Πυρκαγιά στην Πεντέλη: «Μάχη» με τις διάσπαρτες εστίες σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Παλλήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Πυρκαγιά στην Πεντέλη: «Μάχη» με τις διάσπαρτες εστίες σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Παλλήνη (Συνεχής ενημέρωση)

«Μάχη» με τις μικροεστίες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Δεκάδες κατοικίες καταστράφηκαν ενώ το τοπίο είναι αποκαρδιωτικό. Ο 80χρονος που έδωσε τέρμα στη ζωή του όταν είδε τις φλόγες να περικυκλώνουν το σπίτι του μαρτυρά την απελπισία των κατοίκων που είδαν τις κατοικίες τους είτε να απειλούνται από την πυρκαγιά είτε να παραδίδονται σε αυτή.

Το τεράστιο πύρινο μέτωπο ξεκίνησε να καίει από το απόγευμα της Τρίτης και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει προς το παρόν ενεργό μέτωπο, ο φόβος των αναζωπυρώσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς σύμφωνα με το meteo.gr και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν μέχρι αργά το απόγευμα. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο νεότερης ενημέρωσης τόνισε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μικρές διάσπαρτες εστίες μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Συνεχής ενημέρωση

15:00 Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην Πεντέλη, ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση του ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Αρτοποιού οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μικρές διάσπαρτες εστίες μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Ο ίδιος τόνισε πως αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

14:38 Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τη Ράνια Σβίγκου και παρόντες τους Χρ. Σπίρτζη και Γ. Βασιλειάδη βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και συμμετέχουν σε σύσκεψη στο δημαρχείο Γέρακα – Παλλήνης.

14:25 Την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκθέτει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πως είχε ενημερώσει για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο σημείο ακριβώς που όπου ξεκίνησε μια ημέρα μετά, το απόγευμα της Τρίτης, η φωτιά στην Πεντέλη, η οποία συνεχίζει να κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική.

13:33 Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη, Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρωσεων.

13:21: Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορίας στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και προς Ελευσίνα.

 

12:58 Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

-Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 – 80 km/h.

-Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.

12:44 Θλίψη, οργή και αποκαΐδια οι κόποι μιας ζωής – Συγκλονιστικές εικόνες

12:01 Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Ντράφι

11:45 Μεγάλο το πρόβλημα σε Διώνη και Δασαμάρι, σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής

11: 39 Την εξάπλωση της φωτιάς παρουσιάζουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο οι χάρτες της υπηρεσίας Fire Information for Resource Management System (FIRMS) της NASA.

11:14 Το documentonews.gr και το koutipadoras.gr στο μέτωπο της πυρκαγιάς

10:35 Εκτός από προβλήματα στην ηλεκτροδότηση υπάρχουν προβλήματα και με την υδροδότηση.

10:30 Στην πυρόσβεση συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού

10:23 Τρία σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται με τη φωτιά στην Πεντέλη

10:03 Σοβαρά είναι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στις περιοχές που καίει η πυρκαγιά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου. Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης.

9:55 Εντυπωσιακή δορυφορική εικόνα από το meteo δείχνει πως ο καπνός από τη φωτιά στην Αττική έχει φτάσει μέχρι τα Κύθηρα και την Κρήτη

9:25 Ο δήμαρχος Ραφήνας – Παλλήνης Ευάγγελος Μπουρνούς μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως τo Ντράφι επλήγη βάναυσα και περιέγραψε τη φωτιά να περνάει από παντού. «Επειδή ο αέρας δυνάμωσε πέρασε από τους κήπους και τις αυλές στα σπίτια», είπε χαρακτηριστικά.

8:51 Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες και πέντε πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα

8:42 Άνοιξε η λεωφόρος Πεντέλης

8:41 Οι άνεμοι πνέουν με ένταση 7 μποφόρ ενώ οι ριπές των ανέμων ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα στην Πεντέλη

8:28 Χάρτης με το που καίει αυτή την ώρα η πυρκαγιά

8:26 Παραμένουν ενεργά μέτωπα της φωτιάς σε Παλλήνη, Γέρακα και Ανθούσα. Διάσπαρτες οι αιτίες της φωτιάς, κοντά σε Βιάνεξ και στο σταθμό των λεωφορείων, σύμφωνα με νέα ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής.  Η φωτιά κατακαίει και από τις δύο πλευρές της οδού Μαραθώνος.

8:15 Ηλικιωμένος άνδρας έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του το οποίο έχει καεί τρεις φορές στο παρελθόν να περικυκλώνεται και πάλι από τις φλόγες

7:59 Οι φλόγες πέρασαν τα δύο ρεύματα της λεωφόρος Μαραθώνος και κατευθύνεται προς Παλλήνη.

7:43 Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής.

7:28 Άνοιξε και πάλι η Αττική Οδός που είχε κλείσει νωρίτερα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

 

7:23 Σύμφωνα με ανακοινώσεις της πυροσβεστικής πάνω από 600 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους.

7:16 Υπήρξε φωτιά σε παροχή φυσικού αερίου. Υπάρχει πλήρης διακοπή του και δεν υπάρχει διαρροή. Έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

7:03 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

6:58 Εστάλη λίγο μετά τις 06:00 112 για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο Αττικής Οδού έως το Πικέρμι. Ο δρόμος είναι κλειστός λόγω της πυρκαγιάς.

6:15 Έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν στην πυρκαγιά τα εναέρια μέσα. Στη μάχη 3 Canadair 415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell 214 και ένα BK117 (για τον συντονισμό). Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Ακολουθεί και το 2 κύμα πτητικών μέσων

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter