ΕΕ για σημερινούς εφήβους: Δουλειά έως τα 72 και μετά χαμηλή σύνταξη

ΕΕ για σημερινούς εφήβους: Δουλειά έως τα 72 και μετά χαμηλή σύνταξη

Δουλειά έως τα 72 χρόνια και μετά σύνταξη! Αυτό προβλέπει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους σημερινούς εφήβους στην Ελλάδα, με την σύνταξη που θα λάβουν στο τέλος να είναι αναλογικά μικρότερη σε σύγκριση με σήμερα.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν στην διάρκεια της κρίσης χρέους, οι οποίοι θα μπουν στην αγορά εργασίας γύρω στο 2030, θα βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 72,5 ετών όπως προκύπτει από την έκθεση για το δημογραφικό και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης – Συντάξεις: Οφειλόμενα του 2016 τάζει για το 2025 ο Χατζηδάκης

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η χώρα μας έχει συνδέσει την εξέλιξη των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την πορεία του προσδόκιμου ζωής, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Έτσι, το γενικό όριο ηλικίας – από τα 67 έτη τώρα – θα φθάσει στα 68,5 έτη το 2030 και στα 72,5 έτη το 2070.

Οσο για το ποσό που θα λάβει, θα είναι σημαντικά μειωμένο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή,  ενώ το 2022 το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων είναι στο 76% του εισοδήματος, θα περιοριστεί στο 65% το 2040 και θα φθάσει στο 53% το 2070. Αυτός είναι άλλωστε ένας σημαντικός λόγος, μαζί με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη δημιουργία του ΤΕΚΑ, που ενώ το 2022 η καθαρή συνταξιοδοτική δαπάνη ήταν στο 12,6% του ΑΕΠ, εκτιμάται πως θα φθάσει το 2070 στο 10,6% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί εδώ ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχει ήδη συνδέσει την πορεία των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την πορεία του προσδόκιμου ζωής, έχοντας ως όρο την επανεξέτασή τους ανά τρία έτη. Βέβαια, όπως ξεκάθαρα έχει τονίσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, για την επόμενη τριετία δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, λόγω του ότι τα κέρδη των προηγουμένων ετών στο προσδόκιμο της επιβίωσης των ηλικιωμένων ουσιαστικά ανασχέθηκαν στα χρόνια της πανδημίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter