ΕΕ: Τα 6 μέτρα που προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

ΕΕ: Τα 6 μέτρα που προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Αφού τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η μέγιστη πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την πρόταση της Επιτροπής για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πρόκειται για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή. Στο συγκεκριμένο θα συμπεριλαμβάνονται έξι μέτρα. Τα μέτρα θα αφορούν στην απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία. Γεγονός που αντανακλά στην προσπάθεια μείωσης μιας σημαντικής πηγής εσόδων για τη Ρωσία.

Δεύτερον, θα απαγορεύονται πλέον πλήρως οι συναλλαγές σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, με στόχο την εξασθένησή του.

Τρίτον, θα απαγορευτεί η πρόσβαση σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ωστόσο περιλαλμβάνονται κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες καλύπτουν βασικές ανάγκες σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών που θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.

Τέταρτον, θα ενεργοποιηθούν στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς.

Πέμπτον, απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έκτον, τη γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις κρατών-μελών, ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής, είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Τέλος, θα επεκταθεί ο κατάλογος με τις κυρώσεις κατά προσώπων.

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζει ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter