Δρομείς: 3 χρόνια παραπάνω ζωής από όσους δεν τρέχουν – Η άριστη «δοσολογία»

Δρομείς: 3 χρόνια παραπάνω ζωής από όσους δεν τρέχουν – Η άριστη «δοσολογία»

Το τρέξιμο είναι το είδος της άσκησης που συνδέεται με το μεγαλύτερο όφελος στο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Progress in Cardiovascular Diseases.

Τα ευρήματα έρχονται ως συνέχεια μιας μελέτης που έγινε πριν από τρία χρόνια, η οποία έδειξε ότι μόλις πέντε λεπτά καθημερινή άσκηση σχετίζεται με αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Τα στοιχεία προέρχονται από το Cooper Institute στο Ντάλας των ΗΠΑ και αφορούν πάνω από 55.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Το συμπέρασμα της νέας ανάλυσης ήταν πως ανεξάρτητα από την απόσταση και την ταχύτητα που τρέχει κάποιος, αν τρέχει συστηματικά, έχει έως 40% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ζει, κατά μέσο όρο, 3 χρόνια περισσότερα σε σχέση με κάποιον που δεν είναι δρομέας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μία και μόνη ώρα τρεξίματος συνδέεται με 7 περισσότερες ώρες ζωής. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν κάποιος είναι σποραδικός καπνιστής, πότης ή έχει ιστορικό προβλημάτων υγείας όπως είναι η υπέρταση.

Αν όλοι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν δρομείς, θα είχαν καταγραφεί 16% λιγότεροι θάνατοι και 25% λιγότερα καρδιακά εμφράγματα, είπαν οι ερευνητές.

«Ανακαλύψαμε ότι οι δρομείς έχουν το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά τη θνησιμότητα απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλο ασκούμενο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Duck-chul Lee, επίκουρος καθηγητής Κινησιολογίας στο Iowa State University. «Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το τρέξιμο καταπολεμά μερικούς από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, όπως η υπέρταση και το λίπος της κοιλιάς».

Το τρέξιμο βελτιώνει επίσης την αεροβική φυσική κατάσταση, η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους προβλεπτικούς παράγοντες μακροζωίας.

Ποια είναι η άριστη “δοσολογία”

Οι δρομείς πολλών χιλιομέτρων αναρωτιούνται μήπως το παρακάνουν με το τρέξιμο και αν αυτό μπορεί να γίνει αντιπαραγωγικό ή αν ακόμη μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη θνησιμότητα.

Ο Lee ανέφερε ότι οι βελτιώσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης φθάνουν στην κορύφωσή τους με 4 ώρες τρέξιμο την εβδομάδα, αλλά από κει και πέρα το όφελος σταθεροποιείται για όσους τρέχουν επί περισσότερες ώρες.

Στη μελέτη, οι δρομείς έτρεχαν, κατά μέσο όρο, 2 ώρες την εβδομάδα. Με 2 ώρες την εβδομάδα τρέξιμο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο δρομέας δαπανά συνολικά έξι μήνες σε μια διάρκεια 40 ετών, αλλά θα μπορούσε να περιμένει αύξηση το προσδόκιμο ζωής κατά 3,2 χρόνια.

Και άλλα είδη άσκησης παρέχουν όφελος στο προσδόκιμο ζωής, διαπίστωσαν οι ερευνητές αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όσο το τρέξιμο. Το περπάτημα, η ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 12%.

Φυσικά, τα ευρήματα αποτελούν μια στατιστική συσχέτιση που σημαίνει ότι δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρέχουν τείνουν επίσης να ζουν περισσότερο. Δεν αποδεικνύεται κάποια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Αλλά ακόμη κι έτσι, τα στοιχεία δείχνουν, λέει ο Lee, ότι η άσκηση θα μπορούσε πράγματι να προσθέτει χρόνια στη ζωή μας.

Πηγή runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter