Δραγασάκης: Ευκολότερος και για περισσότερους ο νέος εξωδικαστικός– Παράταση και του νόμου Κατσέλη

Δραγασάκης: Ευκολότερος και για περισσότερους ο νέος εξωδικαστικός– Παράταση και του νόμου Κατσέλη

Το περιεχόμενο της τροπολογίας για την παράταση, απλοποίηση και διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού παρέθεσε στην Ολομέλεια ο Γ. Δραγασάκης, ενώ προανήγγειλε και την παράταση του νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα τροποποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.

Ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε αρχικά ότι η τροπολογία ορίζει παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τις 31/12/2019.

«Υπάρχει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού και προσπαθούμε να εισάγουμε ορισμένες διευκολύνσεις για να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα και από περισσότερους αυτή η δυνατότητα» είπε ο κ. Δραγασάκης και πέρασε στα επιμέρους.

Υπογράμμισε ότι το όριο των υποθέσεων που μπορούν να τύχουν αυτοματοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης αυξάνεται από 50.000 ευρώ σε 300.000 ευρώ.

«Δίνουμε δυνατότητα σε οφειλέτη να εξαιρέσει μη επιχειρηματικές οφειλές» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει -λόγου χάρη- περιπτώσεις με επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, που η συμπερίληψη του δεύτερου δανείου δυσκόλευε τη συμφωνία με τις τράπεζες.

Σημείωσε, επίσης, ότι με το τροποποιημένο καθεστώς, όποιος οφειλέτης μπει στον εξωδικαστικό, θα προστατεύεται από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (σ.σ. κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) αλλά και θα αναστέλλεται η ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ακόμα και με μικρότερες οφειλές να μπορούν να αξιοποιήσουν το μηχανισμό αυτό», είναι μία ακόμη ρύθμιση στην οποία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επισήμανε ότι «γενικά προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα απλούστερα».

«Η δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»

«Προσπαθούμε να εδραιώσουμε αυτή τη διαδικασία γιατί το ιδιωτικό χρέος είναι από τις πιο οδυνηρές κληρονομιές της κρίσης» εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους απειλεί το τραπεζικό σύστημα, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

«Πρέπει να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία. Πίσω από τα χρέη βρίσκονται αλλαγές συνθηκών, έχασε ο άλλος τη δουλειά του, ανατράπηκαν τα δεδομένα στην αγορά. Άρα εμείς συνειδητά επιλέγουμε την πολιτική του να δίνουμε δεύτερη ευκαιρία» είπε και κατέληξε λέγοντας πως η ευκαιρία αυτή ευθυγραμμίζεται με το δημόσιο συμφέρον, καθώς οι οφειλέτες θα μπορέσουν και πάλι να πληρώσουν φόρους και εισφορές αλλά και να απασχολήσουν εργαζόμενους.

Παράταση και του νόμου Κατσέλη

Μετά την τοποθέτησή του, ο Γ. Δραγασάκης ξανά πήρε το λόγο, ξεκαθαρίζοντας ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα παραταθεί ο νόμους Κατσέλη, ενώ -όπως είπε- αρχές του νέου έτους αναμένεται η τροποποίηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Διαβάστε ακόμα: Παράταση ενός χρόνου στον εξωδικαστικό – Σταματάει το κυνήγι των οφειλετών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter