ΕΦΚ στα καύσιμα: Γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις

ΕΦΚ στα καύσιμα: Γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις

Στις 28 Σεπτεμβρίου πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε καταθέσει πρόταση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (ΕΦΚ) σε ένα ανύποπτο σχέδιο νόμου για τη «Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς».

Η πρόταση αν και θα μπορούσε έγκαιρα να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις των μεγάλων αυξήσεων ειδικά στην ενέργεια δεν έγινε δεκτή. Σήμερα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανάφερε την τροπολογία του.

Ας δούμε όμως σε περίπτωση που γινόταν δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ποιο και πόσο θα επωφελούνταν. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο Θέρμανσης με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το κάθε νοικοκυριό θα πλήρωνε τουλάχιστον 300€ λιγότερα ανά χίλια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ανάλογα και με τη διαμορφούμενη τιμή σε κάθε περιοχή.

Στην απλή αμόλυβδη βενζίνη ο κάθε πολίτης, για το ΙΧ αυτοκίνητό του, θα πλήρωνε λιγότερο τουλάχιστον 25 ευρώ ανά γέμισμα, ουσιαστικά δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον 100€ λιγότερα μηνιαία για όσους μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους με το αυτοκίνητό τους.

Στο πετρέλαιο κάθε πολίτης θα πλήρωνε τουλάχιστον 6€ λιγότερα για κάθε γέμισμα που θα έκανε στο ρεζερβουάρ του. Την ίδια ώρα ένα φορτηγό που εκτελεί μεταφορές, για παράδειγμα, από την κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα και πίσω, χρειάζεται γύρω στα 300 λίτρα πετρελαίου για το κάθε δρομολόγιο. Στα 15 δρομολόγια που εκτελεί μηνιαία από και προς την Αθήνα, με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ξόδευε περίπου 450 ευρώ λιγότερα χρήματα μηνιαίως.

Σε ότι αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο, (με τους αγρότες ακόμη στο δρόμο) μία μεσαία αροτριαία καλλιέργεια για όλο τον χρόνο χρειάζεται περίπου 20.000 λίτρα πετρελαίου. Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πλήρωναν 2.000€ λιγότερα. Επίσης, μία βαμβακοσυλεκτική μηχανή με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξοικονομούσε σε κάθε γέμισμα 40€.

Από τα παραπάνω παραδείγματα συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι μια μείωση του ΕΦΚ θα απορροφούσε μεγάλο μέρος των αυξήσεων που κανοναρχούν τις ζωές των πολιτών και οδηγούν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε αφανισμό.

Διαβάστε επίσης

Βουλή: Επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter