Politico: Η απάνθρωπη πραγματικότητα στη Ράφα ενώ Ουάσιγκτον και Ισραήλ τσακώνονται

Politico: Η απάνθρωπη πραγματικότητα στη Ράφα ενώ Ουάσιγκτον και Ισραήλ τσακώνονται
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φτάνουν στο κέντρο της Γάζας μετά τη φυγή τους από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στη Λωρίδα της Γάζας, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2024. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τη Ράφα, καθώς διεξάγει εκεί χερσαία επιχείρηση. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Για τις ομάδες βοήθειας που εργάζονται στη Ράφα, η συζήτηση σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη νότια Γάζα μοιάζει περισσότερο με σημειολογία.

Ο στρατός του Ισραήλ επιμένει ότι έχει εξαπολύσει μόνο μια “περιορισμένη” επιχείρηση στην άκρη μιας πυκνοκατοικημένης πόλης – και όχι την πλήρη εισβολή που η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιεί ότι θα αποτελούσε “κόκκινη γραμμή” που θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων.

Όμως η πόλη των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, γεμάτη με πρόσφυγες πολέμου από τη βόρεια Γάζα, είναι ήδη σε πορεία αργής καταστροφής, δήλωσε ο Σκοτ Άντερσον, αναπληρωτής διευθυντής της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα, και ένας από τους λίγους υπαλλήλους της που βρίσκονται ακόμη στη Ράφα.

Ο Άντερσον δήλωσε στο POLITICO ότι η εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης προκαλεί ήδη χάος και εμποδίζει τη βοήθεια να φτάσει σε ανθρώπους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη. Τα αποθέματα καυσίμων της UNRWA έχουν εξαντληθεί και οι μερίδες φαγητού της θα εξαντληθούν την Παρασκευή, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Zoom τη Δευτέρα.

Κρατώντας ισραηλινές σημαίες άνθρωποι στέκονται μπροστά από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια καθώς προσπαθούν να τα σταματήσουν για να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας σε μια περιοχή κοντά στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, στο Κερέμ Σαλόμ, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024. (AP Photo/Leo Correa)

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι μια μεγάλη εισβολή θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή – σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων. Όμως οι ομάδες βοήθειας σημειώνουν ότι ήδη δυσκολεύονται να διανείμουν την αναγκαία βοήθεια στους περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που διαμένουν εκεί. Και οι σημερινές μάχες έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Άντερσον υποστηρίζει ότι όπως και αν έχει επιλέξει το Ισραήλ να περιγράψει την τρέχουσα επιχείρησή του στη Ράφα είναι αδιάφορο για την πραγματικότητα επί τόπου. Η συνέντευξή του φωτίζει τι διακυβεύεται για τους κατοίκους της Γάζας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μια μεγάλη χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Μπορείτε να εξηγήσετε τι ακριβώς έχει συμβεί στη Ράφα από τότε που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους;

Το πέρασμα της Ράφα έκλεισε περίπου στις δύο το μεσημέρι της Κυριακής, επειδή υπήρχαν πυρά όλμων από τη Χαμάς προς το πέρασμα. Το επόμενο πρωί, οι IDF τηλεφώνησαν λέγοντας ότι θα εκδοθούν εντολές εκκένωσης για την Ανατολική Ράφα – περίπου 100.000 άνθρωποι. Υπήρχαν μάχες καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Στη συνέχεια, νομίζαμε ότι θα γινόταν κατάπαυση του πυρός. Αυτό προφανώς δεν αποδείχθηκε αληθινό.

Ποια είναι η κατάσταση στην πόλη σήμερα;

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φτάνουν στο κέντρο της Γάζας μετά τη φυγή τους από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στη Λωρίδα της Γάζας, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2024. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τη Ράφα, καθώς διεξάγει εκεί χερσαία επιχείρηση. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

 

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εκτοπίζονται από τη Ράφα, όχι μόνο από τις περιοχές στις οποίες δόθηκε εντολή εκκένωσης, αλλά και σε ολόκληρη τη Ράφα. Οι δρόμοι είναι αρκετά φραγμένοι. Η UNRWA είχε επτά καταφύγια εντός της ζώνης εκκένωσης, όλα άδειασαν. Το καθένα είχε 5.000-7.000 άτομα. Είδαμε μια μεγαλύτερη παρουσία από τις IDF (Ισραηλινός στρατός) στο έδαφος. Υπήρξαν χτυπήματα σήμερα δυτικότερα στην ίδια την πόλη της Ράφα, πολύ έξω από τη ζώνη εκκένωσης.

Ποιοι έφυγαν από τη Ράφα;

Έξω από το παράθυρό μου, υπάρχει μια μεγάλη περιοχή με σκηνές, με πλαστικές αυτοσχέδιες κατασκευές. Χθες είδα ένα σωρό ανθρώπους να μαζεύουν τα πράγματά τους και να φεύγουν, και σήμερα είδα ένα σωρό άλλους ανθρώπους να έρχονται και να στήνουν τις σκηνές τους. Νομίζω ότι μετακινούνται από την Ανατολική Ράφα στη Δυτική Ράφα, και νομίζω ότι απλώς προσπαθούν να μείνουν μπροστά από αυτό που θεωρούν ως επιχείρηση.

Οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές παίρνουν μαζί τους όλα τα υπάρχοντά τους.

Πού πηγαίνουν οι κάτοικοι της Γάζας από τη Ράφα; Φαίνεται ότι πουθενά δεν είναι ασφαλές.

Κάποιοι προσπαθούν να πάνε στο Al-Mawasi [μια μικρή λωρίδα γης πάνω στο νερό στη νοτιοδυτική Γάζα]. Είναι ένα άθλιο μέρος. Είναι σαν να προσπαθείς να στήσεις μια πόλη σε μια παραλία. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει αποχέτευση, δεν υπάρχει νερό. Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει, και υπάρχουν ήδη 450.000 άνθρωποι σε αυτή τη γενική περιοχή. Είναι γεμάτη.

Οι διαβάσεις είναι κλειστές εδώ και αρκετές ημέρες. Πώς αυτό επηρέασε τη διανομή της βοήθειας;

Παλαιστίνιοι περιμένουν πριν περάσουν στην Αίγυπτο από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011. Η Αίγυπτος άνοιξε ξανά τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας για περιορισμένη διέλευση και προς τις δύο κατευθύνσεις για πρώτη φορά από τις 30 Ιανουαρίου 2011, μετά τις ταραχές στην Αίγυπτο. (AP Photo/Eyad Baba)

 

Πρώτα και κύρια: οι μεταφορές καυσίμων. Όλα όσα κάνουμε ξεκινούν με καύσιμα. Λειτουργούν οι γεννήτριες για το νοσοκομείο για την αποχέτευση, οι αντλίες για την παραγωγή και διανομή νερού, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η επισιτιστική βοήθεια, η διασυνοριακή επιχείρηση – τα πάντα. Από σήμερα, δεν έχουμε καθόλου καύσιμα. Ουσιαστικά δεν έχουμε καύσιμα. Κρατήσαμε αρκετά για να ικανοποιήσουμε τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που πρέπει να τηρούμε για τον ΟΗΕ, ώστε να συνεχίσουμε να παραμένουμε εδώ. Αλλά έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Κάποια νοσοκομεία θα αρχίσουν να κλείνουν τις γεννήτριες τους σε τρεις μέρες αν δεν έχουμε καύσιμα.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, θα αρχίσουν να μας τελειώνουν κάποια πράγματα την Παρασκευή.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν θύλακες λιμού στο νότο, αλλά σίγουρα υπάρχουν θύλακες πείνας. Και ακόμη και αν δεν υπάρχει λιμός, θα μπορούσαν να υπάρχουν συνθήκες που μοιάζουν με λιμό. Για 300.000 ανθρώπους, πιθανώς χρειάζονται τουλάχιστον 30 δρομολόγια την ημέρα κάθε μέρα για να συντηρηθεί ο πληθυσμός. Τον Απρίλιο, αυτό θα ήταν 900 φορτηγά. Εμείς πήραμε 185.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σας λένε για σχέδια επαναλειτουργίας των διαβάσεων;

Λάβαμε ένα τηλεφώνημα από το Ισραήλ χθες το βράδυ και μας είπαν ότι θέλουν να ανοίξουν ξανά το πέρασμα [Κερέμ Σαλόμ]. Είπα: “Αυτό είναι υπέροχο, αλλά πρέπει πρώτα να κάνουμε μια αξιολόγηση, παίρνοντας ειδικούς σε θέματα πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και ανθρώπους της ασφάλειας και της εφοδιαστικής για να εξετάσουμε την κατάσταση των πραγμάτων και αν είναι ευνοϊκό ή όχι να ξαναρχίσουμε την επιχείρηση”. Η περιοχή μεταφόρτωσης – είναι όλη λεηλατημένη, κατεστραμμένη. Δεν έχει μείνει ουσιαστικά τίποτα. Και συν τοις άλλοις, υπάρχει ένα τάγμα αρμάτων μάχης (τανκς) σταθμευμένο σε αυτή την περιοχή αυτή τη στιγμή. Έτσι μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργήσει, αλλά θα πρέπει να κάνουμε συντονισμό μέσω, βασικά, μιας ενεργής επιχείρησης.

Στο πέρασμα της Ράφα, δεν υπάρχει κανείς εκεί. Ο τερματικός σταθμός επιβατών που υπάρχει εκεί και στο Νότο φαίνεται να είναι σε άριστη κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει κανείς εκεί. Επειδή ήταν όλοι οι άνθρωποι μιας de facto αρχής που το διαχειρίζονταν, και έχουν όλοι εκτοπιστεί.

Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα χρειαστεί για να ανοίξουν τα σύνορα της Ράφα σε αυτό το σημείο;

Τριάντα έξι ώρες.

Τι γίνεται με τις μάχες στη Ράφα; Συνεχίζονται ακόμα;

Ένα ισραηλινό τανκ βλέπει τη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ, Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

 

Ακόμα και πριν από μια ώρα άκουγα διάφορα. Δεν έχω ακούσει εδώ και μια ώρα, αλλά ήταν αρκετά ενεργά σήμερα. Το άλλο μέρος όλων αυτών είναι ότι όπου υπάρχει συγκέντρωση IDF – γίνεται στόχος. Έτσι, κάθε διάβαση σήμερα χτυπήθηκε από κάτι. Υπάρχει μια πιο ισχυρή παρουσία των IDF τώρα. Υπάρχουν δύο ταξιαρχίες, η μία είναι ειδική στις σήραγγες και η άλλη ήταν οι δράστες του περιστατικού [World Central Kitchen]. Αυτές είναι οι δύο ταξιαρχίες που επιχειρούν τώρα και στη Νότια Ράφα.

Δύο δωδεκάδες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών.

Ποια είναι η γενική ατμόσφαιρα στην πόλη τώρα όπου βρίσκεστε;

Απογοητευτική είναι η καλύτερη λέξη. Από τη στιγμή που πίστευαν ότι υπήρχε κατάπαυση του πυρός, έφτασαν σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι στη Ράφα. Έτσι οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, ανήσυχοι, απελπισμένοι, καταθλιπτικοί. Διαλέξτε το αρνητικό σας επίθετο.

Θα μείνουμε και θα παραδώσουμε. Δεν πάμε πουθενά. Δεν εκκενώνουμε, δεν μετακινούμαστε. Δεν φεύγουμε. Θα είμαστε εδώ. Όσο υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: Politico – Israel’s Rafah operation is fueling tensions with Washington. Here’s the reality on the ground.

Διαβάστε επίσης:

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης εξαντλείται η «προεκλογική» υπομονή του Μπάιντεν με το Ισραήλ

Γάζα: Αποδίδουν καρπούς οι κινητοποιήσεις των φοιτητών – Πανεπιστήμια διακόπτουν σχέσεις με το Ισραήλ

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Δραματικές ώρες για τους αμάχους

Χάνει εδάφη η Ουκρανία

Πάμε κι όπου βγει και στο ΕΚΑΒ – Στο έλεος των χορηγών ο στόλος των ασθενοφόρων

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία: Μειώσεις φόρων, κατάργηση προκαταβολής φόρου και φορολόγηση μερισμάτων

Eurovision 2024: Το βράδυ ο Β’ ημιτελικός με τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» – Παπαρίζου και Σερτάμπ επιστρέφουν στη σκηνή (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter