Συντάξεις: Οφειλόμενα του 2016 τάζει για το 2025 ο Χατζηδάκης

Συντάξεις: Οφειλόμενα του 2016 τάζει για το 2025 ο Χατζηδάκης

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ως κυβερνητικό μέτρο για το 2025 την ετήσια αύξηση των συντάξεων που προβλέπει ούτως ή άλλως ο νόμος… Κατρούγκαλου

Οι «κύκλοι» και τα συστημικά ΜΜΕ ανέλαβαν να… ξεπλύνουν τον τσάρο της οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έξι μήνες προτού κατατεθεί ο προϋπολογισμός άρχισε τις εξαγγελίες για παροχές ύψους 870 εκατ. ευρώ το 2025. Δεν χρειάζεται δε να γνωρίζει κάποιος οικονομικά για να διαπιστώσει ότι όλα έχουν αποφασιστεί εδώ και καιρό και χρησιμοποιούνται συχνά πυκνά ως προκάλυμμα δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας μιας διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Ο λόγος είναι προεκλογικός ενόψει ευρωεκλογών. Μπορεί να μη διακυβεύεται η πρωτιά της ΝΔ, αλλά οι τεράστιες δημοσκοπικές απώλειες που καταγράφει η κυβέρνηση φέρνουν αναταραχή εντός της ΝΔ και ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά πολιτικών όπως ο Κ. Χατζηδάκης που θέλουν να εμφανίζονται ως σοβαροί αλλά επιδίδονται σε πρωτοφανή άγρα ψήφων. Γνωστές καταστάσεις, όπως η ετήσια αύξηση των συντάξεων (την καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 και ίσχυσε από το 2023 λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων) ή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% από το 2025 που έχουν αποφασιστεί εδώ και καιρό, δεν μπορούν να αποτελούν εξαγγελίες με τη μορφή προεκλογικών παροχών ενός σοβαρού υπουργού Οικονομικών οκτώ μήνες προτού ισχύσουν. Από την άλλη, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους αγρότες ή η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές τελούν υπό την αίρεση της πορείας της οικονομίας εντός του 2024.

Είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει πού θα κυμανθεί η οικονομία από τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και σε ένα περιβάλλον έντονων διεθνών γεωπολιτικών (ένοπλες συγκρούσεις, ευρωεκλογές και εκλογές στις ΗΠΑ) και γεωοικονομικών εξελίξεων (αύξηση ή μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed, αύξηση τιμών στα πετρελαιοειδή κ.ά.). Καθίσταται προφανές και δείχνει παντελή έλλειψη σοβαρότητας να προδικάζει κάποιος από τον Απρίλιο τι θα συμβεί εντός του έτους και να κάνει εξαγγελίες για παροχές που είναι γνωστές ήδη από το 2016.

Αύξηση-ασπιρίνη για τις συντάξεις

Από τα 870 εκατ. ευρώ προεκλογικές παροχές του Κ. Χατζηδάκη τα 400 αφορούν την αύξηση των συντάξεων στις αρχές του 2025. Οπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 (αντιγράφηκε επακριβώς από τον νόμο Βρούτση το 2020), η αύξηση των συντάξεων εξάγεται με βάση την ετήσια αναπροσαρμογή τους στο ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης. Ο «σοβαρός» Κ. Χατζηδάκης λαμβάνει τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό 2,8% και ρυθμό φορομπηχτικής ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,3% και εξάγει από τον Απρίλιο ως δεδομένο ότι το ποσοστό της αύξησης από τον Ιανουάριο του 2025 θα είναι 2,55%. Κάπως έτσι εκτιμά ότι η δαπάνη του προϋπολογισμού 2025 θα είναι 400 εκατ. ευρώ.

Εδώ απαιτείται μια μικρή επισήμανση: από το 2022 ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας έχει καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στην αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων. Οι αυξήσεις του 2023 και του 2024 ουδέποτε αναπλήρωσαν το εισόδημά τους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο μέσος συντάξιμος μισθός στο τέλος του 2023 ήταν 843,95 ευρώ (αν αφαιρέσουμε όλες τις κρατήσεις), το οποίο σημαίνει ότι η αισχροκέρδεια της τελευταίας διετίας που φέρνει φορομπηχτικούς έμμεσους φόρους μέσω ΦΠΑ έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων κατά περίπου 40%.

«Κατεδαφίζουν»το κοινωνικό κράτος

Από την άλλη, η πολυδιαφημισμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που μειώνει το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων στερεί πόρους από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Πέραν της ανικανότητας του διοικητή της Σπύρου Πρωτοψάλτη, που για το 2023 προϋπολόγισε πλεόνασμα 163 εκατ. ευρώ για να προκύψει το πρωτοφανές στην ιστορία του ΟΑΕΔ έλλειμμα των 548,65 εκατ. ευρώ –στα 248 εκατ. έχει προϋπολογιστεί για το 2024–, αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα έχουν αφετηρία το «πριόνισμα» του κοινωνικού κράτους και των παροχών προς τους ευάλωτους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 4,4% στην οποία έχει προβεί από το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ για Μιχαηλίδου: «Δεν σκέφτεται ότι οι συνταξιούχοι μπορεί να ψάχνουν δουλειά επειδή είναι μικρές οι συντάξεις τους»

Συντάξεις: Συµφέρουν ή όχι τα πλασµατικά έτη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαγορά χρόνων ασφάλισης

Πάµε ολοταχώς για σύνταξη στα 70

Ο Τσακλόγλου προτείνει αλά ιαπωνικά: Οι διευθυντές να δουλέψουν σε σούπερ μάρκετ για να πάρουν σύνταξη! (Video)

Σύνταξη-φιλοδώρημα στους μη μισθωτούς με χρέη στον ΕΦΚΑ

 Συνταξιούχοι: Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ουσιαστικές αυξήσεις, άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας» (Photos)

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι – Οργή για τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στα 72 από τα 67 το όριο ηλικίας για σύνταξη

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter