Εφετείο Αθηνών: Προσπαθούν να δικαιολογήσουν το μέγα φιάσκο με την αποφυλάκιση του «δράκου των Εξαρχείων»

Εφετείο Αθηνών: Προσπαθούν να δικαιολογήσουν το μέγα φιάσκο με την αποφυλάκιση του «δράκου των Εξαρχείων»

Ανακοίνωση με την οποία προσπαθούν να δικαιολογήσουν το φιάσκο της αποφυλάκισης του «δράκου των Εξαρχείων» ενώ μπορούσαν να παρατείνουν ακόμη έξι μήνες την κράτησή του εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: «Δράκος των Εξαρχείων»: Μέγα «φιάσκο» της Δικαιοσύνης – Τον άφησαν ελεύθερο ενώ μπορούσαν να παρατείνουν την προσωρινή κράτηση

Όπως υπογραμμίζεται σε αυτή, με βάση τα όσα ισχύουν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη δώδεκα μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση  που η αποδιδόμενη κατηγορία «αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα δεκαπέντε έτη».

Στην προκειμένη περίπτωση ο 23χρονος «αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή)».

«Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο Εφετών κατά τη δικαιοδοτική του κρίση, έκρινε περί της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει δώδεκα μήνες προσωρινής κράτησης, με περιοριστικούς όρους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο αυτό που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εφετείου είναι ότι η προσωρινή κράτηση μπορεί να παραταθεί με την έκδοση βουλεύματος από 12 σε 18 μήνες (το ανώτατο δηλαδή όριο) εάν συντρέχουν «εξαιρετικές περιστάσεις». Σύμφωνα με νομικές πηγές ως τέτοιες μπορεί να θεωρηθούν η «βαρύτητα της πράξης» καθώς «και η επικινδυνότητα του προσωρινώς κρατουμένου και η πιθανότητα τελέσεως από αυτόν παρομοίων πράξεων εάν αφεθεί ελεύθερος». Μάλιστα για το ζήτημα αυτό έχει παραχθεί σχετική νομολογία και από τον Άρειο Πάγο.

Το ιστορικό της αποφυλάκισης

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος άνδρας συριακής καταγωγής είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2022, μετά από επίθεση που είχε πραγματοποιήσει σε μια 75χρονη γυναίκα στην περιοχή του Αλίμου. Συγκεκριμένα ο 23χρονος είχε αποπειραθεί να βιάσει τη γυναίκα ενώ βρισκόταν σε στάση λεωφορείου. Η γυναίκα αντέδρασε βάζοντας τις φωνές και ο 23χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο.

Στη συνέχεια ο 23χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Γρεβενών με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού. Ωστόσο το περασμένο καλοκαίρι αφέθηκε ελεύθερος με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ είχαν συμπληρωθεί 12 μήνες ως προσωρινά κρατούμενος μέχρι να δικαστεί. Σε βάρος του 23χρονου επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της διαμονής στη δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα, καθώς επίσης και να δίνει το παρόν τρεις φορές το μήνα στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Ωστόσο όπως αποδείχτηκε ο 23χρονος δεν τηρούσε καν τους όρους της αποφυλάκισης και δεν παρουσιαζόταν καν στο Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού, δίχως να ανησυχήσει κανείς για αυτό από την ΕΛ.ΑΣ. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καρατόμησε τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού.

Διαβάστε επίσης: «Δράκος των Εξαρχείων»: Μετά το φιάσκο, καρατομήθηκε ο διοικητής του ΑΤ Ωρωπού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter