Έγκλημα Τέμπη: Το χρονικό του τσιμεντώματος και το πινγκ πονγκ των ευθυνών

Έγκλημα Τέμπη: Το χρονικό του τσιμεντώματος και το πινγκ πονγκ των ευθυνών

Οχι μόνο αλλοίωσαν τον χώρο της τραγωδίας, δίνοντας εντολή να εκχωματώσουν και να μπαζώσουν πρώιμα τον τόπο του δυστυχήματος, αλλά παράλληλα πετούν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών, δείχνοντας ασέβεια στη μνήμη των θυμάτων, στους συγγενείς τους αλλά και στις δικαστικές αρχές που ψάχνουν τώρα απαντήσεις για τα «σημεία και τέρατα» που συντελέστηκαν.

Την ώρα που όλη η Ελλάδα είχε στραμμένα τα μάτια της στον εντοπισμό των νεκρών και στη διάσωση τραυματιών, πολιτικοί παράγοντες και κρατικοί αξιωματούχοι παρέκαμπταν τις ανακριτικές αρχές που διερευνούσαν το συμβάν, εν προκειμένω την ΕΛΑΣ όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επιδεικνύοντας εξαιρετικά ύποπτη βιασύνη να… τακτοποιήσουν άρον άρον τον χώρο της τραγωδίας.

Διαβάστε επίσης: Τι έκρυψαν κάτω από τα μπάζα στα Τέμπη;

Ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός φάσκει και αντιφάσκει σε ό,τι αφορά το ποιος έδωσε εντολή για το πρώιμο μπάζωμα. Ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, πλέον υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που από την πρώτη στιγμή μετέβη στα Τέμπη και λίγα 24ωρα μετά περηφανευόταν για τις παρεμβάσεις στον τόπο του δυστυχήματος, μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών έριξε την ευθύνη στον συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ευάγγελο Φαλάρα. Για να έρθει ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα από τον τελευταίο, ο οποίος με δήλωσή του στο documentonews.gr διέψευσε ότι η πυροσβεστική είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στην καταστροφή αποδεικτικού υλικού διά της εκχωμάτωσης και στη συνέχεια στο τσιμέντωμα.

Το Documento ξετυλίγει βήμα βήμα το κουβάρι των κυβερνητικών ενεργειών που αναδίδουν οσμή συγκάλυψης σε ό,τι αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία και τι ακριβώς κουβαλούσε ώστε να προκληθεί έκρηξη τέτοιου μεγέθους, όπως αποκάλυψε το σοκαριστικό βίντεο που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας αλλά για αναπάντητα ερωτήματα που προκαλούνται από τα ευρήματα χημικών ουσιών στον χώρο του δυστυχήματος, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και από δειγματοληψία του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) που είχε περάσει στο… ντούκου. Σε σημείο που ένα χρόνο μετά την τραγωδία εύλογα προκύπτει ξανά και

ξανά το ίδιο ερώτημα: Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία; Και τι θα είχε αποκαλυφθεί αν δεν είχαν γίνει η εκχωμάτωση και το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας;

Διαβάστε περισσότερα: Μητσοτάκης για Τέμπη: Αόριστες υποσχέσεις για «τιμωρία ενόχων» αλλά «ακραίες» οι καταγγελίες για μπάζωμα

Αγώνας για τα Τέμπη: Tρέχουν με φωτογραφίες των θυμάτων και ζητούν δικαιοσύνη

Η αλήθεια των βίντεο

Ενα από τα πρόσωπα που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα είναι ο Χρ. Τριαντόπουλος. Εδώ και μήνες η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού είχε υποστηρίξει ότι ο Κ. Αγοραστός τής είχε μεταφέρει πως ο κ. Τριαντόπουλος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για το εγκληματικό μπάζωμα. Τον Χρ. Τριαντόπουλο είχε κατονομάσει στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και ο Θάνος Πλεύρης ως «επικεφαλής» του κυβερνητικού κλιμακίου που έσπευσε στα Τέμπη αμέσως μετά το δυστύχημα.

Ο ίδιος ο Χρ. Τριαντόπουλος σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς λίγες μέρες μετά το δυστύχημα επαιρόταν γι’ αυτό που εμφάνιζε ως αποκατάσταση του χώρου και στην πραγματικότητα ήταν εξαφάνιση στοιχείων εν μέσω ανοιχτής έρευνας, πρώτα με εκχωμάτωση και στη συνέχεια με τσιμέντωμα.

Στις 7 Μαρτίου 2023 ο Χρ. Τριαντόπουλος σε ρόλο συντονιστή ανέφερε στον Σκάι: «Το κομμάτι το επιχειρησιακό που τρέξαμε εκείνες τις ημέρες ήταν […] να προχωρήσει γρήγορα όλη η διαδικασία συλλογής και αποκατάστασης της περιοχής… Ενα έργο που έτρεχε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τις σιδηροδρομικές εταιρείες, με την περιφέρεια κυρίως, με την πυροσβεστική, με την αστυνομία, αλλά και πάρα πολλούς ιδιώτες που ανακατεύτηκαν για να μπορέσει να αποκατασταθεί ο χώρος».

Την ίδια μέρα μιλώντας στο τοπικό κανάλι TRT ξεκάθαρα υπερηφανευόταν ότι αυτός οργάνωσε την «αποκατάσταση» του χώρου.

«Είμαστε από την Πέμπτη με κυβερνητικό επιτελείο στα Τέμπη, στη Λάρισα, έτσι ώστε με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, στις οικογένειες και στην ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, να προχωρήσει η διαδικασία συλλογής και αποκατάστασης του χώρου του τραγικού δυστυχήματος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στη Βουλή ο Χρ. Τριαντόπουλος άλλαξε ρότα ισχυριζόμενος ότι «οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις στους χώρους για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα».

«Δεν έδωσα εγώ εντολή»

Λίγο μετά ο Ευάγγ. Φαλάρας, συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σε δήλωσή του στο documentonews.gr διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος έδωσε εντολή για τσιμέντωμα.

«Ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι γερανοί –για λόγους στατικότητας του πεδίου– ζήτησα να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια» ανέφερε αρχικά ο Ευάγγ. Φαλάρας και πρόσθεσε: «Οχι, εγώ δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμη και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ηταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση».

«Κωλοτούμπες» Αγοραστού

Θλιβερή εντύπωση προκαλεί και η στάση του κατηγορούμενου πλέον για παράβαση καθήκοντος τότε περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού για το ποιος έδωσε την εντολή για το πρώιμο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος.

Αρχικά, τον Αύγουστο του 2023, ο Κ. Αγοραστός απαντώντας με εξώδικο στη Μ. Καρυστιανού έδειξε υπουργούς του Μητσοτάκη και το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) ως υπεύθυνους για το τσιμέντωμα.

Ανέφερε τότε: «Οι όλες ενέργειες και ο ρόλος της Περιφέρειας, σύμφωνα με καθοριζόμενα από το Ειδικό Σχέδιο και σε εφαρμογή του, είναι υποστηρικτικός και αφορά τη συνδρομή σε μέσα και υποδομές, όπως και πράγματι εξαντλήθηκε στην υποστήριξη των όσων νόμιμα αποφασίστηκαν κατά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που συγκλήθηκαν ύστερα από αίτημα του κ. συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας».

Μήνες μετά και ενώ έχει υποβληθεί από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας συμπληρωματική μήνυση για το αυθαίρετο μπάζωμα αλλά και τη μεταφορά υλικών από τον χώρο, η εισαγγελία ζήτησε να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Ευάγγ. Φαλάρα. Οι εισαγγελείς ερευνούσαν εάν υπήρξε απόφαση του ΣΟΠΠ που έδωσε εντολή στην περιφέρεια να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό» επισημαίνει στην κατάθεσή του ο Ευάγγ. Φαλάρας.

Από την ανακριτική έρευνα έχει προκύψει ότι σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν χωρίς να έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και να έχει ληφθεί καμία άδεια από τις δικαστικές αρχές.

Δεν υπάρχει καν στη σχετική δικογραφία έγγραφο εντολής φρούρησης του τόπου και παύσης αυτής, έγγραφο άδειας επέμβασης στον τόπο της τραγωδίας, ενώ μέχρι πρότινος η αρμόδια υπηρεσία (ΓΧΚ) δεν είχε απαντήσει εγγράφως ούτε για τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας από τον τόπο του δυστυχήματος.

Μήνες μετά την τραγωδία οι εισαγγελικές αρχές κάλεσαν τον Αγοραστό σε ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτο, δηλαδή, για την τέλεση αδικημάτων σχετικά με το πρώιμο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος. Ηταν λίγο προτού του ασκηθεί τελικά δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Η πλευρά Αγοραστού κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο δεν απαντούσε επί της ουσίας αλλά έδινε εξηγήσεις-πυροτεχνήματα που σκοπό είχαν να αποπροσανατολίσουν παρά να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Πετούσε το μπαλάκι των ευθυνών στην αστυνομία, την πυροσβεστική, στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, στις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές.

Μιλώντας γενικόλογα και αόριστα αναφέρθηκε σε μια επιχείρηση

υπό την αιγίδα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και δεν έδωσε καμιά απάντηση για το ποιος ακριβώς έδωσε την εντολή να μεταφερθούν τα βαγόνια σε άλλο οικόπεδο προτού καν παρθούν τα ανάλογα δείγματα και μάλιστα προτού διενεργηθούν η προανάκριση και κατόπιν η ανάκριση.

Ξέσπασε η Καρυστιανού

Η εξοργιστική μετάθεση ευθυνών από τον Αννα στον Καϊάφα ξεκίνησε ύστερα από δημόσια παρέμβαση της «μάνας των Τεμπών», της Μ. Καρυστιανού, σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν υποστήριξε ότι ο Κ. Αγοραστός της είχε μεταφέρει πως ο Χρ. Τριαντόπουλος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.

Πριν από λίγες μέρες ο Αγοραστός απάντησε δημόσια στη Μ. Καρυστιανού πως ουδέποτε σε γραπτή απάντησή του προς την ίδια ανέφερε το όνομα του Χρ. Τριαντόπουλου. Προφανώς η Μ. Καρυστιανού δεν ξύπνησε μια ωραία ημέρα και φαντάστηκε το όνομα Τριαντόπουλος. Κάτι συνέβη και η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά των εμπλεκόμενων προσώπων γεννά ερωτήματα.

Την περασμένη Παρασκευή η Μ. Καρυστιανού με δήλωσή της στο documentonews.gr ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις για το ποιος έδωσε την εντολή, απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Κύριοι, δόθηκε μια εντολή μπαζώματος. Ως ελάχιστο για μας αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας είναι να δοθεί ένα όνομα γι’ αυτήν την αξιόποινη και υβριστική πράξη… Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος… Οφείλετε να επιδείξετε σεβασμό στον άνθρωπο, στις αξίες του αλλά και στους νόμους της χώρας που ορκιστήκατε να υπηρετείτε» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter