Έφυγαν τα ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο μετά τα άγρια επεισόδια – Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο (Photos -Video)

Έφυγαν τα ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο μετά τα άγρια επεισόδια – Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο (Photos -Video)

Σε άτακτη υποχώρηση προέβη η κυβέρνηση μετά τα άγρια επεισόδια σε Χίο και Μυτιλήνη με τα ΜΑΤ να αποχωρούν από τα νησιά, ενώ οι κάτοικοι του πραγματοποιούν για δεύτερη ημέρα σήμερα Πέμπτη γενική απεργία. 

Μετά τα σοβαρά επεισόδια, η κυβέρνηση πανικόβλητη αποφάσισε να αποσύρει τα ΜΑΤ από τα νησιά ενώ συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης: Πανικός στο Μαξίμου λόγω της κατάστασης στο Βόρειο Αιγαίο – «Τελεσίγραφο» Περιφερειάρχη σε Μητσοτάκη

Στις 9 το πρωί αναχώρησαν λοιπόν, από το λιμάνι της Μυτιλήνης οι άνδρες της Αστυνομίας (διμοιρίες ΜΑΤ – ΥΜΕΤ). Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Η αναχώρηση έγινε από τη Μυτιλήνη με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε προκειμένου να μεταφέρει από τη Μυτιλήνη τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 12 το μεσημέρι το ίδιο πλοίο θα παραλάβει από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Χθες, Τετάρτη μόλις ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Θράκη, συγκάλεσε έκτακτη κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα, δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, που video τον έχει καταγράψει να μιλά για τον πρωθυπουργό, λέγοντας «να κι αν είναι οργισμένος ο Μητσοτάκης».

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε, επειγόντως τον Περιφερειάχη Βορείου Αιγαίου, για διάλογο στο Μαξίμου μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των νησιών για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, τελικά ο κ. Μουτζούρης τέθηκε εκτός της συνάντησης.

Το χρονικό των επεισοδίων στη Λέσβο

Η κατάσταση στο νησί της Λέσβου αλλά και της Χίου ήταν έκρυθμη από νωρίς την Τετάρτη όπου κάτοικοι των δύο νησιών συμμετείχαν στις ογκώδεις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν και οι συγκρούσεις που ακολούθησαν ήταν άγριες.

Μετά από πολύωρα επεισόδια οι δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν να πολιορκούνται από τους κατοίκους των νησιών, κυρίως της Λέσβου, και χρειάστηκε επανειλημμένως η παρέμβαση του περιφερειάρχη και των τοπικών αρχών της Λέσβου. Αν και είχαν προειδοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες (οι του επιτελικού κράτους), ότι οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι και ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις εντούτοις πήραν την απόφαση να στείλουν διμοιρίες των ΜΑΤ, ωσάν δυνάμεις κατοχής για να υλοποιήσουν την επίταξη που είχαν αποφασίσει με την αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Άγριες ήταν οι συγκρούσεις συγκεκριμένα, έξω από το «στρατόπεδο Κυριαζή» στην περιοχή Παγανής στην έξοδο της Μυτιλήνης προς το κεντρικό νησί. Στο στρατόπεδο αυτό λειτουργούν πολλές εν ενεργεία στρατιωτικές μονάδες και όπως φαίνεται χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διαμονή διμοιριών ΜΑΤ που επέστρεφαν από τις θέσεις όπου διαδραματίσθηκαν επεισόδια στην περιοχή του Διαβολορέματος.

Όταν πολίτες που επέστρεφαν από τις διαδηλώσεις αντιλήφθηκαν το γεγονός αυτό, πολιόρκησαν το στρατόπεδο. Ο αριθμός των διαδηλωτών μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έφτασε τις 2000 περί τις 8 το απόγευμα. Τότε και από την πίεση των συγκεντρωμένων που είχαν ανάψει και φωτιές υποχώρησε η πόρτα της πύλης και επιχειρήθηκε είσοδος των διαδηλωτών μέσα στο στρατόπεδο.

Τότε επενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρισκόταν μέσα στο στρατόπεδο και με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών αλλά και ρίψεις νερού με το όχημα τύπου «Άτλας» απομάκρυναν τους διαδηλωτές. Κατά τις συγκρούσεις προκλήθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση έξω από το στρατόπεδο του στρατιωτικού σχηματισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.


Στην Καράβα τα πράγματα ήταν δυσκολότερα αφού η Αστυνομία είναι εγκλωβιστεί μεταξύ διαδηλωτών από το Μανταμάβο από τα βόρεια, από τη Μυτιλήνη από τα νότια και από το Καβακλή που μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ βγήκαν στα πλάγια της Αστυνομίας. Μετά από διαπραγματεύσεις με την καταλυτική συμβολή του Δημάρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του Προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή, των βουλευτών Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγήθηκαν με ασφάλεια εκτός του κλοιού των διαδηλωτών. Μάλιστα επικεφαλής της πορείας των Αστυνομικών ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος δυτικής Λέσβου προκειμένου να μην υπάρξουν ενέργειες σε βάρος των Αστυνομικών.

Τόσο στην Καράβα όσο και στο Διαβολόρεμα παρέμειναν μεγάλες ομάδες διαδηλωτών που περιφρουρούν την έκταση. Διαδηλωτές παρέμειναν και στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή.

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους της Χίου

Το ίδιο έκρυθμη ήταν η κατάσταση και στη Χίο. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το politischios.gr χωρίς την παραμικρή αφορμή, δυνάμεις των ΜΑΤ σταματούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα στο Αίπος χτυπώντας οδηγούς αυτοκινήτων και προκαλώντας ζημιές χωρίς την παραμικρή αφορμή.



Χιώτες ξυλοκοπούν άγρια άνδρες των ΜΑΤ

Σοκαριστικές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του TV ALITHEIA στη Χίο όταν αγανακτισμένοι κάτοικοι του νησιού εισέβαλαν μέσα στα δωμάτια ξενοδοχείων όπου διέμεναν άνδρες των ΜΑΤ και τους ξυλοκόπησαν άγρια.

Την ίδια ώρα και στη Λέσβο οι κάτοικοι του νησιού πήραν στο κυνήγι τις διμοιρίες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα οι άνδρες αστυνομικοί να καταφύγουν στο στρατόπεδο της Παγανής όπου φιλοξενούνται.

Έξω όμως από το στρατόπεδο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου οι οποίοι προσπαθούν να εισβάλουν μέσα και να τους λιντσάρουν.

Γενική απεργία ξανά 

Με αποφάσεις των διοικήσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, του Παλλεσβιακού Εργατουπαλληλικοού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και σήμερα (27.02.2020) η γενική απεργία στο νησί.

Το πρωί, στις 10.30, θα γίνει στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης συγκέντρωση διαμαρτυρίας «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Συνεδριάζει στις 12 το υπουργικό συμβούλιο

Στις 12.00, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο όπου ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι και η κατάσταση στην Λέσβο και τη Χίο.

Αναλυτικά η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για ζητήματα πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις»

-Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

-Επιλογή αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπουργείο Δικαιοσύνης) 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter