Δύο μικροί Στηβ Μπάνον στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν

Δύο μικροί Στηβ Μπάνον στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν

Την ειλικρίνεια των προσπαθειών που κάνει τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και στελέχη του Εθνικού Μετώπου για να εξωραΐσουν την εικόνα της ακροδεξιάς, ενίοτε και νεοναζιστικής αντίληψης που το διέπει, αμφισβητεί η αμερικανική εφημερίδα “The New York Times” (ΝΥΤ).

Σε άρθρο με τίτλο «Αμφιβολίες για τις προσπάθειες του στενού κύκλου της Λεπέν να αποδαιμονοποιήσει το κόμμα» αποκαλύπτει ότι δύο «μικροί Στηβ Μπάνον» βρίσκονται στο πλευρό της Λεπέν. Είναι δύο παλαιοί και στενοί συνεργάτες της, οι οποίοι εμφορούνται από αντιλήψεις ρατσιστικές, αντισημιτικές και ισλαμοφοβικές, ανάλογες με αυτές του διαβόητου επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι, Ανταμ Νόσιτερ, επικαλείται μαρτυρίες πρώην στελεχών του Εθνικού Μετώπου και δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, τα οποία προκαλούν ανησυχίες για την ιδεολογία της πολιτικού που διεκδικεί την προεδρεία της Γαλλίας από τον δημοσκοπικά επικρατέστερο Εμανουέλ Μακρόν .

«Δύο πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος της, ο Φρεντερίκ Σατιγιόν και ο Αξέλ Λουστό, είναι γνωστά πρώην μέλη μιας σκληρής ακροδεξιάς φοιτητικής παράταξης που μετείχε σε συγκρούσεις με αριστερές οργανώσεις και προπαγάνδιζε την ιδεολογία του Αδόλφου Χίτλερ, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Είναι συνεργάτες της Λεπέν από την δεκαετία του 1980, όταν σπούδαζαν νομικά, και παραμένουν μεταξύ των πιο στενών φίλων της» αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Η γαλλική τηλεόραση μετέδωσε πρόσφατα μία εκπομπή, με πλάνα από τη δεκαετία του 1990, στην οποία εμφανιζόταν ο Λουστό να επισκέπτεται έναν υπέργηρο συνεργάτη των ναζιστών, τον Βαλόνο Βέλγο πολιτικό και στρατιωτικό Λέον Ντεγκρέλ (σ.σ. απεβίωσε το 1994) παρασημοφορημένο από τον Χίτλερ και ιδρυτή του βελγικού φασιστικού κόμματος “Rex”. Σε άλλη εκπομπή παρουσιαζόταν να συνομιλεί με τον Ντεγκρέλ, ο Σατιγιόν.

«Έχουν παραμείνει Εθνικοσοσιαλιστές», δηλώνει στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα ο Εμερίκ Σοπράντ, ο οποίος ήταν σύμβουλος της Λεπέν για διεθνή θέματα, αλλά παραιτήθηκε λόγω των φιλοϊσραηλικών απόψεων του. «Είναι αντισημιτικοί, νοσταλγικοί του Τρίτου Ράιχ, σκληροί αντικαπιταλιστές, με μίσος για τη δημοκρατία. Παρουσιάζονται σαν αντισυστημικοί, αλλά στην πραγματικότητα έχω καταλάβει ότι προστατεύουν το σύστημα, το στηρίζουν, είναι στην καρδιά όλων τους» δηλώνει ο Σοπράντ.

Στο σχετικό αναφέρεται επίσης, ο τρόπος με τον οποίο στελέχη του κόμματος της Λεπέν, κλέβοντας ουσιαστικά το γαλλικό δημόσιο, ενισχύουν τα ταμεία του κόμματος της. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, το δημόσιο επιστρέφει στα κόμματα τα έξοδα που έχουν κάνει κατά την προεκλογική περίοδο, αν στις εκλογές συγκεντρώσουν πάνω από το 5% των ψήφων. Με την μέθοδο των πολλαπλών υπερτιμολογήσεων, στελέχη του «Λαϊκού Μετώπου» παρουσιάζουν έξοδα που δεν έχουν γίνει και επιβαρύνουν τους Γάλλους φορολογούμενους για τα συμφέροντα των οποίων λένε ότι αγωνίζονται.

Προβλήματα για οικονομικές ατασθαλίες έχει η Μαρίν Λεπέν και με το Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο εκπροσωπείται το κόμμα της. Συγκεκριμένα κατηγορείται για ψευδή απασχόληση προσωπικού και ότι για αυτό τον σκοπό έχει εισπράξει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Πέραν της επιστροφής των χρημάτων που απαιτεί πλέον το ευρωκοινοβούλιο, ζητά και την άρση της βουλευτικής ασυλίας της, προκειμένου να μπορεί να κινηθεί και δικαστικά εναντίον της.

Η Λεπέν δηλώνει ορκισμένη πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να επικαλεσθεί τη (ευρω)βουλευτική ασυλία της προκειμένου να υψώσει εμπόδια την σχετική έρευνα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter