Εγιναν σκόνη από τον πληθωρισμό τα μέτρα του Σκρέκα

Εγιναν σκόνη από τον πληθωρισμό τα μέτρα του Σκρέκα

Ανοδική τάση καταγράφει η Eurostat για την Ελλάδα, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου διαπιστώνεται μείωση

Αραγε πού είναι τώρα τα πανηγύρια για τα κυβερνητικά μέτρα που δήθεν θα μείωναν το αποτύπωμα της αισχροκέρδειας από τον Μάρτιο; Πού είναι ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας να διαφημίσει κάποιο σουπερμάρκετ μέσω της ΕΡΤ και να διατυμπανίσει τις δραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη τώρα που η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παίρνει πάλι την ανιούσα; Αραγε πού κρύβεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 5 Μαρτίου έκανε σόου εντός σουπερμάρκετ στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσει, όπως τότε είχε δηλώσει, «στην πράξη την αποδοτικότητα των πρόσφατων μέτρων που ρύθμισε η κυβέρνηση»; Ας αφήσουμε τα φληναφήματα της κυβέρνησης, η οποία αν μη τι άλλο τρίβει τα χέρια της όσο ποδοπατά διά της απληστίας τους καταναλωτές αφού εισπράττει υπεραπόδοση ΦΠΑ, και ας πάμε στην ουσία που αφορά όλους μας.

Πράγματι η Eurostat ανακοίνωσε τσιμπημένο πληθωρισμό στην Ελλάδα για τον Μάρτιο (3,4%) σε σχέση με τον Ιανουάριο (3,2%) και τον Φεβρουάριο (3,1%), κάνοντας σκόνη τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας, που για τα συστημικά ΜΜΕ αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος για την πάταξη του πληθωρισμού της απληστίας. Σε σχέση με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης o αντίστοιχος δείκτης σε αυτήν κατέγραψε μείωση καθώς μετρήθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο.

Με αυτή την αποδοτικότητα των μέτρων, που θα έκανε κάθε σοβαρό άνθρωπο της χώρας να κλαίει, η σοβαροφανής κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής τους να κατατάξει την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις, πίσω από Κροατία, Αυστρία, Εσθονία, Βέλγιο.

Θλιβερή πρωτιά

Ομως αυτά είναι παλιές ειδήσεις, αφού η ανακοίνωσή τους έγινε την περασμένη Τετάρτη… Σημασία έχει η ανάλυση που κρύβεται πίσω από τις ανακοινώσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Εδώ λοιπόν έχουμε μια θλιβερή πρωτιά, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της Eurostat.
Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, στους πίνακες που δημοσιεύει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία υπάρχει και η μηνιαία αύξηση… Είναι ο δείκτης που αφορά τους επόμενους μήνες και η Ελλάδα –με την καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τις πομφόλυγες του Κυρ. Μητσοτάκη– κατακτά τη θλιβερή πρωτιά μιας μηνιαίας αύξησης της τάξης του 1,8%, που σαφώς υποδηλώνει μια συνεχιζόμενη ανοδική τάση για το επόμενο χρονικό διάστημα! Για να καταλάβουμε την απόσταση, ο μέσος όρος στις 15 χώρες που απαρτίζουν τη ζώνη του ευρώ ανέρχεται στο 0,72%!

Νέα συρρίκνωση

Ολα αυτά δείχνουν τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα… Μια πρώτη ανάλυση των σχετικών συμπερασμάτων της Eurostat δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται από τα βιομηχανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ωστόσο εδώ εισέρχεται ένα σημαντικό πρόβλημα. Η ζήτηση στην Ελλάδα τους τρεις πρώτους μήνες κάθε έτους είναι η χαμηλότερη… Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται χειμερινός τουριστικός προορισμός.

Από την άλλη, η τουριστική περίοδος στην ουσία εκκινεί από τον Απρίλιο και αυτό σημαίνει αύξηση της ζήτησης! Με δεδομένο ότι έχει μειωθεί ο όγκος των εισαγωγών, αυτό σημαίνει πυροδότηση της ακρίβειας αφού η προσφορά θα υπολείπεται της ζήτησης. Ετσι κι αλλιώς κατά την τουριστική περίοδο οι τιμές είναι ανεβασμένες και όχι μόνο για τους τουρίστες. Από την άλλη, αναμένεται το επόμενο διάστημα εκ νέου αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Οπως εύκολα συνάγεται, τα νοικοκυριά θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι και να μειώσουν τις αγορές ακόμη και τροφίμων για να επιβιώσουν. Αλλωστε αυτό δείχνουν τα στοιχεία από το 2022… Οι καταναλωτές τροφοδοτούν το σακούλι των αισχρών κερδών και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πουλάει» φορομπηχτική διά του ΦΠΑ ανά

Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Ενώ η ακρίβεια επελαύνει, ο υπουργός προαναγγέλλει… νέες αυξήσεις στα τρόφιμα

ΟΟΣΑ: Στην 4η χειρότερη θέση στον πληθωρισμό τροφίμων η Ελλάδα

Είχαµε την ακρίβεια, µας δουλεύει και ο Σκρέκας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter