Έγκλημα Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων κατά δικαστικών – «Προσβάλλετε την νοημοσύνη μας και αγνοείτε στοιχεία»

Έγκλημα Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων κατά δικαστικών – «Προσβάλλετε την νοημοσύνη μας και αγνοείτε στοιχεία»

Η οικογένεια της Βασιλικής Χλωρού με επιστολή που κατατέθηκε την Τετάρτη στον εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη και την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σοφία Αποστολάκη ζητά να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο.

Aναφερόμενοι στην συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη, διατυπώνουν και εγγράφως προς τους δικαστικούς λειτουργούς την αγανάκτησή τους για όσα έγιναν αλλά και για περισσότερα που δεν έγιναν.

Όπως αναφέρουν σχετικά στην έγγραφη αναφορά τους, μέχρι και σήμερα έχουν παραδώσει πληθώρα στοιχείων τα οποία στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος. Ως εκ τούτου σχολιάζουν πως μέχρι στιγμής δε βλέπουν κάτι στο κατηγορητήριο, εξηγώντας την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στην αμέλεια και τον ενδεχόμενο δόλο.

Εκθέτοντας τα μέχρι τώρα στοιχεία λένε χαρακτηριστικά: «Σας υπενθυμίζουμε ότι στις σιδηροδρομικές γραμμές της χωράς μας είχαν επέλθει και στο παρελθόν θάνατοι, όπως στην υπόθεση του Άδενδρου το Μάιο του 2017. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι σαφώς γνώριζαν και για τις διαμαρτυρίες και τα εξώδικα των μηχανοδηγών, όπως και για την παραίτηση του κ. Κατσιούλη λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των συμβάσεων και παρόλα αυτά δεν έλαβαν τα μέτρα τους ως όφειλαν για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά ούτε και σταμάτησαν τα δρομολόγια έως ότου αυτά να είναι ασφαλή για το επιβατικό κοινό. Έχει ήδη αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, εσείς δεν αναγνωρίζετε τον ενδεχόμενο δόλο;»

Κλείνοντας την αναφορά τους σημειώνουν πως «Θεωρούμε πλέον ότι όχι μόνο προσβάλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο». Στην συνέχεια ξεσπούν καθώς υπενθυμίζουν στους δικαστικούς λειτουργούς πως:

«Ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αρωγοί της δικαιοσύνης καταθέτοντας σας συνεχώς στοιχεία. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον κύριο Εφέτη Ανακριτή σχετικά με μία συμπληρωματική μήνυση την οποία θα καταθέσουμε εντός ολίγων ημερών. Λαμβάνοντας την υπόψη, ζητάμε να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο».

Ολόκληρη η έγγραφη αναφορά της οικογένειας της Βασιλικής Χλωρού:

Προς:

Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σοφία Αποστολάκη

Εφέτη Ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη

Κοινοποίηση:

Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη

Λάρισα, 28.2.2024

Αξιότιμοι κυρία Αποστολάκη και κύριε Μπακαΐμη,

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τρομερή δολοφονία στα Τέμπη, τη δολοφονία της αγαπημένης μας Βασιλικής Χλωρού, αλλά και των υπόλοιπων 56 θυμάτων, θεωρούμε πλέον πως είναι απαραίτητο να σας εκφράσουμε και εγγράφως την αγανάκτηση μας. Τόσο η οικογένειά μας όσο και λοιποί συγγενείς των θυμάτων σας έχουμε παραδώσει πληθώρα στοιχείων τα οποία στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος κάτι που μέχρι στιγμής δε βλέπουμε στο κατηγορητήριο.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην αμέλεια και το ενδεχόμενο δόλο είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση ο δράστης προβλέπει ότι από την πράξη του θα επέλθει ένα αξιόποινο αποτέλεσμα, ενώ στην πρώτη περίπτωση, αυτή της αμέλειας , δεν αποδέχεται το αξιόποινο αποτέλεσμα. Όλα αυτά φυσικά σας είναι γνωστά καθώς γνωρίζετε τη νομική επιστήμη πολύ καλύτερα από εμάς.

Σας θέτουμε, λοιπόν, το εξής ερώτημα: εάν γνωρίζαμε ότι το όχημα μας δεν έχει φρένα και παρόλα αυτά το οδηγούσαμε με ταχύτητα που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και περνούσαμε με κόκκινο σηματοδότη προκαλώντας έναν ή και περισσότερους θανάτους θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε ότι δεν περιμέναμε να συμβεί το ατύχημα; Σε αυτή την περίπτωση θα μας είχατε απαγγείλει κατηγορία για αμέλεια ή για ενδεχόμενο δόλο; Ακόμα και βάσει κοινής λογικής δε θα γινόταν αποδεκτό ότι δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα προκαλούσαμε κάποιο θάνατο. Πως θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης της μαζικής δολοφονίας στα Τέμπη ότι δε θα μπορούσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα; Σας υπενθυμίζουμε ότι στις σιδηροδρομικές γραμμές της χωράς μας είχαν επέλθει και στο παρελθόν θάνατοι, όπως στην υπόθεση του Άδενδρου το Μάιο του 2017. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι σαφώς γνώριζαν και για τις διαμαρτυρίες και τα εξώδικα των μηχανοδηγών, όπως και για την παραίτηση του κ. Κατσιούλη λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των συμβάσεων και παρόλα αυτά δεν έλαβαν τα μέτρα τους ως όφειλαν για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά ούτε και σταμάτησαν τα δρομολόγια έως ότου αυτά να είναι ασφαλή για το επιβατικό κοινό. Έχει ήδη αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, εσείς δεν αναγνωρίζετε τον ενδεχόμενο δόλο;

Σύμφωνα με τα παραπάνω ακόμα και βάσει μόνο της κοινής λογικής η κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια δε γίνεται αποδεκτή, πόσο μάλλον εάν λάβουμε υπόψη μας και όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει όπως η μη υλοποίηση των συμβάσεων, η ανυπαρξία των εθνικών κανόνων ασφαλείας, τους οποίους θα έπρεπε η χώρα μας να έχει θεσπίσει από το 2019, η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης και το γεγονός ότι κατ’ εξακολούθηση παραβιάζονταν τόσο τα όρια ταχύτητας όσο και οι σηματοδότες, αλλά και ότι συχνά οι αμαξοστοιχίες κινούνταν σε μονή γραμμή. Σας υπενθυμίζουμε το αρ. 4 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, στα οποία αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αυτό ισχύει τόσο για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης των Τεμπών όσο και για τις εισαγγελικές αρχές.

Θεωρούμε πλέον ότι όχι μόνο προσβάλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο.

Οι άνθρωποι που έφυγαν ίσως για εσάς να είναι απλά αριθμοί. Για εσάς η Βάσω μας μπορεί να είναι απλά η σωρός νούμερο 25, για εμάς είναι η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, αδερφή και θεία.

Ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αρωγοί της δικαιοσύνης καταθέτοντας σας συνεχώς στοιχεία. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον κύριο Εφέτη Ανακριτή σχετικά με μία συμπληρωματική μήνυση την οποία θα καταθέσουμε εντός ολίγων ημερών. Λαμβάνοντας την υπόψη, ζητάμε να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο.

Οικογένεια της δολοφονηθείσας Βασιλικής Χλωρού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter