Έγγραφο βόμβα της Κομισιόν: Μπορούσαν να δώσουν απευθείας τα 800 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ αλλά επέλεξαν τους ενδιάμεσους

Έγγραφο βόμβα της Κομισιόν: Μπορούσαν να δώσουν απευθείας τα 800 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ αλλά επέλεξαν τους ενδιάμεσους

Tους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και της ΝΔ καταρρίπτει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την παροχή στήριξης εν μέσω πανδημίας σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης: Τα voucher της αρπαχτής του «Σκόιλ Ελικίκου»

Όπως προκύπτει από το έγγραφο το οποίο δημοσιεύει το documentonews.gr η κυβέρνηση θα μπορούσε λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας να επιχορηγήσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους απευθείας με κοινοτικά κονδύλια, δίχως να χρειαστεί να μπουν στο παιχνίδι τα voucher και οι μεσάζοντες ΚΕΚατζήδες. Με λίγα λόγια καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την χρησιμότητα των ΚΕΚ και των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ότι δήθεν μπήκαν στο παιχνίδι προκειμένου τα χρήματα να δικαιολογηθούν από εθνικούς πόρους.

Ειδικότερα το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται στην παροχή στήριξης σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει, τα «Short time work schemes STW, είναι δημόσια προγράμματα τα οποία επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να μειώσουν προσωρινά να μειώσουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους, οι οποίοι με τη σειρά τους λαμβάνουν εισοδηματική ενίσχυση από ο κράτος για τις ώρες που δούλεψαν».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο ίδιο έγγραφο η Κομισιόν, τα STW δεν απευθύνονται σε αυτοαπασχολούμενους. Εργαζόμενους δηλαδή που μπορούν να οργανώσουν την εργασία τους ελεύθερα.

«Ωστόσο, εξαιτίας της τρέχουσας εξαιρετικής κατάστασης το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να παρέχει στήριξη σε ειδικά προγράμματα για αυτοαπασχολούμενους» επισημαίνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.

Δείτε το έγγραφο

Να σημειωθεί ότι το ΕΚΤ συγχρηματοδοτεί δράσεις σε 17 Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (4 Τομεακά και όλα τα Περιφερειακά). Επομένως οι ισχυρισμοί Βρούτση για τα voucher και την προσπάθεια χρηματοδότησής τους από κοινοτικά κονδύλια δεν ισχύουν. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει απευθείας τα 800 ευρώ σε 180.342 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς). Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr με έναν απλό πολλαπλασιασμό προκύπτει ότι αν ελάμβαναν τα 800 ευρώ του ειδικού επιδόματος θα έπρεπε να λάβουν 144,27 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα όμως που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση δiα του πρωτομάστορα των voucher Γ. Βρούτση ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940,00. Τίθενται επομένως ένα ερώτημα γιατί επέλεξε υπό υπό το πρόσχημα της αξιοποίησης κοινοτικών πόρων να επιβαρύνει τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον 48,69 εκατ. ευρώ.

Βολές από Έφη Αχτσιόγλου

Τη δυνατότητα παροχής στήριξης σε χιλιάδες επιστήμονες μέσω ΕΣΠΑ δίχως την μεσολάβηση των ΚΕΚ στηλίτευσε με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Ήδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορονοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση.

Επομένως η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση στους επιστήμονες με πόρους του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Επέλεξε όμως να μην το κάνει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων κέντρων κατάρτισης.

Η κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο δήθεν τηλεκατάρτισης που εμπαίζει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων επιστημόνων. Όσο δεν δίνει εξηγήσεις και δεν παίρνει πίσω αυτήν την απόφαση, θα δημιουργεί σκιές και εύλογη καχυποψία για τα κίνητρα της επιλογής της», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δείτε επίσης: Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση στους επιστήμονες με πόρους του ΕΣΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter