ΕΕ: «Εφαγαν» 600 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Συλλήψεις σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία

ΕΕ: «Εφαγαν» 600 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Συλλήψεις σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Gregorio Borgia)

Σε 20 κρατήσεις υπόπτων σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία προχώρησαν οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για τεράστια απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για την στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με το Politico, κατόπιν αιτήματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, 150 αξιωματικοί συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για εγκληματική οργάνωση με έδρα την Ιταλία, για την οποία προέκυψαν στοιχεία για την απάτη μαμούθ.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε σπίτια και επιχειρήσεις και κατασχέθηκαν και δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα, βίλες, κρυπτονόμισμα, ρολόγια Rolex, χρυσό, κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη ωφελημένη από τα χρήματα του ταμείου της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, καθώς έλαβε 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς διαχείριση και δαπάνη. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται υπό πίεση να τηρήσει τις προθεσμίες του Ταμείου για τις δαπάνες και για την ολοκλήρωση των έργων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η απάτη πραγματοποιήθηκε από εγκληματική οργάνωση στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση. Κατηγορούνται ότι βοήθησαν στην εξασφάλιση μετρητών για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Η οικονομική αστυνομία ανακάλυψε τις ύποπτες συναλλαγές και όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση εντόπισε «τη νομιμοποίηση τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών που δημιουργήθηκαν έξυπνα στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία».

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν «εκλεπτυσμένο μηχανισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες… χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».

Διαβάστε επίσης:

Ζαχάροβα: Οι βιαστικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια

Λαβρόφ: Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία είναι το πιο λογικό

Σερβία: Νεκρό 2χρονο κορίτσι που είχε εξαφανιστεί – Την παρέσυραν και την πέταξαν σε χωματερή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter