DW: Τι ζητούσε η εταιρεία Palantir στην Ελλάδα;

DW: Τι ζητούσε η εταιρεία Palantir στην Ελλάδα;

Στην αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεδομένων Palantir, η οποία δραστηριοποιήθηκε πέρυσι και στην Ελλάδα, χάρης στη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέρεται ερευνητικό ρεπορτάζ του Spiegel.

Ως μια από «τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες στον κόσμο» χαρακτηρίζει ερευνητικό ρεπορτάζ στο νέο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεδομένων Palantir, η οποία βάσει εσωτερικών εγγράφων που ερεύνησε το Spiegel προσπαθεί να εισχωρήσει και στην ΕΕ χρησιμοποιώντας ως όχημα τη διαχείριση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Palantir ή αλλιώς ο Μεγάλος Αδελφός του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και η συνεργαζόµενη µε αυτήν αµαρτωλή Cambridge Analytica ειδικεύονται στη συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων, µε την πρόφαση προφανώς των επιστηµονικών συµπερασµάτων και των αθώων κοινωνικών συµπερασµάτων. To Documento αποκάλυψε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Palantir συγκεντρώνει εδώ και µήνες φαινοµενικά αθώα δεδοµένα. Η υπογραφή της άγνωστης σύµβασης στην Ελλάδα με την εταιρεία έγινε µε ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέλαβε τις σχέσεις και τους χειρισµούς µε την Palantir.

Διαβάστε επίσης: Η EVA, η Palantir και τα μυστικά κονδύλια της Πολιτικής Προστασίας

Το ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο πέρασμα της Palantir από την Ελλάδα για κάποιους μήνες το 2020 και μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το λογισμικό της εταιρείας θα βοηθούσε τους Ευρωπαίους να καταγράφουν την εξάπλωση του ιού και να εντοπίζουν ελλείψεις σε νοσοκομεία (…) Ορισμένες χώρες δέχτηκαν με χαρά την προσφορά, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Ελλάδας. Ο ελληνικός πληθυσμός είναι γηραιότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το σύστημα υγείας δεν είναι πολύ στιβαρό. Η προσφορά της  Palantir ήταν χρήσιμη για την κυβέρνηση. Η Αθήνα και η αμερικανικη εταιρεία συμφώνησαν εν κρυπτώ σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας. Η σύμβαση δεν υποβλήθηκε σε διαγωνισμό και δεν ελέγχθηκε βάσει του νόμου περί προστασίας δεδομένων, κάτι που θα ήταν φυσιολογικό για αντίστοιχες διαδικασίες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας έγιναν γνωστές μόνο οκτώ μήνες αργότερα, έπειτα από σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Η Palantir προσέφερε υποτίθεται βοήθεια προς τους Ευρωπαίους με προσεκτικά υπολογισμένες κινήσεις. Ως αντάλλαγμα για την υπόσχεση περιορισμού της πανδημίας με τη βοήθεια λογισμικού, η εταιρεία έλαβε, όπως φαίνεται, εκτεταμένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από την ελληνική κυβέρνηση (…) Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι κοινοποίησε δεδομένα ασθενών στην Palantir. Το λογισμικό που διέθεσε η εταιρεία αποσκοπούσε μόνο στο να παρέχει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια γενική εικόνα της πανδημίας. Στο μεταξύ τερματίσθηκε κάθε συνεργασία με την εταιρεία και διαγράφηκαν όλα τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί. Η Palantir ανακοίνωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν αφαίρεσε δεδομένα -ο σχετικός έλεγχος εναπόκειται στον πελάτη. Ωστόσο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ξεκίνησε έρευνα. Σε σχετική ερώτηση ούτε η Palantir ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέλησαν να σχολιάσουν».

Το εκτενές ρεπορτάζ ρίχνει στη συνέχεια φως στο προφίλ και τις σκιώδεις δραστηριότητες της Palantir, μια εταιρεία που στην αρχική της φάση είχε συγχρηματοδοτηθεί και από την CIA, ενώ στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται αμερικανικές και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ αναφορικά με τη δράση της στην ΕΕ: «Η Palantir εστίασε στην αντιμετώπιση μιας αδυναμίας πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων: το έλλειμμα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους».

Διαβάστε επίσης: Η Palantir ήρθε, είδε κι απήλθε (;) με μια πρόχειρη σύμβαση

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter