Εγκατέλειψαν το ΕΣΥ, έφεραν τους ιδιώτες

Εγκατέλειψαν το ΕΣΥ, έφεραν τους ιδιώτες

Επίσημο «φακελάκι» στους κλινικάρχες για να… λύσουν τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που η κυβέρνηση πολλαπλασίασε

Τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία καταρρέουν μέρα με τη μέρα χωρίς προσωπικό οδηγούν το υπουργείο Υγείας και τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αναζητήσουν λύση στον ιδιωτικό τομέα.

Και βέβαια η επιλογή αυτή δεν γίνεται τυχαία αφού, όπως φαίνεται, σκοπίμως δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη των 850 εξειδικευμένων γιατρών που είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες, όταν ακόμη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ήταν η Μίνα Γκάγκα.

Πάντως η ανησυχία του υπουργού Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδη εντείνεται μέρα με τη μέρα καθώς όσο ο καιρός χαλάει οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα αυξάνονται κατακόρυφα. Μέχρι στιγμής όμως στο ΕΣΥ δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για το τριπλό χτύπημα που αναμένεται με βάση τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων: νοσηλείες από Covid, γρίπη και αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις για να βρει έστω μια προσωρινή λύση που θα θολώσει τα… νερά. Ομως ούτε αυτό δεν έχει κατορθώσει, αφού δεν μπόρεσε να αλλάξει έγκαιρα ούτε το σύστημα των εφημεριών στα νοσοκομεία που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες. Eνα σύστημα στρεβλό που φέρνει ράντζα στους διαδρόμους και ταλαιπωρία στους νοσηλευόμενους.

Αρχισαν τα όργανα στα νοσοκομεία

Ενδεικτικό της ανυπόφορης κατάστασης που έχει πια διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι το γεγονός ότι πολλές ενώσεις γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας ετοιμάζουν κινητοποιήσεις προκειμένου να ενεργοποιήσουν την κυβέρνηση ώστε να λάβει μέτρα.

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το ιατρικό προσωπικό ετοιμάζεται να σταματήσει τις εισαγωγές ασθενών από την Παρασκευή 24/11 εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση για το ακτινολογικό τμήμα το οποίο υπολειτουργεί με ελάχιστους γιατρούς. Εν τω μεταξύ ο διοικητής του νοσοκομείου, στο κλίμα των κυβερνητικών επιταγών, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επιχειρεί να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία έναντι υψηλού τιμήματος τις αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, με το επιχείρημα ότι δεν λειτουργεί το τμήμα εντός του νοσοκομείου. Η κίνηση αυτή στο νοσοκομείο της Νίκαιας αντικατοπτρίζει όλη τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για το πώς θέλει να λειτουργεί το ΕΣΥ. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου της Κρήτης, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης για να πανηγυρίσει ότι έλυσε το πρόβλημα με τα κλειστά χειρουργεία, αφού κατόρθωσε να προσλάβει ιδιώτες αναισθησιολόγους με ολιγόμηνες συμβάσεις.

Η συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα αφού, παρά τις εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη, το ιατρικό προσωπικό που θα προσληφθεί είναι λιγοστό (περίπου 1.000 γιατροί) και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει να εργάζεται στα νοσοκομεία.

Συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές

Και τα ράντζα όμως στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπως στο Αττικόν που πνίγεται σε κάθε εφημερία, αναμένεται να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία ιδιωτικών κλινικών. Ηδη οι σχετικές συμβάσεις είναι έτοιμες ώστε ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές όταν υπάρχει υπερκάλυψη των κλινών, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Documento.

Ενα κόλπο που ξεκίνησε η κυβέρνηση μες στην πανδημία και τώρα το επεκτείνει και σε κανονικές συνθήκες. Η φιλοσοφία του ΕΣΥ, πάντως, αναμένεται να αλλάξει πλήρως το επόμενο διάστημα, καθώς οι ιδιώτες θα βάλουν πόδι και στα χειρουργεία. Παρότι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης διαφημίζει ένα νέο, ενιαίο ψηφιακό σύστημα καταγραφής για τις λίστες αναμονής των επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, γνωρίζει καλά ότι οι ψηφιακές αυτές λίστες δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Οι αναμονές για ένα χειρουργείο θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας, όπως λένε πληροφορίες του Documento, έχει ήδη έτοιμο το πλάνο για μεταφορά των ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές.

Διαβάστε επίσης

Βενιζέλειο: Ένταση κατά την άφιξη Χρυσοχοΐδη – Πανό και συνθήματα από τους γιατρούς για την κατάρρευση του ΕΣΥ (Photos – Videos)

Αποκάλυψη Πολάκη για το αλαλούμ με σφραγίδα Μητσοτάκη στο ΕΣΥ: Συνταγογράφησαν εξέταση σε άντρα που… εγκυμονεί με εξωμήτριο

ΕΣΥ υπό κατάρρευση: Τραγικές ελλείψεις σε 25 χειρουργεία νοσοκομείων της Αττικής – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter