβιετικών ιστορικών. Οι μελέτες της συλλογής στηρίζονται και αναπτύσσουν τη σοβιετική μαρξιστική μεθοδολογία έρευνας της δουλοκτητικής κοινωνίας και οικονομίας. Οι μελέτες της συλλογής έχουν γραφτεί από τους: Γ. Κοσιλένκο, Γ. Πολιακόβα, Β. Αντρέγεφ, Μ. Κοντρατιούκ. Λ. Γκλούσκινα, Ε. Φρολόφ. H μετάφραση έγινε από μέλη του συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter